3 onwaarschijnlijke valpartijen met gelukkige afloop tijdens skiën

Afgelopen week kwam de valpartij van 26-jarige skiër Angel Collinson in het nieuws, nadat het filmpje verscheen waarin ze op een 305 meter hoge berg in Alaska uitgleed over een ijzig stuk sneeuw. Wonder boven wonder overleefde ze de val zonder grote verwondingen. Collinson is niet de eerste skiër die te maken krijgt met een grote val. Wij zetten drie grote valpartijen op een rij van mensen die het wonderlijk genoeg hebben overleefd.

305 meter val van Angel Collison

Angel Collison was aan het filmen voor de film "Paradise Waits" van Teton Gravity Research toen ze uitgleed over een ijzig stuk sneeuw. Ze verloor haar balans en rolde een heel stuk naar beneden: maar liefst 305 meter. Ze bedekte haar gezicht met haar handen en bracht haar armen om haar hoofd als bescherming. Uiteindelijk hield ze maar twee gekneusde vingers aan het hele voorval over. Ze had besloten om het voor de lol te doen. Later vertelde ze het publiek op de Internationale Pro Riders Workshop dat ze een rotdag had. In andere omstandigheden had ze het misschien wel goed kunnen skiën. De onderstaande video is vrijgegeven als onderdeel van de Week van de Veiligheid van Teton Gravity Research.

Bijna 500 meter val van Ian McIntosh

Niet alleen Collison viel tijdens de opnames van “Paradise Waits”. De Canadese professionele skiër Ian McIntosh overleefde tijdens het filmen een val van bijna 500 meter. In de video zie je hem bijna een minuut lang over de kop rollen en kun je hem duidelijk horen kreunen van de pijn. McIntosh dacht dat hij de lijn waarin hij skiede goed had bestudeerd, maar kwam erachter dat hij een greppel over het hoofd had gezien. McIntosh, die ook een BASE jumper is, riep meteen "Nee!" toen hij zich realiseerde wat er gebeurde. Hij trok aan zijn airbag om te voorkomen dat hij ernstige verwondingen zou oplopen. Ook hij had geen grote verwondingen en stond na twee dagen alweer op de ski’s.

1220 meter val van Bridget Mead

Deze video is wat ouder, maar daardoor niet minder schokkend. In 1997 tijdens het wereldkampioenschap Extreem Skiën verliest Bridget Mead de controle over haar ski’s en valt 1220 meter naar beneden. De hele val duurt meer dan een minuut en aan het einde ligt ze doodstil. Ondanks dat ze meerdere rotsen raakt, heeft Mead de val wel overleefd. Toch heeft ze wel behoorlijk wat schade opgelopen. Ze brak haar rug en heeft een lange tijd moeten revalideren. Uiteindelijk is ze weer helemaal hersteld en kan ze weer skiën.

Meer inspiratie

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Lees hier welk biertje het beste bij jou past