Bergvallei in de wolken

Bijzondere wolken in de Alpen: Voorpret!

Een bergwandeling kan al eens de mist in gaan. Heb je eindelijk dat begeerde bergtopje bereikt, zie je geen hand voor ogen omdat je midden in een dikke wolk zit. Maar wolken kunnen een spectaculair berglandschap nóg indrukwekkender maken. Want in de bergen zie je regelmatig bijzondere wolkenpartijen: waarom is dat eigenlijk?

Het hele verhaal lees je in het komende nummer van Bergen Magazine, hier lees je vast een preview!

Tekst en foto's Simone van Velzen

Een dikke laag rijp knispert luid onder mijn bergschoenen. De ijsafzetting kleeft aan elke rots en ieder grassprietje. Ook de steile rotswanden zijn verrijkt met de witte deken van ijskristallen. De puntige torens van de Aiguilles de Chamonix, tussen de 3000 en 4000 meter hoog, lijken vandaag meer dan ooit uit een sprookje te komen. Wit van de rijp zijn ze, onheilspellende wachttorens van een mysterieus ijspaleis: daar is niet veel fantasie voor nodig.

Het is halverwege september en op de Plan d’Aiguille (2317 m) is het, ondanks het stralende zonnetje en de windstilte, behoorlijk koud. Plotseling zie ik, net boven de bergtoppen, een wolk verschijnen. Flinterdunne slierten, bijna doorzichtig, dansen boven de sprookjesachtige rotspunten. Ik schiet er snel een plaatje van, maar voor ik het weet is het moment alweer voorbij en zijn de bijzondere slierten opgelost.

Waarom komen er in de bergen toch zo’n bijzondere wolken voor? Zo hangt er boven de Mont Blanc (4810 m) soms urenlang een wolk die als een soort hoedje de top afdekt. En als de Mont Blanc ‘zijn muts opzet’ dan gaat hoogstwaarschijnlijk het weer omslaan; dat weet iedereen in de vallei.


Het hele verhaal lezen? Je vindt het in het in Bergen Magazine 4 van 2018.

 

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen