Smeltende gletsjers zijn schatkamer voor archeologen
Van smeltende gletsjers worden de meeste mensen niet vrolijk. Maar voor archeologen kan een smeltende gletsjer soms een ware schatkamer zijn. Door het terugtrekkende ijs komen steeds vaker dingen naar boven die anders voor altijd verborgen zouden zijn. We hebben de meest opmerkelijke vondsten op een rijtje gezet.
Een vliegtuig in een gletsjer
In de warme zomer van 2003 trok een aantal gletsjers zeer ver terug. In het ijs werd toen een compleet vliegtuig gevonden. Het vliegtuig, een Junckers 52, had in 1941 een noodlanding gemaakt. Onder de spullen die door historici geborgen werden, zaten de toiletartikelen van de bemanningsleden. Toen die ontdooiden, begon volgens sommigen alles weer naar aftershave en scheerschuim te ruiken.
Vondsten op de Schnidejoch
Sindsdien hebben de gletsjers meer prijsgegeven dan ooit te voren. Eveneens in 2003 werd een duizenden jaren oud voorwerp gevonden dat waarschijnlijk een pijlenkoker was. Naar aanleiding van die vondst werd het hele gebied rond de Schnidejoch uitgekamd en kwamen er honderden objecten tevoorschijn. De meeste voorwerpen waren spullen die gebruikt werden voor de jacht. Het oudste voorwerp was maar liefst 1500 jaar ouder dan Ötzi.
Dat er zoveel voorwerpen op de Schnidejoch (Zwitserland) gevonden zijn, lijkt erop te wijzen dat de bergpas ooit een belangrijke route was. Echter, er zitten grote gaten tussen de momenten waarop de voorwerpen zijn achter gelaten. Dat zou erop wijzen dat er op sommige momenten geen verkeer over de pas mogelijk was en op andere momenten weer wel. Dat zou kunnen wijzen op klimaatwisselingen in het gebied. De relatie tussen het klimaat en de menselijke activiteit in de Alpen is iets wat volgens de onderzoekers nog veel beter onderzocht zou moeten worden.
Dode soldaten
Tijdens de Eerste Wereldoorlog was het Ortlermassief (Italië) het toneel van een aantal bloedige veldslagen. Op zo’n drieduizend meter hoogte vocht het Italiaanse leger tegen het leger van Oostenrijk-Hongarije. Van de meer dan 150.000 doden die bij de gevechten vielen, zijn er velen in het ijs achter gebleven. In 2004 kwamen drie van die achter gebleven soldaten uit het ijs van de Fornogletsjer tevoorschijn.