Foto: Triangolo d'Oro Tracciamo Segnavia. Valle Varaita Trekking

Valle Varaita Trekking: splinternieuwe wandelroute in Piemonte

 Triangolo d'Oro Tracciamo Segnavia. Valle Varaita TrekkingIn deze reportage beschrijft Carel Brendel, oud-redacteur van het Algemeen Dagblad, een wandelroute, de Valle Varaita Trekking, die onlangs in de Italiaanse regio Piemonte is geopend. Hij liep deze wandelroute samen met zijn vrouw als eerste buitenlandse toerist.

Wandelroute Valle Varaita Trekking

In de Italiaanse regio Piemonte (provincie Cuneo) is op 22 juni een nieuwe meerdaagse wandelroute officieel ingewijd. Het gaat om de Valle Varaita Trekking. Het pad bestaat uit 12 etappes. De start is in Verzuolo in de Povlakte. Vandaar gaat het in vijf dagen langs de noordkant van het Valle Varaita naar het schilderachtige dorp Chianale aan de voet van de Col Agnel. De wandelroute voert via de zuidkant van het langgerekte dal in zeven dagen terug naar het eindpunt Costigliole Saluzzo, vlak bij Verzuolo.

Uitzicht op Mont-Blanc-massief

 Carel Brendel. Monte VisoVrijwilligers brachten halverwege juni de laatste rood-witte markeringen aan. De route maakt gebruik van bestaande paden, boswegen en landweggetjes. De zeer afwisselende Trekking begint tussen de wijngaarden en boomgaarden, klimt langs vervallen gehuchten, en door loof- en naaldbossen naar de bergweiden boven Chianale, dat is uitgeroepen tot een van de mooiste dorpen van Italië. Hoogtepunt aan de zuidkant van Valle Varaita is het vlak onder een bergkam gelegen bedevaartsoord Valmala. Bij helder weer zie je niet alleen de Monte Viso maar ook het Mont-Blanc-massief, Gran Paradiso en de Monte Rosa.

Colle della Battagliola

Aan het eind van iedere etappe is er een hotel, herberg, refuge, postotappa (gîted’étape) of bed & breakfast. Alle etappes vallen onder de Italiaanse moeilijkheidsgraad E: bewegwijzerde bergpaden zonder steenslag of sneeuwvelden. Op de zwaarste dag – op papier 6.30 uur maar in de praktijk veel langer - wordt meer dan 1000 meter geklommen, de gemiddelde stijging is ongeveer 600 meter per dag. Het hoogste punt is de Colle della Battagliola (2.285 meter). De gemiddelde loopafstand is 5 uur per dag. De mogelijkheid bestaat om de bagage te laten vervoeren.

 Carel Brendel. Borgata Castello, IsascaInformatie Valle Varaita Trekking

De website van de Valle Varaita Trekking is op dit moment alleen nog maar in het Italiaans. Frans- en Engelstalige routebeschrijvingen staan in het gidsje van het wandelpad, dat is te bestellen is bij de Associazione Valle Varaita Trekking, e-mail info@vallevaraitatrekking.it In de gids en op de website staan ook de overnachtingsadressen. Voor het bagagevervoer in Valle Varaita zorgt Segnavia in Brossasco.

 

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?