Foto: Eelco Cramer

Nationaal Park Gran Paradiso in Piëmonte, Italië

Binnen en in de directe omgeving van het Parco Nazionale Gran Paradiso (Val d'Aosta, Italië) staan een vijftal berghutten ter beschikking, maar deze liggen op grote afstand van elkaar waardoor het gebied zich slecht leent voor het maken van een huttentocht. Bovendien worden ze veelal van elkaar gescheiden door gletsjers en steil terrein.

Slapen in Gran Paradiso

De Club Alpino Italiano (CAI) heeft het tekort aan berghutten opgelost door, verspreid door het Nationaal Park, meestal aan het einde van afgelegen valleien en op rotseilanden te midden van gletsjers, zogenoemde bivacco's te bouwen. In totaal telt het park er een kleine twintig. Van origine zijn dit aluminium bouwwerken in de vorm van een halve cilinder, die een helikopter in één beweging naar de beoogde locatie kon vliegen. Hier werden ze aan de rots vastgeklonken en het interieur van primitieve britsen voorzien. Voor zijn of haar comfort trof de bezoeker er matrassen en dekens aan, net als een eenvoudige keukenuitrusting; een fornuis ontbreekt echter in alle.

Tegenwoordig worden deze bivakhutten geleidelijk aan vervangen door modernere gebouwtjes. Een goed voorbeeld hiervan is Bivacco Leonessa. Tot voor enkele jaren bestond dit onderkomen uit een primitief, smerig en slecht uitgerust aluminium hok waarin maximaal zes personen als sardines in een blik konden worden geperst. Sinds kort staat op dezelfde locatie een klein houten gebouw met een stevige deur, twee vensters, twee eettafels en vier zitbanken. Wat hetzelfde is gebleven is de unieke ligging met een ongeëvenaard fraai uitzicht over het Valnontey.

Het Valnontey is een smal dal dat vanuit het toeristendorpje Cogne (1534 m) recht naar het zuiden loopt, het Parco Nazionale Gran Paradiso in. Dit enorme natuurgebied ligt ten zuiden van het Valle d'Aoste en vormt in feite de oostelijke uitloper van dezelfde bergketen die in Frankrijk de Vanoise vormt.

Driedaagse wandeltocht in Gran Paradiso

De wandelingen zijn over het algemeen goed gemarkeerd. De lagere paden zijn breed en worden goed onderhouden. De smalle slingerpaadjes naar de bivacco's aan de rand van de gletsjers zijn vooral iets voor de meer ervaren bergwandelaars. 

  • Eerste etappe. 1000 meter stijgen, looptijd 5 uur. Valnontey (1886 m) – Valmianaz (1729 m) – route 20 naar Alpe Money (2325 m) – gemarkeerd pad naar Bivacco Money (2872 m).
  • Tweede etappe. 900 meter dalen, 1000 meter stijgen, looptijd 6 uur.Bivacco Money (2872 m) afdalen naar Alpe Money (2325 m) – route 20 volgen op ong. 1900 meter hoogte afslag naar Herbetet; route 23 – Casolari dell' Herbetet (2435 m) – smal zigzagpad naar Bivacco Leonessa (2918 m).
  • Derde etappe. 1300 meter dalen, 250 meter stijgen, looptijd 5 à 6 uur. Bivacco Leonessa (2918 m) afdalen naar Casolari dell' Herbetet (2435 m) – route 23 volgen via Laghetti del Lauson (2600 m) naar Rifugio Vittoria Sella (2584 m) – afdalen naar Valnontey (1886 m).

De toch kan uitgebreid worden tot een vier- of vijfdaagse tocht. Van de Rifugio Vittorio Sella in ongeveer 3 uur naar de Bivacco Gratton (3198 m, 600 meter stijgen). Dan in drie tot 4 uur afdalen naar Cogne (1534 m, 1700 m dalen).

Fauna

Binnen de grenzen van het park leven in totaal zo'n vijfduizend steenbokken (Capra Ibex). Ook gemzen komen er in groten getale voor. Daarnaast veel bergmarmotten, gieren en waterspreeuwen.

Beste periode om Gran Paradiso te bezoeken

Half juni tot half september, met de grootste drukte van half juli tot eind augustus. De allermooiste periode is de herfst, net voordat de eerste wintersneeuw zal vallen.

Accomodaties in Gran Paradiso

In Cogne is een overvloed aan hotels en vakantiewoningen. In Valnontey zelf zijn er drie gezellige hotelletjes.. In het dal is er ook een prachtig gelegen camping.
De vijf berghutten in en rond het nationale park liggen ver uiteen en zijn vanaf eind september gesloten. Vanuit het Valnontey is alleen Rifugio Vittorio Sella te bereiken (tel: +39 016574310, www.rifugiosella.com), een ruime berghut op 2588 meter hoogte, ondergebracht in de oude jachthuizen en stallen van de Italiaanse koning. In het laagseizoen bieden de bivacco's uitkomst.

Meer informatie over Gran Paradiso

Bureau voor toerisme Cogne: A.I.A.T. Cogne Gran Paradiso, www.cogne.org, tel.+39 016574040, info@cogne.org
Parco Nazionale Gran Paradiso (hoofdkantoor in Turijn), www.pngp.it, tel. +39 011866211, turistico@pngp.it
Regionale informatie Valle d'Aosta: www.regione.vda.it (Italiaans/Frans)

Kaarten

Istituto Geografico Centrale 107 (Monte Bianco), 102 (Valsavarenche – Valgrisenche), 101 (Gran Paradiso – La Grivola – Cogne), 1:25.000
Kompass Carta Turistica, Gran Paradiso – Valle d'Aosta, 1:50.000

Publicaties

Trektochten aan de zuidrand van de Alpen, Noes Lautier en Robert Weijdert.
Bergwandelingen, beklimmingen en trektochten in Valle d'Aosta, deel 2: Valgrisenche, Val di Rhêmes – deel 3: Valsavarenche en Gran Paradiso, Robert Weijdert. Beide boekjes te bestellen via uitgeverij Weijdert, www.weijdert.nl
Wandelgids Aostadal, Frank Rainer Scheck, ANWB. Een vertaling uit 1995 van een Duitse DuMont-reisgids; vermeldt slechts vier wandelingen in dit gebied, maar wel de allermooiste.
Panoramabergen in Valle d'Aosta. Zes toppen voor elke wandelaar. Bergen Magazine 3 van 2009.

Vervoer

Met eigen auto via Basel, Bern, Montreux en Martigny door de tunnel van de Grote Sint Bernardpas naar Aosta. Vlak voor deze stad richting Courmayeur en de Mont Blanctunnel (vierbaanssnelweg, tol). Afslag Aymavilles en Cogne. Smalle, steile weg de bergen in (vanuit Martigny ongeveer anderhalf uur rijden tot Cogne).
Easyjet vliegt op Genève; vervolgens met een huurauto door de Mont Blanctunnel naar Cogne (ongeveer tweeënhalf uur). Ryanair vliegt op Turijn; met een huurauto via Aosta naar Cogne (ongeveer twee uur, tol). 

Meer inspiratie

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.