bijzondere rodelbanen Alpen

6 bijzondere rodelbanen in de Alpen

Sleeën is een razendpopulaire wintersport. In veel wintersportoorden vind je sleebanen die vaak net zo uitdagend zijn als de ‘echte’ skipistes. En anders zijn ze net mooi. We verzamelden zes bijzondere en uitdagende rodelbanen. 

Wie bij de term ‘sleetje rijden’ nog denkt aan een kinderspel, heeft het mis. In de Alpen is sleeën een serieuze aangelegenheid. Sleebanden zijn al lang niet meer een leuke bijkomstigheid in een anders wat verlaten hoekje van een skipiste. Veel slee-pistes of rodelbanen zijn lange parcours waar je glijdend – en zittend- van het uitzicht over de besneeuwde bergen kan genieten. Maar, schijn kan bedriegen. Veel van zulke rodelbanen zijn ook razendsnelle bochtige parcours, waar je een stevige adrenaline-kick van kan krijgen! Alle reden dus om eens aan een stevige uitdaging te beginnen. Dit zijn een aantal mooie rodelbanen in de Alpen.

Rodelbaan Val Thorens

Sleeën op grote hoogte in Val Thorens

In het bekende Franse skioord Val Thorens vind je de langste slee-piste (tobbogan) van Frankrijk. Vanaf het bergstation van de Funitel van Péclet ligt er een parcours van zes kilometer voor je klaar, waar je ongeveer 45 minuten over doet. Onderweg heb je een fantastisch uitzicht op de gletsjers, en het dal onder je. Niet zo gek ook, want dit is een van de hoogste rodelbanen ter wereld. En als dat niet speciaal genoeg is voor je: de baan is ook vaak ’s avonds geopend. Na zonsondergang is het uitzicht natuurlijk nog specialer, al moet je je niet te veel af laten leiden door de flonkerende lichtjes in de diepte, want zo’n baan is in het donker natuurlijk ook een stevige uitdaging. Een ding: je moet hier wel materiaal huren. Een zelf meegebrachte slee is niet toegestaan.


Wil je meer van dit soort tips? Of wil je tips voor mooie wandelingen en huttentochten? Volg ons op Facebook en schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief, dan mis je niks!


De langste van Italië

Op de Rosskopf in Zuid-Tirol vind je de langste rodelbaan van Italië. De tien kilometer lange baan op de Rosskopf / Monte Cavallo is een ideale baan voor het hele gezien. Met zeventien bochten is dit lekker draaien-keren, soms een beetje steiler, dan weer wat vlakker zodat je op adem kan komen. Onderweg heb je een prachtig uitzicht over Sterzing, een uitzicht dat nog mooier wordt als je ’s avonds naar beneden gaat!

Rodelbaan Hochwurzen

Genieten van het uitzicht op de Hochwurzen

De rodelbaan Hochwurzen in het Oostenrijkse Schladming staat bekend als een baan met een van de mooiste uitzichten van alle rodelbanen in de Alpen, vooral ’s avonds. Daar kun je volop van genieten, want de baan is tot 23.00 uur open! De baan is ongeveer zeven kilometer lang en brengt je van de top van de Hochwurzen naar de Tauernalm, 730 meter lager. En hoewel je onderweg dus zeker even van het uitzicht moet genieten, moet je wel op blijven letten, want er zitten een aantal pittige haarspeldbochten in de baan! Je mag hier in principe met een eigen slee naar beneden, maar er zijn prima sledes te huur.

Rodelbaan Big Pintenfritz

Lang langer langst in Grindelwald

De Big Pintenfritz in het Zwitserse Grindelwald is de langste sledebaan van Europa. En wat voor een. In iets meer dan veertien kilometer overbrug je 1600 hoogtemeters. En onderweg heb je uitzicht op een aantal van de machtigste Alpenreuzen van Zwitserland: De Schreckhorn, Eiger, Jungfrau en Mönch zijn vanaf deze baan goed te zien. Voor de wandelliefhebbers is deze baan trouwens een echte aanrader, want als je het traject helemaal wil afleggen, moet je nog een behoorlijk stuk wandelen. Vanaf het dichtstbijzijnde bergstation Grindelwald First, is de start van de route op de top van de Faulhorn nog zo’n twee uur wandelen.

De donkere wereld van de Bramberg

Genieten van een lange avondrit kan wel in het Oostenrijkse in het skigebied Wildkogel-Arena. Hier vind je de langste verlichte rodelbaan van Europa. De route, van het bergstation van de Smaragdbahn naar Bramberg am Wildkogel is met veertien kilometer net iets minder lang dan de route bij Grindelwald, maar deze is wél toegankelijk ’s avonds. Daarmee is deze baan meteen de langste verlichte rodelbaan van Europa.

Romantisch op pad in het Stubaital

Die verlichte rodelbanen zijn vaak elektrisch verlicht. Niet zo gek ook, want als je met bijna veertig kilometer per uur naar beneden suist, moet je je omgeving wel goed kunnen zien. Maar het kan anders, dat bewijzen ze in het Stubaital op de Elferspitze. De rodelbanen Elfer en Pinnis, beide acht kilometer lang, gaan drie keer per week ’s avonds open. En in tegenstelling tot alle elektrisch verlichte banen, worden deze twee banen na zonsondergang verlicht met olielampen. Het perfecte decor voor een romantische tocht, of een mysterieuze?

veilig sleeën

Veilig sleeën

Een sledetocht kan van een afstandje gemakkelijk en gemoedelijk lijken, maar, niets is minder waar. Met een slee haal je makkelijk snelheden van veertig of vijftig kilometer per uur. Daarmee is een sledetocht behoorlijke adrenaline-kick, maar ook niet helemaal vrij van risico’s. Draag daarom altijd een helm en overschat jezelf niet, rem op tijd. Meer tips voor een veilige sledetocht vind je hier.

Dit artikel werd geschreven in samenwerking met SNOW explorer

Meer inspiratie

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?