Besneeuwde bergen

Bergfoto’s in de winter maken

Nadat de herfst met als zijn kleuren voorbij is getrokken en het hartje winter begint te worden, kan je als fotograaf een beetje ontmoedigd raken. De bomen zijn kaal en de lucht is grauw. Al met al denk je dat er niet genoeg te beleven is om die camera uit de tas te halen. Maar laat je niet afschrikken. De winter kan veel moois bieden. Maar dan moet je wel weten waar je op moet letten!

Kleding

Om te beginnen moet je jezelf op je gemak voelen. Met een dunne spijkerbroek in de sneeuw balanceren voor het perfecte plaatje, is namelijk geen doen. Het kan kou zijn hoog in de bergen, trek daarom goede kleding aan. Denk hierbij aan een muts en een winddichte en regenbestendige jas. En doe dikke sokken aan in een paar waterdichte schoenen.
Daarnaast worden je handen ook heel snel koud, maar handschoenen gaan niet altijd even goed samen met fotograferen. Maar om ze toch warm te houden kan je hardloophandschoenen aantrekken, die zitten wat strakker om je vingers heen dan normale handschoenen of skihandschoenen. Of handschoenen waarvan je de vingertoppen af kan halen. Zo kan je op het geschikte moment de instellingen goed zetten.

Reserve-accu

Door de kou, gebruikt je camera meer energie om “warm” de blijven. Je accu gaat dan dus sneller leeg. Om te voorkomen dat je een prachtig plaatje moet missen, omdat je camera net uitvalt kan je een reserve accu meenemen. Als hij dan leeg is, kan je die in een paar seconden verwisselen.

Zonnekap

Op dagen dat je veel zon hebt, heb je de zonnekap altijd al bij je. Maar ook op de dagen dat het slechter weer is, heb je iets aan die zonnekap. Het winterweer kan vies en nat zijn. Je kan dan een zonnekap op je camera zetten om hem te beschermen tegen neerslag, als een afdakje voor je lens als het ware. Dat scheelt toch een paar druppels of sneeuwvlokken.
Dat er vocht op je lens komt, kan je helaas nooit helemaal uitsluiten. Zorg er daarom voor dat je altijd wat droge doeken in je tas hebt zitten om je lens schoon te maken.

Camerahoes

Als je het echte onstuimige winterweer wil vastleggen, dan heeft je camera wel betere bescherming nodig. Als je camera wel een beetje waterbestendig is, kan je hierbij denken aan een simpel plastic zak of douchekapje. Maar kan hij niet tegen water? Dan is een goede camerahoes van groot belang.

Spullen schoonhouden

Naast je camera kan het ook zijn dat je bijvoorbeeld een statief of reflectiescherm meedraagt. Je kan niet voorkomen dat de poten van dat statief vies worden. Klap je statief zo min mogelijk in en uit en als je de telescopische poten inklapt, maak ze dan eerst goed schoon en droog. Zo voorkom je dat er vocht en viezigheid in de poten van je statief terechtkomen. Voor het reflectiescherm geldt, net zoals voor de lens, dat het handig is om een paar droge doeken bij de hand te houden.

Gouden uur

Hoewel je tijdens de koude dagen niet als eerste aan het zonlicht denkt, is die toch op een bepaald moment van de dag in al zijn glorie aanwezig. Het zogenoemde gouden uur (ook wel golden our genoemd), waarin de zon zakt en er een gouden gloed over het landschap valt, zien we het hele jaar door maar in de winter kan je dit extra benutten. Het gouden uur kan je dan gemakkelijk het gouden anderhalf uur noemen. Het contrast van de warme gloed op de koude wereld kan adembenemende plaatjes opleveren. En daarnaast reflecteert het witte sneeuw ook de gouden gloed.  

Vroeg opstaan

Niet alleen het ondergaan van de zon, maar ook het opkomen van de zon kan magisch zijn. Zet de tanden daarom even op elkaar en kom vroeg dat bed uit. Daarnaast zijn er op die vroege uren van de dag ook nog veel dieren vinden die nog niet zijn weggevlucht voor de wandelende mensen. Op tocht dus om die mooi, jagende vos te fotograferen!

Geduld

Op een winterse dag zijn het vaak de kleine momentjes dat de schoonheid doorbreekt. Net die paar minuten dat de wolken voorbij de zon schuiven of dat vlokje sneeuw dat perfect neerdaalt. Je geduld zal daarom op de proef worden gesteld in de winter, maar die wordt zeker beloond.

Pas je witbalans aan

Hoewel er geen twijfel over mogelijk is dat sneeuw wit is, ziet je camera dat soms anders. Je loopt het risico dat je sneeuwfoto snel blauw wordt. Vooral tijdens de schemering, een bewolkte dag of in de schaduw krijgt je camera de nijging om het beeld blauw te laten kleuren.
Om dit te voorkomen kan je je witbalans aanpassen naar een warme kleurentemperatuur. “Schaduw” is dan vaak de warmste instelling.

Zoek naar contrast in je foto

Als het hele landschap is besneeuwd, kan je onderwerp in je beeld soms een beetje wegvallen. Wit op wit komt namelijk niet goed uit en daardoor kan het gebeuren dat je foto diepte mist. Zoek daarom naar contrast in de foto. Besneeuwde bomen tegen een blauwe lucht kan al het verschil maken.

Maak gebruik van het slechte weer

De mooie plaatsjes met witte bergen en een helderblauwe lucht zijn prachtig. Als het weer omslaat, krijg je al snel de neiging om je camera weg te stoppen en naar huis te gaan. Maar gebruik dit slechte weer juist. Onheilspellende wolken in de lucht kunnen een adembenemende foto opleveren en je bent ook nog een beetje origineel!

Fotografeer vanuit de stoeltjeslift

De mooiste foto’s vind je op de top van de bergen. Maar vergeet niet om de weg er naartoe ook je camera tevoorschijn te halen. Vanuit de stoeltjeslift heb je het meest goede uitzicht over het dal of tegen de berg. Maak daar gebruik van (maar hou je camera wel goed vast)!

 

 

 

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?