Jotunheimen. foto A. Gjengedal

De 10 mooiste wandeltochten van Noorwegen

Wandelen in de Noorse natuur is altijd prachtig, echter een paar gebieden verdienen een extra vermelding.  Als fervente wandelaar kan je hier je hart ophalen en of dit nou wild en extreem is of eerder kindvriendelijk, in beiden voorziet Noorwegen.

Het huis der Reuzen: Jotunheimen

Dit is een streek in het zuiden van Noorwegen dat deel uitmaakt van de Scandinavische bergrug en het Jotunheimen Nationaal Park omvat.De 29 hoogste bergen van Noorwegen liggen in dit gebied, inclusief de allerhoogste: Galdhøpiggen van 2.469 meter. Het gebied is erg geliefd bij wandelaars en klimmers, mede door de aanwezigheid van het bekende Besseggenpad. Ook de DNT beheert een aantal berghutten met tussenliggende gemarkeerde routes in dit gebied.

 Valdresflye, Jotunheimen. foto CH

Wandelen op bergplateau Hardangervidda

In de regio Hardanger in het westen van Noorwegen ligt het grootste bergplateau van Europa: de Hardangervidda. Deze streek heeft het hele jaar door een alpine klimaat en is de plaats waar een van de grootste Noorse gletsjers is te vinden – de Hardangerjøkul. Veel van het plateau is beschermd gebied als onderdeel van het Hardangervidda Nationaal Park. Er is in het gebied een overvloed aan gemarkeerde routes voor wandelingen en bergtochten aanwezig.

Hardangervidda. foto A. Gjengedal

Ontdek de wilde rendieren in Rondane

Het Rondane Nationaal Park is het oudste park van Noorwegen en kent 10 pieken die hoger zijn dan 2.000 meter. Ook fungeert het park als belangrijke habitat voor kuddes wilde rendieren. Naast woeste natuur en ruige bergtoppen vind je hier ook glooiend, moerasachtig land. In het park zijn verschillende wandeltochten uitgezet.

Rondane. foto  CH

Onberoerde natuur in de Lyngen Alpen

Deze bergketen ligt op een schiereiland ten noorden van Tromsø en is zeer in trek bij ervaren bergbeklimmers en sportlieden. Hier vind je bergpieken die meer dan 1.000 meter pal boven de fjord uitrijzen, blauwe gletsjers, woest stromende rivieren, glinsterende bergmeren en diepe ravijnen. Afhankelijk van het jaargetijde kan je hier genieten van de bijzondere natuur fenomenen Noorderlicht en Middernachtzon.

Op bezoek bij de muskusos in Dovrefjell

Het berggebied van Dovrefjell vormt een natuurlijke grens tussen de zuidelijke en centrale regio’s van Noorwegen. Voor ervaren wandelaars is dit een prachtig wandelgebied. Het is wel aan te raden om de juiste uitrusting mee te nemen omdat de hutten – als deze al aanwezig zijn - veelal onbemand zijn en op grote afstand van elkaar liggen. Ook ontbreken op sommige stukken paden. Als beloning heb je in dit gebied wel de kans om muskusossen te spotten die Dovrefjell als thuisbasis hebben gekozen.
 

Muskusos. foto A. Helgestad

De Lysefjord

Deze fjord gelegen nabij Haugesund en Stavanger is vooral bekend door de rots Preikestolen en de bergtop Kjerag. Een klim van 350 meter door ongelijk terrein voert je naar de 604 meter hoge Preikestolen om daar te genieten van een prachtig uitzicht over het Lysefjord. Wil je een wandeling maken die iets spectaculairder is: beklim dan de Kjerag van 1.084 meter. Heb je nog energie over als je op het plateau aankomt, klim dan door naar de Kjeragbolten- een ronde steen die als een wig stevig in een rotsspleet is verankerd – en laat je fotograferen.

Lysefjord. foto A. Gruhle

Wandelen in de bossen van Hedmark

Voor rustige wandeltochten door mooie bossen is Hedmark een ideale bestemming. Trek de schoenen aan en ontdek de bossen van Trysil en Nationale Parken Femundsmarka em Finnskogen. Een unieke natuurervaring krijg je bij Jutulhogget waar je een canyon te voet kan verkennen.

Hemsedal: de Alpen van Noorwegen

Deze kleine plaats van circa 2.00 inwoners ligt precies tussen Oslo en Bergen en is omgeven door hoge bergen waardoor het een ‘Alpen’ uitstraling heeft. Hemsedal is in de winter een prachtig skigebied, maar ook in de zomer zijn hier vele activiteiten waaronder wandelen mogelijk. Er zijn ongeveer 20 wandeltochten uitgezet die variëren in moeilijkheidsgraad van eenvoudig tot zeer zwaar.

Høvringen. foto CH

Sunnmøre Alpen zowel in de winter als zomer

De spectaculaire met sneeuw bedekte toppen van de Sunnmøre Alpen steken tot ongeveer 2.000 meter boven de saffierblauwe fjorden uit. Van februari tot juni leent deze regio zich uitstekend voor off-piste skitochten. Wandelen kan hier ook uitstekend. De tocht naar bergtop Slogen op 1.564 meter behoort tot de top tien van beste wandeltochten in Noorwegen. Dit komt vooral door de prachtige vergezichten en het feit dat de berg direct uit de Norangsfjord oprijst.

Hjørundfjorden. foto H. Myklebust

De mooiste bergrug van Noorwegen: Trollheimen

Deze bergrug ligt in het midden van Noorwegen en wordt beschouwd als de meeste gevarieerde en mooiste van alle bergketens in Noorwegen. Bergtoppen, hooggelegen bergdalen en vele kleine en grote meren gevuld met forellen zijn te vinden in deze regio. Bekend is de wandelroute genaamd ‘Triangle’ die tussen drie berghutten doorloopt of de met de Besseggen vergelijkbare route die over de toppen van de Trollhetta voert. Echter het mooist is de tocht naar de top van de Snota, volgens velen de mooiste wandelroute in Noorwegen!

Ontdek het HELE VERHAAL OP VISITNORWAY.COM

Regelmatig lees je over wandelen in Noorwegen in Bergen Magazine
Foto boven artikel: Jotunheimen. foto A. Gjengedal

Meer inspiratie
Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen