Cycling Val d'Aran © Foment Torisme Val d'Aran

De 5 beste Mountainbike-centra van Catalonië

In 1999 opende het eerste Mountainbike-centrum van Catalonië zijn deuren. Twintig jaar later beschikt de regio over 18 MTB-centra, evenals 311 verschillende routes en 6.000 kilometer aan afgebakende paden. Voor mountainbikers zijn er in Catalonië dus mogelijkheden te over. Te midden van deze overvloed, zie je echter soms door de bomen het bos niet meer. Om je alvast een eindje op weg te helpen, hebben wij de 5 beste centra voor jou op een rijtje gezet.

1: Salines Bassegoda MTB-centrum

Salines Bassegoda ligt in de relatief onbekende regio Alt Empordà in het noordwesten van Catalonië. Deze streek verken je per fiets via 33 verschillende routes, met een totale lengte van meer dan 600 kilometer. Deze trajecten voeren je niet alleen door indrukwekkende berglandschappen, maar ook langs prachtige Romaanse kapellen, bruggen en kerken.

BTT. © Brazo de Hierro. Arxiu

2: Mont-roig del Camp -Miami Platja MTB-centrum

Dit MTB-centrum in Tarragona ligt strategisch tussen de zandstranden van de Costa Daurada en de glooiende hellingen van de heuvels van l'Areny. Vanuit dit centrum kan je tien routes kiezen, die stuk voor stuk ook geschikt zijn voor beginners. De omgeving is hier bijzonder gevarieerd: het ene moment rijd je in de heuvels tussen de hazelnoot- en olijfboomgaarden, terwijl je even later de witte stranden van de Middellandse Zeekust passeert.

© David Cachon

3: Santa Susanna-Montnegre MTB-centrum

Santa Susanna (60 kilometer ten noorden van Barcelona) is een van de meest dynamische  dorpen in Catalonië. Het kustdorp is namelijk niet alleen een geschikte uitvalsbasis om de kust van de Catalaanse hoofdstad te verkennen, maar het vormt ook de toegangspoort tot het natuurpark Montnegre i el Corredor. Deze diverse omgeving kan je uitstekend vanuit het zadel verkennen! Er lopen 18 routes vanaf het lokale MTB-centrum, waarbij je onder meer langs de kustlijn, steile hellingen, pittoreske dorpjes en verlaten landhuizen komt.  

4: Val d’Aran MTB-centrum

De Val d’Aran is de enige Catalaanse vallei aan de noordkant van de Pyreneeën. In tegenstelling tot de rest van de regio, heeft dit gebied een Atlantisch klimaat, met vochtigere en koelere zomers. Vanwege zijn afgelegen ligging, heeft de Val d’Aran veel van zijn authentieke charme weten te behouden. Deze groene vallei is met zijn steile hellingen, meren, riviertjes en ongerepte bossen een paradijs voor mountainbikers. Er ligt dan ook niet voor niets meer dan 400 kilometer aan gemarkeerde routes, van uiteenlopende niveaus. Ervaren rijders kunnen zich aan route 5 wagen, wiens klim van 950 meter zelfs de meest doorgewinterde profs zal laten zweten.

Val d´Aran © Foment Torisme Val d'Aran

5: Montsec- La Noguera MTB-centrum

Montsec is de meest zuidelijke uitloper van de Catalaanse Pyreneeën. Hier vind je een enorme diversiteit aan landschappen, met de kloof van Mont-rebei als spectaculaire hoogtepunt. Vanuit het Montsec-La Noguera MTB-centrum lopen er 23 trajecten langs alle bezienswaardigheden in de omgeving. Zo rijd je door het bos van Privà naar het gelijknamige kasteel, kom je na een pittige klim uit bij de kapel van Montalegre of bereik je via de zoutmijnen van Vilanova de Sal het Camarasa reservoir.

Kijk hier voor alle routes in Catalonië

Meer inspiratie

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden