Bang voor stoeltjeslift? Volg de training tegen skiliftangst

Zeker 20% van de wintersporters vindt het zo spannend om in een skilift te stappen, dat een groot aantal van hen daarom niet gaat skiën tijdens de wintersport. Stichting VALK, bekend van vliegangsttraining, start daarom de eerste therapeutische training voor mensen met skiliftangst.

Vooral de steile afgronden en mogelijke technische gebreken roepen angst op bij wintersporters. Sommigen blijven om die reden zelfs thuis of durven, eenmaal op hun bestemming, niet te skiën. VALK organiseert de therapeutische training tegen skiliftangst in samenwerking met Snowworld Landgraaf en de Nederlandse Ski Vereniging.

Veiligheidsvoorschriften kabelbanen

Stichting VALK is gespecialiseerd in het behandelen van vliegangst en angstgerelateerde klachten zoals claustrofobie, hoogtevrees en controledrang. "Het is niet verwonderlijk dat mensen met vliegangst ook bang zijn in skiliften", weet dr. Lucas van Gerwen, directeur van VALK. "In beide gevallen heeft het vaak te maken met vrees voor hoogtes en het gevoel opgesloten te zitten. Ook worden mensen angstig als de skilift om onduidelijke redenen even stil hangt. We leren deelnemers hoe ze om kunnen gaan met de heftige lichamelijke signalen die angst kunnen oproepen. Onder therapeutische begeleiding stellen we hen stap voor stap bloot aan een skilift. In Landgraaf gebruiken we een zespersoons stoeltjeslift, de enige in Nederland".

Eerste training tegen skiliftangst

Deelnemers volgen een tweedaags therapeutisch programma. Daarbij krijgen ze uitleg over de techniek van de stoeltjeslift en de veiligheidsvoorschriften waaraan deze apparaten moeten voldoen. Op zaterdagmiddag is er een ogelijkheid om in de stoeltjes plaats te nemen en onder begeleiding een rit te maken. Aan het einde van de training zouden de deelnemers zelfstandig in de stoeltjeslift kunnen stappen zonde grote angst. De eerste training wordt gegeven in het weekend van 30 november en 1 december 2013.

De kosten hiervan bedragen rond de 300 euro, inclusief overnachting. Het plan is om deze therapie gedurende de wintermaanden vaker te geven. Het programma start op zaterdag om 11.00 uur en duurt tot zondag 17.00 uur. Aanmelden:info@valk.org, 071-5273733.

  • Training, incl. overnachting, lunches en diner, 1 pers.k. € 325,= 
  • Training, incl. overnachting, lunches en diner, o.b.v. 2 pers.k., p.p. € 295,= 
  • Training, incl. lunches en diner, p.p. € 245,=

 

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!