Nationaal Park Val Grande in Piëmonte, Italië

Het Parco Nazionale Val Grande ligt net ten zuiden van de Zwitsers-Italiaanse grens in de regio Piëmonte en wordt begrensd door het Lago Maggiore in het oosten, het Valle d'Ossola in het westen en het Valle Vigezzo in het noorden.

Beste periode

Voorjaar (mei/juni) en herfst (september/oktober). In de drukke zomermaanden kan de temperatuur in de beschutte dalen flink oplopen.

Logies

Er is een viertal bemande berghutten in het park. De periode dat deze hutten open zijn, is beperkt. Binnen de parkgrenzen staat een groot aantal bivakhutten. Deze zijn spartaans ingericht; meestal moeten matten, slaapzakken, eten en kookgerei zelf meegenomen worden. Drinkwater is vaak aanwezig in de nabijheid van het hutje.

Dagwandelingen

Het aantal mogelijkheden om dagwandelingen te maken is groot. Op een aantal plaatsen kan de auto op hoogten variërend tussen 1000 en 1300 meter geparkeerd worden, waardoor de te overbruggen hoogteverschillen redelijk zijn. Er is een tiental sentieri natura, gemakkelijke themawandelingen met informatieborden langs de route. Een gids met routebeschrijvingen is te verkrijgen in de informatiecentra.

Meerdaagse tochten

Meerdaagse tochten zijn een van de charmes van het park. De tweedaagse tocht van Malesco naar Premosello-Chiovenda (beide dagetappes ca. 7 uur) is niet alleen schitterend maar heeft als bijkomend voordeel dat er een goede treinverbinding is tussen beide plaatsen. Zie voor een beschrijving van de tocht Bergen Magazine 2 van 2009.

Bergtoppen

De Monte Zeda (2156 m) is de mooiste top binnen de parkgrenzen en is vanuit de hut Pian Cavallone in 3 uur te bereiken via de Pizzo Marona. Evenmin te versmaden zijn Cima Sasso (1916 m), 2 uur vanuit de hut Alpe Pra; Monte Faie en Cima di Corte Lorenzo (1574 m) vanuit de hut Ompio. De Monte Togano is met 2301 m de hoogste top en in drie uur bereikbaar vanuit de hut Parpinasca.

Parkgidsen

In het park worden begeleide één- en meerdaagse excursies aangeboden. Ook zijn parkgidsen beschikbaar voor individuele arrangementen.

Flora

In voorjaar en herfst zijn de dichte bossen in het park op hun mooist. In het Bassa Val Grande domineren de kastanjebossen, in het Alta Val Grande de beukenbossen. In juni zijn de alpenweiden een bloemenzee met veel beschermde planten zoals alpenakelei en gentiaan. In het vochtige gebied rond de Alpe Scaredi groeit de zeldzame alpentulp.

Fauna

Van de vele vogelsoorten die er voorkomen zijn de koningsarend en de slechtvalk wel de meest spectaculaire. De bossen vormen een ideale schuilplaats voor gemzen, reeën en herten. Roofdieren die men kan tegenkomen zijn vos, marter, das en wezel. In het park huist ook een vrij grote populatie adders. Goed uitkijken dus.

Vervoer

Malesco, aan de noordkant van het park, is helemaal per trein te bereiken (Bazel – Gotthardtunnel – Locarno – smalspoorbaan Centovalli, of: Bazel – Lötschbergtunnel – Simplontunnel – Domodossola – smalspoorbaan Valle Vigezzo). Het centraal in het park gelegen dorpje Cicogna is alleen per auto te bereiken (vanuit Intra-Verbania aan de westoever van het Lago Maggiore).

Kaart

LK Schweiz, Blatt 285T, Domodossola/Parco Nazionale Val Grande, 1:50.000. Prachtige wandelkaart, verschenen in 2008.

Meer informatie

Het nationaal park heeft een erg uitgebreide website: www.parcovalgrande.it (Italiaans/Engels/Duits). Het belangrijkste informatiecentrum bevindt zich in Malesco en is van eind juni tot half september dagelijks geopend van 9 tot 12 en van 16.30 tot 18.30. Er zijn ook kleinere bezoekerscentra: zie hiervoor de website.

Publicaties

Nationalpark Val Grande, Unterwegs in der Wildnis zwischen Domodossola und Lago Maggiore, Bernhard Herold Thelesklaf, Rotpunktverlag, ISBN 9783858693693. De eerste Duitstalige gids van het nationaal park, verschenen in 2008.
Val Grande, het laatste paradijs. Bergen Magazine, nummer 2 van 2009. 

Meer inspiratie
Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95) 

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?