Catalonië, onverwachte bergbelevenissen!

foto Jos+ Luis Rodr¡guezHet contrast tussen de verschillende landschappen en het milde klimaat maken Catalonië tot een ideale bestemming voor uw actieve vakantie en u kunt hier uw hart ophalen aan een breed scala van activiteiten.

In de bergen van de Pyreneeën vindt u vele plekken die ideaal zijn om te wandelen, te mountainbiken, te skiën, en voor avontuurlijke activiteiten en wandeltochten met het hele gezin. Op een steenworp afstand van onze belangrijkste bergtoppen vormen de uitgestrekte stranden in het zuiden en de verborgen en beschutte inhammen in het noorden, met hun onstuimige en kristalheldere water, de ideale omgeving voor de watersportliefhebbers.

Wandelsport

Een interessante manier om Catalonië te leren kennen is te voet over een netwerk van paden van meer dan 9000 kilometer aan lange en korteafstandsroutes en plaatselijke wandelpaden. In de natuurparken van de Pyreneeën kunt u wandelen in bijzondere omgevingen, zoals bijv. Het berglandschap van het Nationaal park Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, en over drie langeafstandswandelpaden: de GR-211, de GR-11 en de trektocht Carros de Foc. De eerste route vindt u in de Val d'Aran. De tweede route doorkruist de Pyreneeën van west naar oost, van de Cantabrische Zee tot aan Cap de Creus aan de Middellandse Zee.

 

foto Llu¡s CarroDe Carros de Foc route is een trektocht door Pallars, Alta Ribagorça en Val d'Aran die in vijf tot zeven dagen kan worden gelopen. Eveneens in de westelijke Pyreneeën loopt de route Porta del Cel tot de top van de Pica d'Estats, de hoogste berg van Catalonië. En in de vallei Vall de Boí kunt u een wandeltocht door de geschiedenis maken over uitgezette bergroutes of aloude paden langs de vele bewaard gebleven romaanse bouwwerken.

In het Natuurpark Cadí-Moixeró raden we u aan om de Pedraforca te beklimmen, een van de iconen van de wandelsport in Catalonië. Ook kunt u hier via een van de populairste routes de Pyreneeën oversteken: de Camí dels Bons Homes (Pad van de Goede Christenen) die het Queralt-heiligdom in Berguedà verbindt met het Kasteel van Montségur in Ariège in Frankrijk.

Winter wonderland

foto Daniel JuliínEn als de winter valt, dan verwelkomen de Pyreneeën onder een witte deken  alle sneeuwliefhebbers. Het hele jaar door kan u met excursies meegaan, maar de sneeuw geeft u de mogelijkheid de paden opnieuw te ondekken op sneeuwschoenen, nordic skiing, op sneeuwscooter en alle verschillende vormen snowboarden. Ski-liefhebbers kunnen kiezen tussen 17 gebieden: 11 daarvan zijn voor de skiers, en 6 voor langlaufers. De vallei Vall de Núria, vallei Vall de Camprodon, de Cerdanya, de Pallars en de vallei Val d’Aran bieden goede mogelijkheden voor de wintersport.

Foto Daniel JulianDe meeste skiresorts bieden naast tal van andere activiteiten, ook sledetochten met honden of paardenaan en sneeuwscooters- en quadtrips aan, iglobouwen en workshops orienteren in de sneeuw Iedereen kan dus een echt avontuur in de sneeuw te beleven.

 

Klimmen

foto Jos+ Luis Rodr¡guezElk jaar kiezen meer en meer mensen van over de hele wereld Catalonië als bestemming om te klimmen, gezien de grote variatie in bergen en moeilijksheidsgraden. Catalonië heeft veel via ferrata’s en één van de meest iedale bestemmingen is de berg Montserrat, met meer dan tweehonderd pieken en met de Cavall Bernat als de meest karakteristieke rotspartij.

In de Pyreneeën kunnen klimliefhebbers kiezen tussen de toppen van de Pallars Jussà, de bergkam  Montsec of het Vall de Camprodon. Verder in het binnenland bieden de Serra de Prades en het  Els Ports massief schitterede uitzichten op Catalonië, waar je van kan genieten zonder dat je je voeten van de grond hoeft te tillen. Een internationaal referentiepunt in Siurana, in de uitlopers van het Parc Natural del Montsant.

Extreme sporten

foto Llu¡s CarroDe rivieren de Noguera Ribagorçana, de Noguera Pallaresa, de Garonne en de Segre veranderen bij het begin van de lente radicaal, als de sneeuw smelt.  Dit wonder van de natuur verandert deze waterwegen en biedt u de mogelijkheid om de stroomversnellingen te trotseren, de rivieren af te dalen door ravijnen en kloven en te genieten van rafting, kajakking en kanoen.

Mountainbiken

Foto-tecnia fotografsDankzij de paden voor fiets- en mountainbiketoerisme kunt u Catalonië nu ook op twee wielen verkennen. Dankzij het gevarieerde landschap en het milde Middellandse Zeeklimaat is Catalonië het hele jaar geschikt voor deze sportieve vrijetijdsbesteding.

Het fietsaanbod wordt gecompleteerd met een netwerk van de achttien mountainbikecentra (BTT-centra) die meer dan 6400 kilometer aan bewegwijzerde routes omvat. Alle routes starten vanuit een informatiecentrum waar u toeristische informatie, route-informatieborden en andere voorzieningen aantreft.

Andere activiteiten

Foto-tecnia fotografsMaar u kunt Catatonie ook ontdekken vanaf een paardenrug, vanuit een luchtballon, parapent of helikopter et cetera. Een goede manier om het landschap en de flora en fauna van Catalonië te ontdekken, is om de natuurlijke gebieden te ontdekken via een van de achttien natuurpark en vogelkijk routes waarop u de verschillende soorten wilde vogels kunt waarnemen.

foto Llu¡s CarroMeer informatie:
www.catalunya.com
Toeristische kaart-gids Actief - Natuur
Arrangementen voor wandelsport- en fietstoerisme

Follow us on Facebook!
 

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95) 

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Lees hier welk biertje het beste bij jou past