Himalaya gebergte blijkt jonger dan gedacht. Foto kkcondon

Himalaya minder oud dan gedacht

Himalaya gebergte blijkt jonger dan gedacht. Foto kkcondonRecent onderzoek van de Universiteit van Sydney heeft uitgewezen dat de Himalaya mogelijk 20 miljoen jaar jonger is dan algemeen wordt aangenomen. Nieuw bewijs dat door professor Jonathan Aitchinson en zijn team is verzameld geeft aan dat de Himalaya mogelijk 35 miljoen jaar geleden is ontstaan, in plaats van de 55 miljoen jaar die gedacht werd.

Aitchinson, hoofd van de afdeling geowetenschappen van de universiteit, heeft dit bepaald door de laatste gesteenten uit zee in het gebergte op te zoeken. Door dit gesteente te analyseren werd duidelijk dat de oceaan die boven de Himalaya lag waarschijnlijk 35 miljoen jaar geleden verdween na de botsing van India met het Aziatische continent. De Himalaya ontstond nadat aardplaten omhoog werden gedrukt door de impact van deze botsing.

Een andere manier om de leeftijd van de Himalaya te bepalen is het analyseren van vulkanisch gesteente. Volgens Aitchinson geeft ook deze bron aan dat de Himalaya waarschijnlijk 20 miljoen jaar jonger is dan algemeen wordt aangenomen.

Hij noemt dit onderzoek van belang vanwege het effect dat het gebergte heeft op het klimaat in de wereld. “Als hoogste landmassa op de aarde heeft de Himalaya nog steeds een enorme invloed op ons klimaat. Het begrijpen van hoe en waarom dit gebergte gevormd is, is dus van fundamenteel belang.”

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Lees hier welk biertje het beste bij jou past