Fotoalbum maken

Een fotoboekje maken: creatieve tips

Tijdens je bergvakantie maak je waarschijnlijk talloze foto’s. We hebben immers allemaal een smartphone met een behoorlijke camera in onze broekzak zitten. Maar vaak blijven die foto’s ongezien op de geheugenkaart van die smartphone staan. Zonde! Want met een fotoboekje heb je een veel mooiere, tastbare herinnering aan je vakantie!

Maar hoe maak je van je fotoalbum nou écht een boek waar je trots op bent? Hieronder geven we je een paar creatieve tips, waarmee we je op weg helpen om van jouw eigen fotoalbum een meesterwerkje te maken. Het allerbelangrijkste: jouw eigen creativiteit. Het is immers jouw vakantie, jouw fotoalbum en jouw beleving.

Vooraf: selecteren

In een fotoboekje wil je natuurlijk je allermooiste foto’s. Dus plak nou niet achteloos al je foto’s in dat boekje, maar kijk nog eens kritisch naar je eigen werk. Zitten er onscherpe, bewogen en onder- of overbelichte foto’s tussen? Gooi ze niet weg, maar zet ze wel even apart. Want met je minder goede foto’s kun je vaak nog heel veel leuke dingen doen!

Ben je handig met Photoshop of andere nabewerkings-software? Dan kan het de moeite zijn om je foto’s nog een beetje na te bewerken. Daarmee kunnen je topfoto’s veranderen in echte kunstwerkjes.  

Digitaal of op papier?

Foto’s geselecteerd? Dan moet je even nadenken over hoe je je fotoboek gaat maken. Digitaal? Daar zitten een paar voordelen aan. Veel digitale programma’s zijn zo ontwikkeld dat je eindeloos kan schuiven met foto’s en tekst, tot je de ideale indeling van je foto’s hebt gevonden. En met een paar muisklikken wordt dat boekje voor je gedrukt, gebonden en naar je toegestuurd. Maar je kan natuurlijk ook je foto’s uitprinten en van je fotoalbum een echt ouderwets plakboek maken. Extra leuk daaraan is, dat je ruimte kan maken voor allerlei andere zaken die je in je album wil meenemen. Kassabonnetjes, folders, toegangskaarten van de bergbanen, een leuk briefje van de huttenwaard of medebergwandelaar. Misschien heb je tijdens je vakantie wel een mooie tekening of gedicht gemaakt! Al dat soort dingen kun je in een ouderwets papieren fotoalbum makkelijk meenemen. 

Je foto’s indelen

Als je je beste foto’s hebt uitgezocht, is het tijd om ze in te delen. Wat wil je laten zien met je fotoboekje? Wordt het een verslag van je vakantie van dag tot dag? Of ga je thematisch aan de slag? Kijk nog eens naar je fotocollectie en let nu eens op de onderwerpen van je foto’s. Heb je van elke dag een foto? Of herken je thema’s die je vaak hebt gefotografeerd, bijvoorbeeld uitzichten, wolkenluchten, bergtoppen of bijzondere planten en dieren?

fotoalbum maken

Een fotologboek

Met een fotoverslag van dag tot dag is helemaal niks mis. Daarmee kun je later je avonturen juist nóg eens herbeleven. Maar hoe pak je zo’n verslag aan?

Simpel, doch degelijk is een verslag van dag tot dag. Probeer van elke dag de beste foto uit te kiezen. We zeggen expres de beste en niet de mooiste foto's, want in een verslag gaat het niet alleen maar om de mooiste foto’s, maar om de foto’s met een verhaal. Soms kan een minder mooie foto juist heel veel vertellen. Bijvoorbeeld als je een dag over smalle glibberige paden hebt gelopen en je nauwelijks je handen vrij had om een foto te maken. Een snelle, bewogen foto zegt dan soms meer dan een prachtig plaatje.

Als dat gelukt is, kun je gaan nadenken over kleine tekstjes bij je foto. Probeer van elke dag een kort verhaaltje te schrijven waarin je van elke dag over je meest bijzondere belevenis(sen) vertelt. Heb je tijdens je vakantie een dagboekje bijgehouden? Dan heb je al heel wat tekst op ‘voorraad’. Wat je vertelt, mag je helemaal zelf weten, maar vergeet niet om bij elke foto te vermelden waar je die hebt gemaakt!

Heb je niet van elke dag een foto? Geen nood! Dan kun je de 'gaten' in je verslag creatief vullen! Het meest eenvoudige is natuurlijk om de gaten in je fotocollectie op te vullen met tekst. Daarin kun je natuurlijk vertellen waarom je geen foto’s hebt van die dag. Maar je kan ook eens kijken of je naast je foto’s nog andere aandenkens hebt. Een kassabonnetje of reserveringsbewijs van een berghut waar een aantekening op staat, een toeristenfoldertje waar een plaatsnaam op staat, je kunt het zo gek niet bedenken. Maak je je album digitaal? Dan kun je natuurlijk altijd een beetje ‘valsspelen’ door zo’n voorwerp thuis nog even op de foto te zetten. Tip: leg zo’n foldertje dan even op je rugzak. Dan lijkt het op de foto net alsof je ‘m in de berghut bij je spullen hebt gelegd.

Je fotoalbum compleet maken

Heb je alle dagen van je vakantie op een rijtje staan? Dan kun je je collectie gaan aanvullen. Sommige dagen schreeuwen nou eenmaal om extra foto’s, omdat je bijvoorbeeld het ene na het andere prachtige vergezicht tegenkwam. Ga los en vul naar hartenlust aan. Daarbij kan het handig zijn om de chronologie van al je belevenissen in het oog te houden, maar dat hoeft niet. Het kan ook leuk zijn om wat foto’s thematisch bij elkaar te zetten. Bijvoorbeeld alle die gekke selfies bij al die topkruizen die je hebt gemaakt!

Een andere indeling: thematisch

Met zo’n thematische indeling kun je ook een hele andere draai aan je fotoboekje geven, want een fotoboekje hoeft natuurlijk geen dag-tot-daglogboek te zijn. Maak de kunstenaar in je wakker en kijk eens op een heel andere manier naar je foto’s. Je kan pagina’s of zelfs hoofdstukken maken op basis van een thema. Heb je elke dag het uitzicht vanuit de berghut gefotografeerd? Dan kan het leuk zijn om al die uitzichten achter elkaar te plakken. Zo krijg je toch een mooi verloop van je huttentocht. Maar een verzameling van alle bijzondere bloemen of uitzichten die je onderweg hebt gezien, is natuurlijk ook goed. Wil je het helemaal creatief aanpakken? Kijk eens wat er gebeurt als je je foto’s op kleur sorteert! 

Natuurlijk kun je ook een combinatie van deze twee indelingen maken. Een logboek afgewisseld met themapagina’s. Of themahoofdstukken met tussendoor foto’s op chronologische volgorde. Laat je creatieve geest de vrije loop!

Meer inspiratie

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!