Bergwijzer: gezinstrektocht door Parc National de Mercantour

Deze vijfdaagse trektocht door het zuidelijkste gedeelte van het Parc National de Mercantour is in principe geschikt voor beginnende huttenwandelaars en kinderen van acht jaar en ouder. De paden en de markering zijn goed. Uitzondering hierop vormt het traject van de Refuge de Nice over de Pas de la Fous naar de Refuge de Valmasque waarbij vooral tijdens de afdaling de markering minder is. Het te overwinnen hoogteverschil is gedurende de vijf etappes van deze trektocht nooit meer dan 650 meter. Op de laatste dag is er een flinke afdaling.

Tochtbeschrijving                Dag 1 - Aankomst in St.-Martin-de-Vésubie.  Atoutfrance, M PrunevieilleDag 2 - Met de taxi naar Le Boréon (1519 m) waar de huttentocht begint. Via het wandelpad van de GR 52 in ongeveer 3 1/2 uur via Pas de Ladres (2448 m) naar de Refuge de la Madonna de Fenestre (1903 m). Alternatief: deze refuge is ook over de weg te bereiken, het is dus mogelijk om deze etappe over te slaan.

Dag 3 - Vanaf de Refuge de la Madonna de Fenestre (1903 m) via GR 52-route over de Pas du Mont Colomb (2548 m) naar de Refuge de Nice (2232 m). Dit is ongeveer 3 à 4 uur lopen via een steil, maar goed pad. Iets lager dan de hut is een bergmeer. Dag 4 - Vanaf de Refuge de Nice (2232 m) in ongeveer 3 à 4 uur lopen over de Pas de la Fous (2828 m) naar de Refuge de Valmasque (2221 m).Vanaf de pas is zelfs voor de kinderen een klein topje te beklimmen. Bij de afdaling naar de hut goed letten op de roodwitte verfstrepen. Alternatief: van de Refuge de Nice (2232 m) eerst de GR-route over de minder directe en minder mooie Baisse du Basto (2693 m) en vervolgens in de afdaling naar de Refuge de Valmasque afslaan.Dag 5 - Vanuit de Refuge de Valmasque (2221 m) terug naar de GR 52 en vervolgens over de Baisse de Valmasque (2549 m) in 4 uur naar de Refuge des Merveilles (2111 m). Voor bergwandelaars zonder hoogtevrees is de beklimming van de Mont Bégo (2873 m) via een wandelpad een aanrader.Dag 6 - Vanuit de de Refuge des Merveilles (2111 m) eerst via de GR 5, vervolgens via drie lage passen – Pas du Diable (2450 m), Baisse Cavaline (2107 m) en Col de Raus (1999 m), in 5 à 6 uur omlaag naar het dorpje Belvédère (800 m). Met de taxi terug naar St.-Martin-de-Vésubie. Reis Atoutfrance, H Le GacDe Haute Vésubie en de Vallée des Merveilles zijn het best te bereiken via Nice. Vanaf de Autoroute langs de Côte d’Azur volg je eerst het dal van de Var in noordelijke richting. Vervolgens sla je de Gorges de la Vésubie in en bereik je via een geleidelijk breder wordend dal het dorpje St.-Martin-Vésubie, het uitgangspunt voor deze trektocht.KamperenIn het dal van de Vésubie is een handvol kleine campings. Het maximum niveau is twee sterren. Vooraf bespreken is in de zomermaanden aan te raden. Meer informatie zie de website.BerggidsenAssociation des Guides et Accompagnateurs des Alpes MéridionalesBureau de la Haute Vésubie06450 St.-Martin-VésubieTel. +33(0)493 03 26 60www.jrd.fr/vesubiePublicatiesRando Haut Pays, uitg. Conseil General des Alpes Maritimes, 2000. Goede gids met dagwandeltochten.Topo-guide des Sentiers de Grande Randonnée: Tinée-Vésubie Vallée des Merveilles - GR 52, uitg. FFRP, Paris. Een uitstekende wandelgids met de in dit artikel beschreven route, waarin ook noodzakelijke uitsneden van de 1:50.000 IGN-kaart zijn opgenomen.Met het hele gezin op huttentocht, Ronald Naar in Bergen magazine 2 2007KaartMassif & Parc National du Mercantour, Itinéraires pedestres et à ski, Ed. Didier & Richard, Blad 9, 1:50.000. Dit is een overzichtskaart van de hele Mercantour (van deze serie zijn ook 1:25.000 bladen verkrijgbaar).

Meer inspiratie

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!