Alpine tochten rondom Ramsau am Dachstein, Stiermarken

Ramsau am Dachstein is een ideaal uitgangspunt voor diverse bergtochten in alle moeilijkheidsgraden. De buitensporter kan hier in een relatief klein gebied alle etages van het alpiene landschap ontdekken. Eenvoudige gezinswandelingen, stevige hooggebergtetochten, gletsjertoeren en de meest uitdagende via ferrata’s: je bent er zo een paar weken zoet mee. Twee uitdagende tochten vind je hier: de Edelgriessgletsjer en de tocht naar de Simonyhütte.

Tocht 1: Edelgriessgletsjer
•    Vertrek- en eindpunt: kabelbaanstation Türlwand-Hunerkogelbergstation.
•    Duur en hoogteverschil: 3-4 uur, 150 m omhoog, 1000 m omlaag.
•    Karakter: hoogalpiene overgang. Delen begaanbaar gemaakt door ladders, kabels en hulptouwen. Omstandigheden op Edelgriessgletsjer kunnen sterk variëren, benodigde uitrusting daardoor ook. Neem in elk geval, ook in de hoogzomer, stijgijzers of grödel mee!
•    Alternatieven: er zijn twee varianten mogelijk. De eerste is de afdaling met 700 meter te verlengen tot in Ramsau, via de Austriahütte. Prachtige boswandeling als toegift.
Tweede optie is vanaf de Austriascharte route nr. 618 te volgen naar het Guttenberghaus, 2-3 uur lopen vanaf de pas. Van start tot Guttenberghaus ongeveer 4½ uur. Hier eventueel overnachten of afdalen naar Ramsau (2½ uur).

Tocht 2: naar de Simonyhütte
•    Vertrek- en eindpunt: kabelbaanbergstation Türlwand-Hunerkogel.
•    Duur en hoogteverschil: ca. 4 uur, 500 m omhoog en omlaag.
•    Karakter: hoogalpiene gletsjerwandeling met de mogelijkheid om enkele aantrekkelijke alternatieven te koppelen. Zo kan de tocht worden gecombineerd met beklimmingen van de eenvoudige via ferrata op de Koppenkarstein 2865 m (½ uur, A/B), of de iets moeilijkere op de Hohes Kreuz (1 uur, C/D). Ook kan vanaf de Simonyhütte (2203 m) doorgelopen worden naar de Gjadalm (1739 m), daar overnachten en dan over de Gjadstein weer terug naar kabelbaan op de Hunerkogel en naar Ramsau.
Alhoewel grote delen op de gletsjer zijn gemarkeerd met palen en delen van de route soms worden geprepareerd, is het meenemen van volledige gletsjeruitrusting aan te bevelen. Omstandigheden kunnen wisselen en delen van de Hallstätter gletsjer kunnen spletenrijk zijn.

Deze tochten zijn eerder verschenen in Bergen Magazine 2 2010, en zijn geschreven door Mark van Hattem.

 

Meer inspiratie
Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Lees hier welk biertje het beste bij jou past