Congost de Montrebei

De 3 mooiste Catalaanse wandelroutes

De Mont-rebei Kloof  

De Congost de Mont-rebei route is erg bijzonder. De indrukwekkende inkeping die de Noguera Ribagorçana rivier in de Montsec berg heeft gemaakt bestaat uit twee tegenoverstaande stenen muren in Catalonië en Aragón. De route wordt gevormd door een smal pad in de rots zelf. Een paar meter lager is het oude pad nog steeds te zien, mits het water in het reservoir niet te hoog staat.

Deze route begint bij het dorpje Corçà (7 km buiten Àger). Vanaf hier loopt er een geplaveid pad naar de (Romaanse) hermitage van de Mare de Déu van La Pertusa.

Wandelaars kunnen hun auto bij de parkeerplaats van La Pertusa kwijt en beginnen de route te voet langs de Font de la Pardina bronnen en de ruïnes van de oude boerderij. Na een steile afdaling (ongeveer 1 uur en 40 minuten na vertrek) komen ze aan bij de Mas de Carlets wacthuis en de bijbehorende eeuwenoude eiken. Hierna leidt de route omhoog naar de Portell del Montsec waar men een prachtig uitzicht heeft over het Canelles reservoir, de muren van Aragón aan de linkerzijde en de muren van Catalonië aan de rechterzijde, die boven de doorgang uittorenen. Wandelaars komen eerst bij de loopbrug tussen Catalonië en Aragón, alvorens aan te komen bij de Congost de Mont-rebei kloof.

Kort hierna komen wandelaars bij het nauwe pad dat in de wand van de Mont-rebei kloof is uitgehouwd. Om terug te keren moet simpelweg dezelfde route gevolgd worden in de tegenovergestelde richting.

De Corb

De bergen van L’Alt Urgell hebben wel wat weg van de Montserrat bergen. Deze spectaculaire rotsformaties overheersen dit onbekende deel van de Pre-Pyreneeën welke zich dicht bij de gemeente Peramola bevinden.

Deze route loopt naar de Roca del Corb van Peramola door spectaculair berggebied met kloven en rotsformaties zoals El Forat del Corb, El Roc de Cogul en El Roc del Ros. Oude boerderijen, grotten die ooit voor onderdak zorgden, en verlaten ovens tekenen de menselijke geschiedenis van het land.

De Romanesque 1

Deze route voert wandelaars via de traditionele paden tussen de dorpjes Barruera, Erill la Vall, Boí, Taüll en Durro. Het is mogelijk de route in elk van deze dorpen te starten.

Al deze dorpen hebben geweldige Romaanse kerken die tot het UNESCO Werelderfgoed behoren. Erill la Vall bezit een centrum voor de interpretatie van Romaanse kunst en architectuur. Het is sinds kort mogelijk schilderijen van Sant Climenç de Tahull te zien met behulp van virtual reality technieken. Verdere bezienswaardigheden zijn het informatie centrum van de Aigüestortes en Estany de Sant Maurici National Park in Boí.

Mogelijke wandelroutes zijn:

Van Barruera naar Erill la Vall (1.090 m)
Van Boí naar Erill la Vall (1.250 m)
Van Boí naar Taüll (1.265 m)
Van Boí naar Durro (1.290 m)
Van Barruera naar Durro (1.380 m).
Uiteraard is het ook mogelijk de hele route te lopen, beginnend en eindigend in Barruera.

Download hier de gratis flyer.

Meer inspiratie

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?