glacier national park

5 Nationale parken van Amerika

De Verenigde Staten, dat is het land van grote steden met grote wolkenkrabbers, hamburgers en uitgestrekte prairies. Maar ook het land van ruige berggebieden, waar je als bergliefhebber nooit genoeg van krijgt.

Om ervoor te zorgen dat al die berggebieden In deze parken vind je een aantal van de mooiste berggebieden van de VS. De parken staan eigenlijk allemaal wel bekend om de talloze mogelijkeden voor bergwandelingen maar in een aantal parken vind je ook goede mogelijkheden om te rotsklimmen, of juist voor een wilde kanotocht.

Mount Denali

National Park Denali

National Park Denali is het populairste National Park in Alaska. Niet zo gek ook, want de hoogste berg van de VS ligt hier. De uitgestrekte bossen en de andere ruige natuur zijn populair onder doorgewinterde hikers. Mount Denali trekt elk jaar veel bergbeklimmers aan. Die moeten van goede  huize komen, want de berg staat bekend om de extreem koude omstandigheden op de berg, temperaturen van tientallen graden beneden het vriespunt zijn geen ongewoon verschijnsel. Of je die bergtop van een afstandje kan zien, is trouwens nog maar de vraag, want vaak is de top in wolken gehuld.

Great Smoky Mountains

Great Smoky Mountains

Great Smoky Mountains National Park is het drukste nationale park van de VS. Die miljoenen mensen komen af op de geweldige uitzichten op het mistige (vandaar de naam Smokey) berggebied. Anderen komen voor de veelzijdige wandelroutes in het park. Bijvoorbeeld de beroemde Appalachian Trail.

Glacier National PArk

Glacier National Park

Ooit lagen er meer dan honderd gletsjers in dit nationale park, dat tegen de Canadese grens aan ligt. Inmiddels zijn er nog maar 25 van over. Desondanks is het park nog behoorlijk ongerept. Veel van de planten en diersoorten gedijen goed in de ruige en afgelegen omgeving. Daardoor is het park geliefd bij hikers en natuurliefhebbers.

Guadalupe Mountains

Guadalupe Mountains National Park

Geen gletsjers en ijs in dit gebied. In de Guadelupe Mountains sta je in het ‘wilde westen’. Het gebied is al tienduizend jaar bewoond. De top van de 2667 meter hoge Guadelupe Peak, de hoogste berg van Texas, wordt vaak beklommen. Wie de top haalt, kan iets in het Gipfelbuch schrijven.

Yosemite

Yosemite National Park

Yosemite National Park is misshien wel hét klimmersmekka van de Verenigde Staten. Met de illustere Yosemite Valley waar je grote granieten muren vind als El Capitan en Half Dome. Overigens kun je er ook gewoon prima hiken.

Niet naar de VS zonder ESTA

Ga je naar Amerika, dan vergt dit heel wat voorbereiding. Want in de ruige natuur van de Nationale Parken ben je soms dagen op jezelf aangewezen. Je moet dus alle plaatsen die je wilt bezoeken op een rijtje zetten, tickets boeken en je routes goed plannen. Maar dat is nog niet alles, je dient ook in het bezit te zijn van een reistoestemming voor Amerika namelijk; de ESTA. Zonder deze reistoestemming kom je het land niet in.

ESTA aanvragen

Wat is een ESTA precies?

De afkorting ESTA staat voor Electronic System for Travel Authorization. Het gaat dus eigenlijk om een elektronische reistoestemming. Die wordt automatisch elektronisch gekoppeld aan je paspoort. Alle inwoners van de landen welke onder het Visa Waiver Program vallen kunnen een ESTA aanvragen, en hoeven geen visum aan te vragen via de Amerikaanse ambassade.

ESTA aanvragen

Heb ik ook een ESTA nodig als ik een overstap heb in de VS?

Als je met het vliegtuig naar of via Amerika vliegt, dan moet je in het bezit zijn van een ESTA voor Amerika . Dus ook wanneer je alleen maar een overstap in Amerika hebt. Wil je vanuit Canada een bezoek brengen aan Amerika met de auto of camper? Dan hoef je geen ESTA aan te vragen. Aan de grens zul je dan wel het een en ander in moeten vullen.

Kan ik met spoed een aanvraag indienen?

Helaas bestaat er niets zoiets als een spoedprocedure wanneer je snel vertrekt. Dat heeft te maken met het feit dat de Amerikaanse overheid er altijd 72 uur over mag doen om tot een beoordeling te komen. In de meeste gevallen is er binnen enkele uren wel een status bekend, maar het komt helaas ook voor dat een aanvraag langer in behandeling blijft staan. Vraag daarom altijd in ieder geval 72 uur voorafgaand aan je reis de ESTA aan.  Een controleer die goed!

eVisa Application Services

eVisa is een servicebureau dat mensen helpt bij het aanvragen van een ESTA voor Amerika. Zij hebben speciale controles ingebouwd op hun aanvraagformulier. Hiermee kunnen de meest gemaakte fouten voorkomen worden. Ook controleren de medewerkers van eVisa elke aanvraag handmatig en nemen ze contact met je op bij onduidelijkheden. Zij sturen de ESTA standaard per e-mail en tegen een kleine meerprijs ook per post. Je hoeft ook niet in het bezit te zijn van een creditcard want je kunt met iDEAL betalen. Vertrek je al snel? Geef dit dan zo snel mogelijk aan een van de medewerkers door. Dan kunnen zij je aanvraag met voorrang verwerken en je op de hoogte houden van de status van je aanvraag.

Kan ik voor meerdere personen tegelijk een aanvraag indienen?

Doormiddel van een groepsaanvraag kun je voor meerdere reizigers tegelijk een ESTA aanvragen. Nadat je je eigen aanvraag hebt ingevuld krijg je de optie om een reiziger of een familielid toe te voegen. Je betaald dan voor alle reizigers tegelijk. De hoofdaanvragen ontvangt dan alle ESTA reistoestemmingen per e-mail of per post.

ESTA aanvragen

Hoe lang en vanaf wanneer is een ESTA geldig?

Een ESTA is geldig vanaf het moment dat deze goedgekeurd wordt. Het is niet mogelijk om een ESTA op een datum in de toekomst in te laten gaan. Vanaf de datum van goedkeuring is een ESTA twee jaar geldig. Houd er wel rekening mee dat wanneer je je paspoort laat verlengen, de ESTA ook automatisch vervalt. Dat gebeurd omdat deze aan het paspoortnummer gekoppeld is.

Ik heb een fout gemaakt, kan dit nog aangepast worden?

Als de aanvraag nog niet verwerkt is, dan kunnen de medewerkers van eVisa alles nog voor je aanpassen. Kom je er achter dat er ergens een foutje in geslopen is? Laat dit dan zo snel mogelijk weten. Als de aanvraag eenmaal verwerkt is, is alleen het verblijfadres in Amerika nog kosteloos te wijzigen.

Is het je nog niet helemaal duidelijk?

Heb je nog vragen, kijk dan even tussen de veel gestelde vragen over het ESTA formulier of bekijk de instructievideo voor meer uitleg over het aanvragen van de ESTA.

 

 

 

Meer inspiratie

Ook leuk om te lezen: 

Landen en gebieden: 

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?