Mount Everest

11 vrouwen op het dak van de wereld

Het is Internationale Vrouwendag. Daarom zet Bergwijzer vandaag een aantal vrouwen die bijzondere prestaties in de bergen verrichtten, in het zonnetje.

Lucy Walker (1836–1916)

Op 22 augustus 1871 beklom de Britse Lucy Walker de Matterhorn en was daarmee de eerste vrouw die op de top stond van deze 4478 meter hoge berg in de Walliser Alpen in Zwitserland.

De toen 35-jarige Walker droeg een witte jurk toen ze de Matterhorn beklom. Kort daarvoor had ze een groep alpinisten verzameld die met haar mee wilden gaan. Toen ze eenmaal de top had bereikt werd ze wereldberoemd.

Annie Smith Peck (1850-1935)

Annie Smith wilde net als haar broers een studie aan de universiteit volgen, maar dat was nog niet zo eenvoudig in haar tijd. Toen de University of Michigan in 1871 de deuren opende voor vrouwen schreef ze zich, met steun van haar vader, meteen in. Ze studeerde af in de Griekse en klassieke talen en werd later een van de eerste vrouwelijke professors in de VS. Op haar 35e ontdekte ze het bergbeklimmen.Toen ze erin slaagde de top van de Matterhorn in Zwitserland te bereiken begon ze bekend te worden, maar dat was vooral om de kleding die ze droeg: een lange tuniek met daaronder een broek, not-done voor vrouwen in die tijd. Daarna richtte ze haar aandacht op Zuid-Amerika waar ze de Aconcagua in Argentinië (6960 meter) beklom en er als eerste in slaagde de 6768 meter hoge Nevado Huascaran in Peru te bedwingen. Op haar 61e bereikte ze nog de top van de 6.425 meter hoge Coropuna, de hoogste vulkaan in Peru. Bovenop de berg plantte ze een vlag met het opschrift 'Votes for women' om de suffragettes te steunen.


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


Gerlinde Kaltenbrunner

Als 23 jarige beklom de Oostenrijkse Gerlinde Kaltenbrunner al de 8027 meter hoge Karakoram in Pakistan. Dat was de eerste 8000'er die ze op haar naam zette. Er zouden er nog veel meer volgen, want in 2011 werd ze de eerste vrouw die op de top van alle 8000'ers had gestaan, zonder extra zuurstof mee omhoog te nemen.

Junko Tabei (1939-2016)

Junko Tabei is een bergbeklimster uit Japan die in 1975 als eerste vrouw de top van de Mount Everest bereikte. Onderweg werden zij, veertien andere vrouwen en hun sherpa's bedolven onder sneeuw tijdens een lawine. Tabei raakte ongeveer zes minuten buiten bewustzijn, maar klom tijdens diezelfde expeditie toch verder naar de top. In 1992 vestigde ze nog een record: als eerste vrouw beklom ze de Zeven Toppen, de hoogste bergen van elk continent.

Vanessa O'Brien

De Brits-Amerikaanse Vanessa O'Brien werd in 2015 opgenomen in het Guinness Book of Records voor de prestatie die ze in 2013 leverde. In 2013 sloot ze haar recordpoging om de 7 summits, de hoogste bergen van de 7 continenten, in zo min mogelijk tijd te bedwingen. Dat deed ze in tien maanden, waarmee ze van alle vrouwen die de 7 summits bedwongen, de snelste was.

Marianne Chapuisat

De Zwitserse Marianne Capuisat was in 1993 de eerste vrouw die 's winters de top van een 8000'er wist te bereiken. Nog steeds staat Marianne in de boeken als de enige vrouw die 's winters een 8000'er heeft beklommen.

Ingrid Baeyens

Ingrid Baeyens beklom vier 8000'ers, waaronder beruchte bergen zoals de Annapurna I en de Gasherbrum II. In 1992 was ze de eerste Belgische vrouw die op de top van de Everest stond.

Sofie Lennaerts

De Belgische avonturierster en klimster Sofie Lenaerts bereikte in januari 2020 als eerste Belgische vrouw de top van alle Seven Summits, de hoogste bergen van alle continenten. Ze voltooide haar trip over de hele wereld met een succesvolle beklimming van Mount Vinson, de hoogste berg van Antar

Katja Staartjes

Katja StaartjesKatja Staartjes was in 1999 de eerste Nederlandse vrouw op de top van de Mount Everest. Daarnaast beklom ze de Cho Oyu en Gasherbrum1. In 2013 voltooide ze samen met haar man en klimpartner Henk Wesselius de Great Himalaya Trail.

Mollie Hughes

Toen de Britse Molly Hughes 21 jaar was bereikte ze de top van Mount Everest en werd daarmee een van de jongste Britse klimmers die de top van 's werelds hoogste berg bereikte. En dat smaakte naar meer. Na haar succesvolle beklimming via de zuidelijke route, ondernam ze in het voorjaar van 2017 een nieuwe expeditie naar de Everest, dit keer via de moeilijkere noordelijke route. Daarmee zette ze een record als de jongste vrouw die de hoogste berg ter wereld van beide kanten heeft beklommen.

Tamara Lunger

Nanga Parbat door Tahsin Anwar Ali via WikipediaDe Italiaanse Tamara Lunger zette vier 8000'ers op haar naam: de K2, Lhotse, Cho Oyu en de MANASLU. Daarbij was ze de jongste vrouw die de Lhotse beklommen heeft. In de winter van 2015-2016 was ze onderdeel van de expeditie die voor het eerst met succes de top Nanga Parbat in de winter wist te bereiken, hoewel ze zelf vlak voor de top moest omkeren. In 2021 deed ze een poging de K2 in de winter te beklimmen. 

 

 

 

Meer inspiratie

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?