Ski in Espot@Daniel Julián

3 wintersporttips voor in Catalonië

De meeste Nederlanders associëren Catalonië eerder met zon, zee en strand, dan met sneeuw en skiën. Begrijpelijk, maar ook onterecht. Catalonië behoort met haar gevarieerde pistes, steile berghellingen en milde klimaat namelijk tot de beste wintersportlocaties van Europa. Wintersportliefhebbers kunnen kiezen uit niet minder dan 16 verschillende skioorden. Voor wie zijn wintersportvakantie wat spannender wil maken, zijn er ook mogelijkheden om buiten de pistes de Pyreneeën op twee latten te verkennen, waaronder deze drie aanraders.

1: Leren toerskiën in Aigüestortes

Er is geen betere manier om in alle vrijheid van een wintersportgebied te kunnen genieten dan toerskiën. Door de bergen eerst te voet te bestijgen en vervolgens op ski’s af te dalen, ben je niet afhankelijk van skiliften. Bovendien voert het je ook naar onbekende plekken, wat een extra spanningselement aan je vakantie toevoegt. Met de spanning nemen ook de risico’s toe. Het is dus wel zaak dat je weet wat je doet. Daarom biedt het natuurpark Aigüestortes i Estany de Sant Maurici een driedaagse toerski-cursus aan. Onder begeleiding van een gids leer je in een weekend de basis van het toerskiën, zodat je vervolgens zelf dit magistrale natuurgebied kan verkennen.

2: Met de helikopter naar onbereikbare pieken

Het skigebied Baqueira-Beret in de Val d’Aran is al jarenlang de favoriete wintersportbestemming van de Spaanse koninklijke familie. Niet zonder reden, gezien de regelmatige sneeuwval, veelzijdige pistes en de heerlijke lokale keuken. Voor doorgewinterde skiërs die op zoek zijn naar nieuwe uitdagingen, is er ook de mogelijkheid om te heliskiën. Deelnemers reizen hierbij per helikopter naar afgelegen pieken, om vervolgens door de maagdelijke sneeuw naar beneden te suizen. Deze hellingen zijn vooraf geselecteerd door ervaren gidsen, dus over de veiligheid hoef je je geen zorgen te maken. Als je wat minder van skiën houdt, is er ook nog de mogelijkheid je per helikopter te laten afzetten voor een sneeuwwandeling.

3: Meerdaagse tocht tussen bevroren meren

Als je het toerskiën eenmaal onder de knie hebt, dan zijn er diverse meerdaagse tochten die je kunt maken. Hierbij leg je in een groep per ski een langer traject af, waarbij je steeds in hotels en berghutten overnacht. Als je zo'n tocht eens wil proberen, dan is de driedaagse tocht door het natuurpark Aigüestortes een goed begin. Vanuit het dorp Esterri d’Àneu trek je de nabijgelegen vallei in, waarbij skiën en sneeuwwandelen elkaar regelmatig afwisselen. Onderweg passeer je talloze bevroren meren en door gletsjers gevormde keteldalen. Nadat je de Gerber en de Montardo hebt beklommen, daal je weer af naar de bewoonde wereld, waar een bus je terug brengt naar je beginpunt.
 

 Bekijk hier alle wintersportmogelijkheden

 

Val d'Aran. Esquí Alpí © Mikael Helsing

Meer inspiratie
Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie.