veilig in en uitstappen stoeltjeslift

Bang voor de stoeltjeslift? Zo stap je makkelijk in en uit!

De stoeltjeslift, vooral ’s winters maken we er massaal gebruik van. Maar waar de een ogenschijnlijk makkelijk in de stoeltjeslift springt, staat de ander met knikkende knieën te wachten tot hij of zij omhoog gesleurd wordt.

Instappen

1: Instappen lijkt soms kinderlijk eenvoudig, maar voor anderen is het een van de spannendste dingen van de wintersportvakantie. Want hoe ga je zitten terwijl dat ding beweegt? Zeker voor beginners kan dat een heikel punt zijn, zeker als er een flinke rij achter je staat. Toch is het instappen bij de stoeltjeslift eigenlijk een trucje dat je kan leren. Hieronder vertellen we je alvast de theorie. Nu nog even oefenen in de praktijk.

2: Bij de meeste stoeltjesliften vind je een controlepoortje voor je skipas. Daar kun je gewoon met je ski’s of snowboard ondergebonden doorheen. Let erop dat je als snowboarder meestal wel je achterste binding los moet maken. Dat is ook bij het uitstappen iets om rekening mee te houden. Veel snowboarders vinden het makkelijk om daarom in de buitenste stoeltjes te gaan zitten.

3: Glij door tot de stopstreep en wacht op de lift. Zorg ervoor dat je echt bij de stopstreep staat, want dat is het punt waar instappen het makkelijkst is.

4: Als de lift vlak achter je is, kun je gaan zitten. Dat is een beetje een kwestie van timing. Het kan ook voorkomen dat de lift je een beetje optilt, alsof je wordt ‘opgeschept’. Schrik niet, dat is juist de bedoeling. Houd je skistokken goed bij je. Zorg ervoor dat je goed recht zit.

5: Dat is weer belangrijk voor het verbindingsstuk van de beugel. Als iedereen in jouw stoeltje zit, trek je de veiligheidsbeugel naar beneden. Zorg er daarbij voor dat je niet met je armen, benen of skistokken tussen het verbindingsstuk van de beugel en de stoeltjeslift komt!

Je zit! Laat je ski’s of board op de balk onder het stoeltje rusten en geniet lekker van de ‘rit’ naar boven. 


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, dan ontvang je elke week het beste van Bergwijzer in je mail! 

Meld je aan


Kinderen

Voor kinderen kan het soms een hele toer zijn om in een stoeltjeslift te komen. Eigenlijk moeten ze precies hetzelfde doen als jij, maar omdat de meeste kinderen een stuk kleiner zijn, kan dat wat lastig zijn. Het belangrijkste is ervoor zorgen dat ze goed naar achteren zitten, met de rug en billen tegen de rugleuning. Als je te ver naar voren zit, bestaat het risico dat je makkelijk onder de veiligheidsbeugel door glijdt.

Uitstappen

1: Uitstappen kan soms ook spannend zijn. Zeker als het druk is. Daarom leiden we je ook even door het proces van uitstappen heen.

2: Vlak voordat je boven bent, kom je een bordje tegen dat de veiligheidsbeugel weer omhoog mag. Haal je ski’s of board van de balk onder het stoeltje af, en doe samen met de andere passagiers die bij je zitten de veiligheidsbalk omhoog.

3: Maak je klaar om meteen een stukje te glijden. Dat is redelijk eenvoudig met ski’s, maar omdat snowboarders hun achterste binding nog los hebben, kan vlot uitstappen net wat lastiger zijn. Houd rekening met elkaar! Als je alvast een beetje scheef gaat zitten, houdt je je board al wat meer in de glijrichting. Vaak zijn skiërs sneller weg dan boarders, dus het kan handig zijn om als boarder als laatste op te staan, dan heb je meer ruimte.

4: Als je helemaal boven bent, zet je je ski’s op de grond en zet je je af uit je stoeltje, zodat je een eind naar voren glijdt. De truc is ervoor te zorgen dat je niet ingehaald wordt door het stoeltje, want die beukt je zo aan de kant.

5: Glij nog even een stuk door, zodat je niet in de weg staat voor andere wintersporters die uit de lift komen. Verzamel dus niet in het ‘uitglijgebied’, maar neem wat afstand van de lift, dan kan iedereen rustig en eenvoudig uitstappen.

Echt bang voor de stoeltjeslift? Neem een cursus!

Natuurlijk is het trucje van in- en uitstappen niet het enige wat een stoeltjeslift eng kan maken. Bijvoorbeeld hoogtevrees kan ook een grote pretbederver zijn. Als je echt last hebt van angsten rondom de stoeltjeslift, kan het verstandig zijn eens te kijken naar een cursus. 

Meer inspiratie

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?