Sofie Lenaerts

Het is gelukt: Sofie Lenaerts heeft alle seven summits bedwongen

Het is haar gelukt! Op 3 januari 2020 stond ze op de top van Mount Vinson en voltooide daarmee haar poging om alle Seven Summits te beklimmen.

Sofie Lenaerts, in België vooral bekend als politieagente en presentatrice van het TV Programma Kijk uit! vertrok op 22 december naar Antarctica voor de laatste beklimming van haar Seven Summits Challenge.

De daadwerkelijke klim begon op 30 december, de jaarwisseling brachten Sofie en haar teamgenoten Eva Lakiere en Miguel Madrid Lopez door op de hellingen van Mount Vinson, de hoogste berg van Antarctica. Die hellingen zijn niet steiler of moeilijker dan andere bergen, maar de afgelegen locatie en de temperaturen van tientallen graden beneden het vriespunt, maakten van de beklimming wel een uitdaging.

Slecht weer en mooi uitzicht

Zeker omdat er tijdens de beklimming slecht weer op de loer lag. Ondanks die voorspellingen besloot het team door te zetten en de klim naar de top te wagen. En dat loonde: nadat het team zich door slecht zicht een weg naar de top had gebaand, klaarde het op de top, waardoor de drie klimmers beloond werden met het prachtige uitzicht.

Inmiddels is het team weer op de weg terug, al gooide het voorspelde slechte weer alsnog roet in het eten. Door het slechte weer zaten  Sofie, Eva en Miguel nog dagen vast in het base camp. Het weer was te slecht voor het speciale vliegtuig dat ze naar de basis op Union Glacier zou brengen.

De verrichtingen van Sofie werden bijgehouden op de facebookpagina 8000unlimited

7 summits one year

Overigens is Sofie niet de enige bewoner van de Lage Landen die probeert de Seven Summits te bedwingen. Nederlanders Jur Rademakers en Hylke Knot proberen samen met hun team binnen één jaar alle zeven hoogste bergen van de continenten te bedwingen. Zij begonnen juist met Mount Vinson, die ze in november 2019 succesvol beklommen, waarna ze in december van dat jaar ook de Aconcagua in Argentinië bedwongen. Nog vijf te gaan voor de heren.

Jelle Veyt en de seven summits of happiness

Belg Jelle Veyt is ook onderweg, op zijn geheel eigen manier. Op pure spierkracht probeert hij de hoogste toppen van elk continent te bedwingen. Tot nu toe beklom hij ervan de Elbrus (Europa), Mt Everest (Azië) en de Carstensz piramide (Oceanië), na meer dan 30.000 km fietsen en roeien onder de noemer van de seven summits of happiness.

 

 

Meer inspiratie

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 17,95 + Waardebon (twv € 25,-)