De leden van de expeditie uit 1922

Olympische medaille naar de top van Everest

De leden van de expeditie uit 1922De Engelsman Kenton Cool beklimt binnenkort voor de tiende keer de Mount Everest, en wil daarbij een Olympische medaille uit 1924 achterlaten op de top. Die was uitgereikt aan Arthur Wakefield, lid van een expeditie die in 1922 een mislukte poging deed de berg voor het eerst te beklimmen. Een 88 jaar oude belofte wordt nu ingelost.

Het Britse Everest Expedition Team, bestaande uit 12 Britten, een Australiër en vele Indische en Nepalese dragers, kwam in 1922 tot vlak onder de top. Drie pogingen om de laatste 500 meter te overbruggen, mislukten echter. Bij de laatste poging kwamen zelfs zeven Indiërs door een lawine om het leven. Bij thuiskomst werden de expeditieleden desondanks als helden ontvangen.

Heldendaad

Teamlid George Mallory werd na afloop gevraagd waarom hij de Everest wilde beklimmen. Daarop sprak hij de legendarische woorden: "Omdat hij er is." De avonturiers gingen op tournee met hun verhaal en er werd een korte film over de expeditie gemaakt, voor die tijd iets heel bijzonders. Als klap op de vuurpijl kregen de dertien pioniers op de Winterspelen van 1924 een Olympische medaille uitgereikt.

Op de ceremonie in Chamonix sprak Pierre de Coubertin, vader van de moderne Spelen, van 'een absolute heldendaad namens alle landen van de wereld'. Later werden ook de zeven omgekomen Indiërs en een Nepalese soldaat geëerd met een medaille. Bij de ontvangst van de onderscheidingen sprak officier en expeditieleider Edward Strutt de belofte uit dat één van de medailles op de top van de Everest neergelegd zou worden.

Vergeten belofte

Het zou echter bijna 30 jaar duren voordat Edmund Hillary en Tenzing Norgay de berg uiteindelijk als eerste bedwongen. Toen was de belofte al weer vergeten. En dat bleef zo, tot de ervaren alpinist Kenton Cool kort geleden hoorde van deze geschiedenis. "Ik moet dat doen", zei hij meteen. "En nu de Olympische Spelen van 2012 naar Londen komen weet ik ook wanneer ik het moet doen", vertelde de Engelsman tegen de BBC.

Hij kwam in contact met Charles Wakefield, kleinzoon van Arthur Wakefield, één van de gelauwerde expeditieleden. "Hij was het er direct mee eens. Ik denk dat het een man is die vindt dat beloften moeten worden nagekomen." Cool bereidt zich nu voor op zijn vertrek naar Nepal, waar hij na enkele weken acclimatisatie voor de tiende keer de hoogste berg op aarde wil beklimmen, met de medaille van Wakefield op zak.

Daarmee breekt hij ook zijn eigen Britse record van meeste beklimmingen van de Everest. Maar bovenal eert hij de avonturiers van de historische expeditie. "Ik geloof dat alle klimmers uit 1922 zouden willen dat de medaille naar de top gaat", zegt Charles Wakefield. "Dit is min of meer de volbrenging van hun expeditie." 

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen