Wandelen in Engeland. Foto van Reuben Hustler via Unsplash

De 4 mooiste wandelgebieden in Engeland

Waar er mensen zijn die kiezen voor een warme strandvakantie, zijn er ook mensen die een wandelvakantie prefereren, zoals een wandelvakantie in Engeland! Met een wandelvakantie kan je ervoor kiezen om met een tentje op pad te gaan, maar je kan ook voor iets meer luxe kiezen door ’s nachts te overnachten in bijvoorbeeld een hotel of een B&B. Met de boot, de trein of het vliegtuig kan je binnen een paar uur arriveren in dit prachtige, groene land. Door de gemiddelde temperaturen het hele jaar door is wandelen in Engeland in alle seizoenen leuk en goed te doen. Zo kan je ook buiten het hoogseizoen prima wandelen in Engeland.

De natuur van Engeland

Engeland heeft een ontzettend gevarieerd landschap. Hoge bergen vind je er misschien niet, maar wel prachtige kliffen, kusten zoals kiezelstranden en krijtrotsen, zandstranden, bossen, rivieren en meren. Je kan het zo gek nog niet bedenken, of je komt het tegen in dit regenachtige en sprookjesachtige land. Hieronder lees je over de mooiste wandelgebieden in Engeland.

1: De blauwe baaien en steile kliffen van Cornwall op de South West Coast Path

Wandelen in Zuid-Engeland brengt je door de azuurblauwe baaien, witte stranden en weelderige vegetatie van Cornwall. In het zuidwesten van Engeland word je hier aan drie kanten omringt door de Atlantische oceaan. Zoals de naam al impliceert vind je hier veel kust en strand. Bossen kom je hier niet tegen, maar wel wilde en oerachtige heide, veen, rotsen en moerassen. Het South West Coast Path is een route van zo’n 1000 kilometer die je langs de mooiste kustgebieden van Groot-Brittannië leidt.  

2: Ontdek het typerende Britse landschap in de Yorkshire Dales

Aan de andere kant van Engeland vind je in het noorden het Natioinaal Park Yorkshire Dales. Wandelen in Engeland kan je hier echt op de originele manier meemaken. Als je de Yorskhire Dales met één woord zou moeten omschrijven, dan is dat: groen. Hier vind je geen kust en stranden, maar een adembenemend heuvellandschap met allerlei beplanting in alle tinten groen die je maar kunt bedenken. Inclusief de karakteristieke dry stone walls. De Yorkshire Dales staan ook niet voor niets op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Bekend is de Three Peaks Walk, makkelijk in 1 dag te lopen. Een iets langere route is The Dales Way, van 128 kilometer. Ook leuk, op deze route kom je ook een aantal  locaties tegen uit de Harry Potter-films.

hadrians wall path

3: Duik de geschiedenis in langs Hadrian’s Wall Path

Een route van 135 kilometer die je van Walls End/Newcastle upon Tyne in het oosten laat wandelen naar Bowness-on-Solway aan de westkust. Deze wandelroute in Engeland brengt je door levendige steden zoals Newcastle en Carlisle vol met gezellige pubs en lokale markten, maar ook door groene heuvelgebieden en robuuste heidegebieden.

Speciaal aan wandelen in Engeland langs deze route is de geschiedenis erachter. Al lopend volg je de muur, de kastelen en de forten die Hadrianus – keizer van Rome van 117 tot 138 – had aangelegd om de grens van het Romeinse Rijk aan te geven. Dit maakt wandelen in Engeland langs Hadrian’s Wall Path een mooie combinatie van geschiedenis en natuur.

4: Trek door de ruige heide van Nationaal Park Peak District

Voor echte oer natuur, moet je wandelen in Engeland in het Nationaal Park Peak District. In totaal meer dan 2,900 kilometer aan paadjes door oneindige turf- en heidevlaktes, afgewisseld door aparte steentorens en ellenlange rotsrichels. Het gebied wordt opgedeeld in Dark Peak met veel heide en veen, liggend op lei- en zandsteen en White Peak waar er meer bewoning is. White Peak ligt op kalksteen, hier vind je ook talrijke grotten.

Dit is tevens het oudste park van Engeland, sommige delen zijn toeristisch, maar er zijn ook genoeg desolate paadjes in het gebied waarin je je kan wanen in dit buitenaards uitziende landschap.

Meer inspiratie

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt