Natuur van Slowakije

Natuurlijk Slowakije

In het vroege voorjaar van 2016 zijn wij (Yvonne en Sabine, beide 38 jaar) verliefd geworden op een boerderij in het midden van prachtig Slowakije. De plannen om een huis in Slowakije te gaan kopen waren er al wel. We hadden alleen niet verwacht dat we zo snel het 'ik wil het, ik wil het, ik wil het' gevoel zouden krijgen. Op internet vonden we ons droomhuis. De ruim 70 foto's die erbij zaten,hebben we inmiddels vele malen “verslonden”.

We hadden een behoorlijke lijst met punten waar het huis aan moet voldoen. Deze lijst vinkten we punt voor punt af en zo zaten we wat op het oog een normale vrijdagavond was, onze toekomstige boerderij te keuren.

In the middle of nowhere

We wilden graag aan de rand van een dorp wonen maar met het gevoel dat je terecht bent gekomen in ‘the middle of nowhere’. Wel met toegankelijke uitgaanswegen om binnen korte tijd bij een supermarkt, restaurant of nog belangrijker (vooral in het begin) de bouwmarkt, uit te komen.  Ook niet geheel onbelangrijk is dat het huis ook in de winter nog bereikbaar is en blijft ;-) Want de winters in Slowakije kunnen behoorlijk koud zijn en er valt ook regelmatig een dik pak sneeuw. Prachtig zo’n winterwonderland. Alleen een stuk minder fijn als je de deur niet meer uit kan, al is het voor een aantal dagen natuurlijk wel super romantisch.

We hadden beide het gevoel dat deze boerderij wel eens ons toekomstige thuis zou gaan worden en met dat besluit stapte we samen in het avontuur. Voordat we zelf gingen kijken hebben we een Nederlandse vriendin die daar in de buurt woont gevraagd om een kijkje te gaan nemen. Uiteraard kreeg ze een behoorlijke vragenlijst mee. Haar bevindingen waren precies wat wij hoopten en zo stapte wij midden Maart in ons ieniemienie Kia Picantootje, samen met hond Beau richting Modrý Kameň.

We hadden besloten om eerst eens een kijkje te gaan nemen zonder makelaar. We moesten een serieus beroep doen op ons 'probeer er doorheen te kijken' talent, en gelukkig bezitten we beide over dat talent! Want WAUW, wat is het hier mooi! Maar WOW, wat een hoop werk moet er nog verzet worden om dit om te toveren in een mooi woonhuis met drie vakantiewoningen...
In de avond hebben we onder het genot van een drankje de eerste (ver)bouwtekeningen gemaakt. In de weken voor vertrek hadden we het koopcontract al laten opmaken, onder voorbehoud, mocht het uiteindelijk toch een no go worden. Maar het werd een YES en zo zaten we de volgende dag op 22 maart onze podpis (handtekening) onder het koopcontract te krabbelen. En was het een feit, de boerderij is van ons!

Het dorp waar wij gaan wonen ligt op een hoogte van 240 meter en heet Modrý Kameň, de vertaling hiervan is de Blauwe Steen. Na onze werkvakantie is dan ook de naam van ons verblijf “de Blaauwe Steen” ontstaan, met een oud Hollandsche twist en onder deze naam gaan we straks onze vakantiewoningen verhuren. De website is in de maak en onze facebookpagina: wij vertrekken naar Slowakije, heeft al meer dan 700 mensen die ons avontuur volgen en dat in zo'n korte tijd, geweldig!

Update: De bedrijfsnaam is recent veranderd naar Vakantieboerderij Natuurlijk Slowakije. En de website is uiteraard af! 

Wandelgebieden in Slowakije

Het leven met de seizoenen in Slowakije is iets waar we beide een fijn gevoel van krijgen. De omgeving is gerust sprookjesachtig te noemen. De bergen geven een gevoel van vrijheid en dat is precies wat wij zoeken. Het land telt zo'n 12000 km aan goed onderhouden wandelpaden.
Het toerisme is nog steeds in opkomst en het land zet zich inmiddels goed op de kaart en is een van de landen met de best gemarkeerde toeristische paden. De rode markering leidt langs de heuvels van alle toegankelijke bergen. De groene, de blauwe en de gele markeren de wegen langs de bergen of toeristische routes. 

Slowakije heeft een land klimaat, wat zorgt voor warme zomers en koude winters en de seizoenen zijn er prachtig. Vooral de overgang van winter naar lente én van de zomer naar de herfst. De kleuren die je dan kunt zien zijn adembenemend. Het mag voor zich spreken dat deze jaargetijden bij ons favoriet zijn. Gezien de gunstige weersomstandigheden is het heerlijk wandelen in deze periodes. De Hoge en Lage Tatra en het Slowaaks Paradijs zijn erg populair bij wandelaars. Er zijn in Slowakije 9 natuurgebieden uitgeroepen tot nationaal park. Om het wandelen gemakkelijk te maken kun je in Slowakije gedetailleerde wandelkaarten kopen. Uiteraard zullen deze straks ook aanwezig zijn in de vakantiewoningen.

Kastelen in Slowakije

Het bezoeken van een van de vele kastelen, ruïnes en burchten die het land rijk is geeft een mooie kijk op het rijke culturele verleden van het land. Het land kent een groot aantal musea van uiteenlopende aard waaronder een prachtig openluchtmuseum. Je kunt ook een kijkje gaan nemen bij een van de meer dan 4000 grotten waarvan er vijf op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan. De ijsgrot Dobsina en de Aragonietgrot van Ocahtina spreken wel het meest tot de verbeelding. Bijna in elke gemeente van Slowakije ontspringt een geneeskrachtig water en het zal je dan ook niet verbazen dat het land vele thermale baden, spa's, waterpretparken en kuuroorden kent.

De geuren van Slowakije

De neus is een zeer verfijnd zintuig, in staat om vele duizenden geuren te onderscheiden. De aard van de omgeving waarin je je vakantie zult doorbrengen staat borg voor een waar festival van geuren. Het gemengde bos met loof- en naaldbomen afgewisseld met velden vol wilde bloemen en kruiden zullen niet onopgemerkt aan je neus voorbij gaan. Kersenbloesems, frisse berglucht, kampvuur, vers gemaaid gras, de geur van de humus in de loofbossen en die van hars en paddestoelen in de naaldbossen. Het is maar een greep uit de vele manieren waarop de natuur je versteld zal doen staan.

Het proeven van de sfeer in Slowakije gaat als vanzelf, mede dankzij de gastvrije bevolking en relaxte levensstijl. In de zomermaanden zijn er folklore festivals en markten te bezoeken. Hier kun je de typische Slowaakse klederdracht, muziek en dans bewonderen en genieten van allerlei lokale produkten.

Kortom, kom genieten van prachtig Slowakije!

Meer inspiratie

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie.