Beginnen met bergwandelen

5 tips om met bergwandelen te beginnen

Je eerste bergwandeling is meestal een geweldige ervaring, maar vraagt toch om de nodige voorbereiding. Wandelen door de Alpen of Pyreneeën is immers totaal anders dan lopen door ons vlakke landje. Om van je eerste bergtocht een succes te maken, kan het daarom geen kwaad om je vooraf goed voor te bereiden. Wij geven je in dit artikel 5 tips om van je eerste bergwandeling een succes te maken.

1: Bouw je conditie op

Misschien een open deur, maar om een bergwandeling te maken moet je over enige conditie beschikken. Aangezien je onderweg voortdurend aan het stijgen en dalen bent, vergt wandelen door de bergen meer van je uithoudingsvermogen dan een tocht door het vlakke Nederland. Door vooraf goed te trainen maak je jouw eerste tocht een stuk makkelijker en vergroot je bovendien je wandelplezier. Wandel daarom regelmatig in Nederland om je conditie op peil te brengen. Als het je lukt om hier zonder problemen 3-4 uur in een normaal tempo te lopen, kom je in de bergen ook al een heel eind.

2: Zorg voor goede wandelschoenen

Als je in de bergen gaat wandelen, is het belangrijk dat je over geschikte wandelschoenen beschikt. Op bergpaden wandel je immers op onregelmatig en ruig terrein, waarvoor sneakers vaak niet genoeg grip en ondersteuning bieden. Hierdoor kan je makkelijk uitglijden, wat tot blessures kan leiden. Ga daarom vooraf bij een goede outdoor outlet langs om wandelschoenen uit te zoeken.

Welke schoenen het best bij jou passen, hangt helemaal af van jouw voorkeuren en waar je gaat wandelen. Als je eenvoudige wandelingen over grind- en bospaden maakt, kan je al volstaan met lichte en lage wandelschoenen. Voor ruiger terrein zweren de meeste bergwandelaars echter bij bergschoenen met een hoge schacht. Deze bieden immers meer ondersteuning en voorkomen ook dat er onderweg stof of steentjes in je schoenen terechtkomen. Zoddra je bepaald hebt welek schoen het beste bij jou past, kan je vervolgens een geschikt model via internet of bij een Lowa outlet aanschaffen. 

3: Check vooraf je route

Om zeker te weten dat een route jouw niveau niet overstijgt, is het belangrijk dat je vooraf een goed beeld hebt van het traject dat je gaat lopen. Bekijk daarom thuis alvast welke routes je wil gaan lopen. Dit kan je online doen, maar er zijn ook uitstekende wandelboekjes en – kaarten te koop. Hierop zie je niet alleen de afstanden van de bergwandelingen, maar ook door wat voor terrein ze lopen. Vooral de hoogtemeters die je aflegt zijn hier belangrijk. Hoe meer je immers stijgt en daalt, hoe zwaarder de route is. Om te voorkomen dat je op een route belandt waar je eigenlijk nog niet aan toe bent, is het daarom verstandig vooraf een goed beeld te hebben van de wandelingen die je wil gaan maken.

4: Begin rustig

Als je na een lange reis eenmaal in de Alpen bent aangekomen, kan je natuurlijk niet wachten om meteen aan het echte werk te beginnen. Begrijpelijk, maar toch is het verstandiger om niet te hard van stapel te lopen. Net zoals de meeste outdooractiviteiten, duurt het bij bergwandelen even voor je voldoende techniek en ervaring hebt opgebouwd om gevorderde routes te lopen. Bij daarom het spits af met een eenvoudige route, het liefst een die eigenlijk iets onder niveau ligt. Vanuit hier kan je de afstand en moeilijkheidsgraad vervolgens geleidelijk opbouwen. Een goede richtlijn hierbij is om elke dag een uurtje langer te lopen en te kijken hoe dit gaat. Dit vereist soms wat geduld, maar je wilt ook niet halverwege een route vast komen te zitten vanwege de uitputting.

5: Ga goed bepakt op pad

Net zoals bergschoenen, is ook een goed bepakte rugzak onmisbaar voor een bergwandelaar. Tijdens het grootste deel van je route ben je immers op jezelf aangewezen, waardoor je overal op voorbereid moet zijn. In de eerste plaats zijn er op lang niet elke route berghutten in de buurt. Zorg er daarom voor dat je zelf genoeg eten en drinken meeneemt om de route te kunnen uitlopen. Daarnaast kan het weer in de bergen snel omslaan. Zorg er daarom voor dat je op elk type weer voorbereid bent. Goede regenkleding en meerdere laagjes behoren dan ook tot de standaarduitrusting van bergwandelaars. Verder weet je nooit wat er onderweg kan gebeuren, dus neem ook een EHBO-kit mee. Ten slotte komen een wandelkaart en kompas ook altijd van pas, zeker als je over een minder goed gemarkeerd pad gaat wandelen.

Meer inspiratie

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer