Foto Frank peters

Bergen Magazine Mont Blanc Expeditie: de sleutel tot succes

Foto Frank petersGoed acclimatiseren. Dat is het belangrijkste advies dat professionele klimmers en mensen met veel bergervaring geven aan de deelnemers van de Bergen Magazine Mont Blanc Expeditie. In dit artikel lees je meer tips van bijvoorbeeld Wilco van Rooijen, Menno Boermans en Katja Staartjes.

Op de top van de Mont Blanc is de luchtdruk twee keer zo laag als in Nederland en de opname van zuurstof wordt daarmee tot de helft gereduceerd.

“Het lichaam heeft een paar mechanismen om met deze extreme situatie om te gaan, het activeren daarvan kost echter tijd”, zegt bergredder en fotograaf Menno Boermans. “Als je voorafgaande aan de Mont Blanc, een paar tochten op hoogte maakt en overnacht boven de 3000 meter, is de kans dat je last van hoogteziekte krijgt op de Witte Reus aanzienlijk kleiner”.

Hoogteziekte op de Mont Blanc

Katja Staartjes, de eerste Nederlandse vrouw op de top van de Mount Everest, houdt voor beklimmingen als de Mont Blanc en bergpassen in de Himalaya een effectieve acclimatisatie aan van twee nachten boven 2000 meter, drie nachten boven 3000 meter en één nacht op 4000 meter. Staartjes rondde in november 2013 met haar man Henk Wesselius en Chhiree Sherpa succesvol de Upper Great Himalaya Trail af. Een reis met 125.000 meter stijgen en dalen! Tijdens het acclimatiseren drinkt ze veel. “Door veel te drinken heb je minder last van de hoogte: een liter per duizend meter hoogte per dag, dat is idealiter wat het lichaam nodig heeft. Op de topdag kun je dit advies best even aan je laars lappen, maar tijdens de acclimatisatieperiode is het cruciaal om genoeg te drinken”.

Hoe snel je acclimatiseert heeft niets met conditie te maken, zegt bergbeklimmer en schrijver Robert Eckhardt. “De meeste Mont Blanc-kandidaten weten niet hoe lang ze nodig hebben om te acclimatiseren. Trek daarom twee weken uit voor acclimatisatie en voorbereiding”. Voor mensen met een uitstekende conditie, maar een trage aanpassing, bestaat een gevaar. Als je te snel naar boven gaat kun je eerder last van hoogteziekte krijgen.

Wat neem je mee tijdens de topbeklimming?

Een ander belangrijk advies is het beperken van gewicht in je rugzak. “Less is more”, zegt Wilco van Rooijen, professioneel avonturier en eerste Nederlander op de top van de Mount Everest zonder gebruik te maken van extra zuurstof. “Een beginnersfout is te veel meenemen (ook aan eten tijdens de topbeklimming), daardoor heb je een te zware rugzak waardoor je nog langzamer bent boven de 4000 meter en dat kan het verschil betekenen wel of geen top”.

Berggids Gareth Jefferies sluit zich daarbij aan; “Houd je bepakking zo licht mogelijk en train overtollige kilo’s eraf. Vergeet ook je zonnebril en zonnebrandcrème niet”. Jefferies vergat op zijn eerste Mont Blanc beklimming zonnebrandcrème en verbrandde vreselijk onder zijn neus en kin, door de reflectie van UV-licht op de sneeuw. In een artikel in National Geographic (januari 2014) van Menno Boermans is te lezen dat één van zijn collega’s door veel te hijgen z’n tong en gehemelte verbrandde vanwege diezelfde reflectie. Ook vergat Boermans zelf z’n zonnebril tijdens bergreddingswerkzaamheden in Alaska met als gevolg sneeuwblindheid.

Materiaal en kleding geordend in je rugzak

Onderweg naar de top van de Mont Blanc is het van groot belang dat je de juiste spullen mee neemt en zaken goed geordend hebt. “In de bergen zijn er veel factoren die je niet in de hand hebt”, zegt Katja Staartjes. “Zorg dus dat wat je wel zelf kunt beïnvloeden, 110% in orde is. Hier kun je je geen fouten veroorloven. Dat betekent de juiste spullen bij je hebben. Zorg ook dat je bijvoorbeeld qua handschoenen een reservepaar meeneemt. En dat alles geordend in je rugzak zit en je het snel kunt vinden, ook in een storm”.

Wilco van Rooijen geeft datzelfde advies. “Zorg dat je materiaal en kleding in orde zijn. Het weer heb je niet in de hand, maar alle andere zaken wel, zorg dus dat dit op tijd dik voor elkaar is”.

Laatste tip voor beklimming Mont Blanc

Tot slot nog een tip van Menno Boermans. “Vergeet je camera niet. Zorg er ook voor dat je van te voren test hoe je je camera het beste bij je draagt. Idealerwijs heb je deze grijpklaar en hoef je niet steeds te stoppen om de camera uit je rugzak te pakken. Let wel op: sommige batterijen vinden koude omstandigheden niet prettig. Probeer tijdens de beklimming af en toe goed om je heen te kijken (is ook een goed excuus om even uit te hijgen). Ik heb al heel wat bergen beklommen op de wereld, maar het uitzicht vanaf de top van de Mont Blanc vind ik elke keer weer fenomenaal”.  

In het Pinksterweekend vertrekken alle deelnemers van de Bergen Magazine Mont Blanc Expeditie (georganiseerd door Mountain Network) naar de Alpen om daar te acclimatiseren en zich zo goed mogelijk voor te bereiden op de beklimming van de hoogste berg van de Alpen.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95) 

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?