Provence-Alpes-Côte d'Azur

Gorges du verdon. Foto caspermoller

Provence-Alpes-Côte d'Azur

Provence-Alpes-Côte d'Azur is een regio in het zuidoosten van Frankrijk en grenst aan Italië en de Middellandse zee. Het landschap is zeer divers: in het noorden en oosten bergachtig met toppen tot 4100 meter en in het zuiden en westen een vlakker gedeelte met rivieren en canyons, heuvels met wijn en lavendel en een 600 km lange kustlijn met uitgestrekte witte stranden.

Bekende plaatsen in de regio zijn: Nice, Gap, Marseille (de hoofdstad van de regio en tevens hoofdstad van het departement Bouches-du-Rhône), Toulon, St. Tropez en Cannes. Beroemde kustplaatsen waar veel luxe te vinden is.

De regio Provence-Alpes-Côte d'Azur bestaat uit zes departementen met ieder hun eigen karakter en landschap. De departementen zijn:

Provence-Alpes-Côte d'Azur is een regio in het zuidoosten van Frankrijk en grenst aan Italië en de Middellandse zee. Het landschap is zeer divers: in het noorden en oosten bergachtig met toppen tot 4100 meter en in het zuiden en westen een vlakker gedeelte met rivieren en canyons, heuvels met wijn en lavendel en een 600 km lange kustlijn met uitgestrekte witte stranden.

Bekende plaatsen in de regio zijn: Nice, Gap, Marseille (de hoofdstad van de regio en tevens hoofdstad van het departement Bouches-du-Rhône), Toulon, St. Tropez en Cannes. Beroemde kustplaatsen waar veel luxe te vinden is.

De regio Provence-Alpes-Côte d'Azur bestaat uit zes departementen met ieder hun eigen karakter en landschap. De departementen zijn:

Over de departementen:

Departement Alpes-De-Haute-Provence

Gorges du verdon. Foto caspermollerDe hoofdstad van het departement Alpes-De-Haute-Provence is Digne-les-Bains. De Alpes-De-Haute-Provence is een departement met lavendel en korenvelden, afgewisseld met kleine beboste dalen en uitzicht op de Alpen. De regio staat ook bekend om de vliegsporten die je er kunt doen: deltavliegen, parapente, zweefvliegen en parachutespringen. Daarnaast zijn er ook mooie wandel- en bergtochten te maken, bijvoorbeeld in het natuurreservaat Parc des Ecrins, of bij de formaties van de Gorges du Verdon. De rivier de Verdon bepaalt voor een groot deel het ruige landschap. De Verdon is een zijrivier van de rivier de Durance en die zorgt voor irrigatie van de fruitbomen in het gebied.

Departement Hautes-Alpes

Het departement Hautes-Alpes, met Gap als hoofdstad, is een zeer bergachtig departement, ideaal voor liefhebbers van klimmen, mountainbiken en wintersport. De gemiddelde hoogte in dit departement is hoger dan 1000 m. De hoogste bergtop, 4102 meter, is Barre des Ecrins.
Qua natuurschoon behoort het departement Hautes-Alpes volgens kenners tot de mooiste en belangrijkste van Frankrijk. In dit departement ligt het hoogstgelegen dorpje van Europa, namelijk St.-Véran op 2040 meter hoogte. In dit departement ligt ook het natuurpark Du Queyras.

Departement Alpes-Maritimes

Het departement Alpes-Maritimes is het zuid-oostelijkste stukje Frankrijk. In het noorden van het departement vind je bergtoppen tot 3000 meter (Tenibre) en het wonderschone natuurpark Du Mercantour. De hoofdstad is Nice, aan de Côte d'Azur en dankzij het uitzonderlijk zonnige en zachte klimaat is het departement de belangrijkste toeristische streek van Frankrijk.
Ten noorden van Grasse verheffen zich de Alpes d'Azur, de Azuren Alpen: hoge kalktoppen gescheiden door valleien met graanvelden en olijf-, wijn- en fruitboomgaarden. Ook qua kunsthistorisch schoon is het departement zeker een aanrader: ruim 80 musea, een aantal unieke dorpen, barokke kerken en kapellen en de oude stad Nice.

Wintersporten in het departement:

Departement Bouches-du-Rhône

Mont Sainte Victoire. Foto Axel BrockeBouches-du-Rhône wordt wel eens 'het hart van de Provence' genoemd. Het strekt zich uit in het zuiden van Frankrijk, bij de monding van de Rhône in de Middellandse Zee. Marseille is het bruisend middelpunt en hoofdstad van dit departement. Marseille is tevens de oudste stad van Frankrijk. Het dorpje St-Rémy-de-Provence is bekend omdat Vincent van Gogh daar ruim een jaar verbleef. Ook woonde hij een aantal jaren in Arles, een andere stad in dit departement.
Een andere beroemde kunstenaar uit deze streek is Paul Cézanne (1839-1906). De schilder werd geboren in Aix-en-Provence, gelegen ten westen van de Mont Sainte-Victoire. Dit gebergte, dat zich uitstrekt over 18 kilometer, was een grote inspiratiebron voor Cézanne, die er vele schilderijen en tekeningen van maakte.
De grote blikvanger van het departement Bouches-du-Rhône is wellicht het regionale park de Camarque, een enorme puzzel van moerassen, rijstvelden, vijvers, eilandjes en schiereilandjes.

Departement Var

Toulon is de hoofdstad van het departement Var, gelegen aan de voet van de Mont Faron (542 m) en als havenstad aan de Middelandse Zee. Zijn kust is een belangrijk deel van de beroemde Côte d'Azur. De Var is drie grote bergmassieven rijk. In het zuidwesten liggen het Massif de l'Esterel en het Massif des Maures. In het westen ligt een groot deel van het Massif de la Sainte-Baume , een kalkgebergte dat behoort tot de Provençaalse kalkketens.

Departement Vaucluse

Het departement Vaucluse, met als hoofdstad het beroemde Avignon aan de rivier de Durance, heeft verrassende landschappen, waarvan de 'kale' bergen als de Montagne du Lubéron en de, onder wielrenners beruchte, Mont Ventoux de bekendste zijn. De Mont Ventoux wordt ook wel de Reus van de Provence genoemd. De top ligt op 1912 meter hoogte. Het departement Vaucluse is een van de fleurigste delen van de Provence.
Het historische centrum van Avignon, dat op de Werelderfgoedlijst van de Unesco staat, is omgeven door een stadsmuur van 4,2 kilometer lang met zeven poorten. Je kent het wellicht van het kinderliedje Sur le pont d'Avignon.


Wandelen in de Provence-Alpes-Côte d'Azur

Duizenden kilometers aan wandelpaden zijn voor iedereen beschikbaar in de Provence-Alpes-Côte d'Azur. Voor alle soorten wandelaars; beginners, gevondenen, gezinnen met kinderen en groepen jongeren. Een paar voorbeelden:

Een tocht door Europa: de Via Alpina
Op initiatief van de Franse vereniging 'La Grande traversée des Alpes', hebben instellingen en verenigingen van acht landen (Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Italië, Liechtenstein, Monaco, Slovenië en Zwitserland) samen een route uitgezet, die Trieste aan de Adriatische kust verbindt met Monaco aan de Middellandse Zee.

Stappen in de voetsporen van Cézanne
Het gebergte dat Cézanne zo dierbaar was, is een zeer gewaardeerde wandelbestemming. Verschillende bewegwijzerde routes leiden naar een priorij uit de 17e eeuw, ooit een bedevaartsoord, en naar het kruis van de Provence.
Daar heeft men een fantastisch uitzicht op het gebergte van de Provence en de heuvelachtige valleien van de streek van Aix. Het vertrekpunt van de meeste routes bevindt zich in het dorp Le Tholonet.

Wandeltocht in het Massif des Ecrins
De GR-54 slingert zich door het mooie en woeste Massif des Ecrins. Je vertrekt in het centrum van Bourg d'Oisans en ontdekt indrukwekkende bergtoppen zoals de Meije, de Barre des Ecrins, enkele gletsjers (van op het plateau van Emparis) en schilderachtig gelegen meren. Het is een tocht van een week, voorbehouden voor ervaren wandelaars want er zijn enkele flinke bergpassen te overwinnen.
Beste periode: van 15 juli tot 15 september.

De 'Tour du Queyras'
De 'Tour du Queyras' (GR 58) is een zeer toegankelijke klassieker voor wandelaars en slingert zich bijna volledig door een natuurpark. Dit Regionaal Natuurpark van de Zuidelijke Alpen omvat de dorpen Saint-Véran (hoogst gelegen dorp van Europa op 2042 m), Ceillac en Aiguilles.

Fietsen - net als de Tour de France

De Tour de France gaat ieder jaar ook door de Provence-Alpes-Côte d'Azur en daarbij is de Mont Ventoux een bekende berg. De Mont Ventoux verheft zich 1912 meter hoog in het hart van de Vaucluse. Bij wielerliefhebbers ondermeer bekend vanwege het monument voor de Britse wielrenner Tommy Simpson die op de top van de Mont Ventoux is overleden tijdens een etappe in de Tour de France. Voor alle niveaus zijn er fietstochten op en rond de Mont Ventoux te vinden.

Opwindende ervaringen met de mountainbike
De Col du Galibier, de Col de l'Izoard, de Col de Granon. Het Comité Départemental du Tourisme van de Hautes-Alpes werkte 17 gedetailleerde parcours uit, voor alle niveaus. Bovendien openen de bergstations van de Hautes-Alpes in de zomer hun skiliften voor mountainbikers. Zij beschikken dan over meer dan 2000 km bewegwijzerde 'pistes' en vier bikeparks.

Bergbeklimming en speleologie

'La grande Fistoire', Via ferrata in de Haute-Provence
Deze via ferrata in het departement de Alpes-de-Haute-Provence, bevindt zich enkele kilometers ten noordoosten van Sisteron. In dit gebied kronkelt een vallei die naar het meer van Serre-Ponçon leidt, langs de bergpas van Sarraut. In de rotswand van la Grande Fistoire, in de omgeving van het dorp Le Caire, werd de via ferrata aangelegd op een hoogte van 250 meter. De bergroute biedt een ongewoon avontuur, maar met beheerste risico's. Voorwaarde is dat men het gebruik van het materiaal onder de knie heeft of zich laat vergezellen van een ervaren gids. De via ferrata telt een loopbrug van 60 meter, de langste van Europa. Meer info: http://www.viaferrata-alpes.com

Op de Alpengletsjers
Het Nationaal Park van Les Ecrins omvat de zuidelijke gletsjers van de Alpen, met gletsjers in de vorm van een keteldal (glacier Blanc, glacier Noir), ijskappen (Dôme du Monêtier) en bergflankgletsjers, alles bij elkaar goed voor 10.000 ha ijs. Je eerste stappen op het ijs zet je het best onder begeleiding van een berggids. Informeer bij het gidsenbureau van de Hautes-Alpes. Meer info: http://www.alpes-randos.com

De favoriete klimspots
De wanden van Buoux in de Luberon en de Dentelles de Montmirail zijn wereldwijd bekend. De steile kalkrotsen worden door bergbeklimmers zeer op prijs gesteld. Men kan er het hele jaar klimmen. (langs de zuidkant in de winter en de noordkant in de zomer). Meer info: http://www.ffme.fr

Meer informatie over de bergsporten vind je op: http://www.tourismepaca.fr

Watersporten op de rivier de Durance

De Durance, die ontspringt bij de bergpas van Montgenèvre, op een hoogte van meer dan 2000 meter, heeft een stevige reputatie opgebouwd. In L'Argentière-la-Bessée is er een wildwaterstadion waar men kan kajakken of kanoën. Er worden regelmatig nationale competities gehouden waar de beste kajakkers op af komen.

Tot Embrun en het meer van Serre-Ponçon bevindt zich het langste traject van Frankrijk (38 km) voor sporten op snelstromend water. Van april tot oktober is dit het koninkrijk van de rafting en kajakking. Meer info: http://www.eaux-vives.fr

Foto via wikipedia
Nieuws - 16 sep 2015

In het Parc National des Écrins zijn gisteren zeven bergbeklimmers omgekomen door een lawine. Het gaat om vier Duitsers en drie Tsjechen.

poster film Ventoux
Nieuws - 11 mei 2015

Slap geouwehoer, vriendschap en de uitdagingen van fietsen in de bergen. Het zit allemaal in de film ‘Ventoux’ van regisseur Nicole van Kilsdonk en schrijver Bert Wagendorp die vanaf donderdag 14 mei in de bioscoop draait.

Nieuws - 24 sep 2014

Toen Bergen Magazine redacteur Simone van Velzen afgelopen zomer de canyons van het Pays de Buëch verkende voor een reportage in Bergen Magazine, waren ze zo ingenomen met de aandacht uit de Lage Landen dat haar bezoek de lokale pers haalde.

Fietsen in de Drome_foto DorisDoris.R
Nieuws - 22 jan 2014

Stichting DrômeTour organiseert van 7 tot 14 juni 2014 de vierde editie van de DrômeTour, het meerdaagsefietsvakantie-evenement in Zuid-Fran

Lac de Serre-Ponçon. Foto Girolame
Nieuws - 16 jul 2012

Embrun, gelegen in het Franse departement Hautes-Alpes, trekt de laatste tijd veel Nederlandse toeristen.

Vakantie in de Queyras
Reportage - 15 sep 2011

Achter hoge cols en diepe kloven ligt de Queyras stil verscholen in de Zuid-Franse Alpen, omringd door ruige bergketens. Oneindige kilometers verderop, richting het oosten, verdwijnt het mystieke massief in de Italiaanse Povlakte. Door de afgelegen ligging heeft de streek haar authentieke karakter bewaard. De inwoners, de Queyrassins, koesteren deze eigenheid.

Blog - 28 jun 2011

Beste lezers,

Even voorstellen, ik ben Jisse Staring. Doet er verder niet toe, ik ben in elk geval Student Outdoor & Adventure. Vandaar dat Bergwijzer gevraagd had of ik af en toe een stukje wil schrijven voor de site.

Bij deze een stukje over een bergsport waar ik recentelijk mee in aanraking ben gekomen.

Raftteam Helicon naar Teva NK Rafting 2011

Reisverhaal - 14 jun 2011

Dertig kilometer ten noordoosten van Avignon, in het glooiende landschap van de Provence met zijn vele wijngaarden, steken de kalkrotsen van Dentelles de Montmirail als een enorme hanenkam boven het landschap uit. Het is een oud massief waar al sinds de jaren 20 geklommen wordt. Aanvankelijk werden er alleen routes geopend op het hoofdmassief 'Chaîne de Gigondas'.

GR 54: Tour de l'Oisans
Reportage - 3 mrt 2011

De Oisans ligt in het hart van de Franse Alpen en omvat het bergmassief van Les Écrins. Door de Oisans loopt de route GR 54: Tour de l'Oisans

Toerskiën in de Queyras. Foto Rogier van Rijn
Reportage - 14 feb 2011

De lage wintertemperaturen van de Queyras garanderen bijna elk jaar heerlijke poedersneeuw. In de Queyras kun je dus prima toerskiën.

barcelonette hautes alpes
Reisverhaal - 22 sep 2010

Verslag van een week vakantie in Barcelonnette, Alpes de Hautes Provence.

Pagina's

Abonneren op Provence-Alpes-Côte d'Azur