Steinbock Trek

Biosfeerreservaat Entlebuch: Steinbock Trek en hondenroutes

Tussen Bern, Luzern en Interlaken ligt het Unesco-biosfeerreservaat Entlebuch, een magnifiek gebied met hoogveen en laagveen, romantisch boerenland, onafzienbare karstvlaktes en adembenemende uitzichten.

Tekst: Noes Lautier; Foto's Robert Eckhardt en Noes Lautier

Tweedaagse Steinbock Trek

Hier begint een gemeen steile klim op een smal en stenig pad door alpenweiden. Aangeland op de vlakte bij Chrütenbode (1986 m) is niet te zien hoe het pad verder gaat. Voor me rijzen loodrechte rotstorens op, die eindigen in een breed couloir. Het geheim is een heftige puinhelling die overgaat in 203 betonnen traptreden.

Vanaf de Brienzer Rothorn

Niet de top blijkt de ideale fotostek, maar het terras van het kabelbaanstation: daar brandt geen licht en er is nauwelijks voorgrond. We zijn tot half elf bezig. Het licht van de beroemde Mittellegihut (3355 m) op de Mittellegigraat van de Eiger is duidelijk te zien, evenals dat van Jungfraujoch en de Blüemlisalphut.

Entlebucher streekproducten

Entlebucher streekproducten

In het Entlebuch wordt voornamelijk milieuvriendelijk of biologisch geproduceerd, zo ook op de Birkenhof die een winkel vol overheerlijke lokale producten heeft. Natuurlijk zwicht ik voor diksap van dennennaalden. 'Heel gezond en erg lekker', breng ik mijn intrigerende aankoop bij Robert aan de man.

Naar de beroemde Schratteflue

Naar de beroemde Schratteflue

'Sorry Rosa,' zegt Klaartje, 'we gaan naar de Schratteflue, dat is geen Lecky-trail, een gemarkeerde hondenroute, maar er zijn vast wel beken onderweg.

Karst onder de voeten

Karst onder de voeten

Als we de Schratteflue niet onder onze zolen hebben gevoeld, zijn we niet écht in het Entlebuch geweest.' Door lieflijke alpenweiden en vochtig veen wandelen we richting de scherpe, 80 tot 140 meter dikke karstlaag vol gaten en scheuren die de Schratteflue bedekt.

 speciale hondenwandelroutes

Lecky-Trails: speciale hondenwandelroutes

De volgende dag staat Rosa kwispelend klaar: het wordt haar dag want er staat veel water op het programma. Op de Lecky-Trails, de honden-wandelroutes, kom je niet voor onaangename verrassingen als ladders of druk mountainbikeverkeer te staan.

Waterval in het Chessiloch

Waterval in het Chessiloch

Het laatste stuk van Chrage naar het Chessiloch is een lekker bospad langs een beek. De hangbrug die is opgehangen om de waterval beter te kunnen zien, is niet geschikt voor Rosa, maar die ligt al languit in de beek.

Het volledige verhaal lees je in Bergen Magazine 2017-3. Meer wandelverhalen van de auteur zijn te vinden op www.noeslautier.nl

Meer inspiratie

Ook leuk om te lezen: 

Landen en gebieden: 

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95) 

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling