Lanste klettersteigroutes

4 langste via ferrata’s

Via Ferrata, of klettersteigen is razend populair. Voor wie echt hele dagen aan de rotsen wil hangen, hebben we hier vier van de langste klettersteigroutes onder elkaar gezet. Helm op, gordel om en gaan!

Langste klettersteig van Zwitserland: Leukerbad

Deze via ferrata bij Leukerbad is de langste en meest veeleisende klettersteig van Zwitserland. Dat betekent dat deze route alleen voor de echt gevorderde klettersteigers is. Je moet over stalen zenuwen en een uitmuntende conditie beschikken om de lange ladders en steile stukken te overwinnen. De route is verdeeld in een kleine en een grote klettersteig. Bij die laatste overwin je een hoogteverschil van maar liefst 920 meter. Moeilijkheidsgraad: k5-6.

Superklettersteig: Anna klettersteig-Johann klettersteig-Schulteranstieg

Deze klettersteig is eigenlijk 3-in-1. De Anna Klettersteig, de Johann Klettersteig en de Schulteranstieg in het Dachsteingebergte zijn drie losse routes, die je aan elkaar kan 'rijgen'. Dan ontstaat een van de langste klettersteigs van de Alpen. Een route die je op geen enkele manier mag onderschatten. De superklettersteig overwint 1200 hoogtemeters en daarvoor heb je uiteraard een uitstekende conditie nodig. Maar ook de drie individuele routes zijn niet voor beginners. Moeilijkheidsgraad E. 

In de zomer van 2019 werd de Bert-Rinesch-Klettersteig de langste klettersteigroute van Oostenrijk. Na reparatiewerkzaamheden werd de route met 830 meter verlengd. Sindsdien is de 2130 meter lange route de langste klettersteig van Oostenrijk. Moeilijkheidsgraad D. 

Via ferrata Gaetano Falcipieri

Deze klettersteig, of in Noord Italië liever gezegd: via ferrata is een historische. Deze route loopt door het gebied waar tijdens de Eerste Wereldoorlog Oostenrijkse en Italiaanse soldaten elkaar bevochten. De tocht is technisch niet al te moeilijk maar het aantal hoogtemeters is groot en dat betekent dat je een behoorlijke conditie moet hebben. Ook aangeraden: een hoofdlamp. De tocht gaat namelijk ook door een aantal tunnels.  

Via ferrata Loen

Deze via ferrata in Noorwegen hoort zeker tot de langste via ferrata’s van Europa. De route loopt van het dorpje Loen aan de oevers van een fjord naar de berg Hovden. Vanaf de route heb je een prachtig uitzicht over het fjord. De route is lang, dus een goede conditie is onontbeerlijk. De route is ook niet makkelijk: moeilijkheidsgraad C/D en er kan nog een passage met moeilijkheidsgraad E gekozen worden.

Meer inspiratie

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?