Albulabahn

De 5 mooiste spoorwegen door de bergen

Houd je van lange afstanden afleggen door de bergen zonder dat dit je al te veel moeite hoeft te kosten? Bergwijzer raadt een aantal spoorwegen aan die je langs adembenemende uitzichten in de bergen voeren.

Bergensbanen

Bergensbanen in Noorwegen

Het spoortraject tussen Oslo en Bergen in Noorwegen wordt ook wel ‘Bergensbanen’ genoemd. Het traject dat zich tot meer dan 1200 meter boven zeeniveau bevindt, wordt door toeristische treinreizigers zeer gewaardeerd en is uitermate geschikt om Noorwegen te ontdekken.


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


In een rit van 8 uur word je via 300 bruggen over rivieren geleid en met tunnels dwars door de bergen vervoerd. De langste tunnel is ruim 10 kilometer lang. Daarnaast rijdt de trein door omvangrijke bosgebieden en over de Hardangervidda, waarna het traject afdaalt langs de fjorden.

Het gehele traject werd op 27 november 1909 opengesteld. Vandaag de dag rijden de treinen, die verzorgd worden door de Norges Statsbaner, ongeveer 5 keer per dag. Voor de avonturiers die liever per nacht reizen is er ook een nachttrein met compartimenten om te slapen.

Berninabahn

De Berninabahn en de Albulabahn in Zwitserland

De Berninabahn en Albulabahn zijn onder andere bekend omdat ze op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan. Op de trajecten rijden de Bernina Express en de Glacier Express, die verzorgd worden door spoorwegmaatschappij de Rhätische Bahn. De Berninabahn was op 5 juli 1910 helemaal af. De Albulaspoorlijn is enkele jaren ouder, deze werd namelijk al in 1904 in gebruik genomen.

De Albulaspoorlijn verbindt de steden Thusis en Sankt Moritz met elkaar. Het is een opwindende reis met wel 55 spectaculaire viaducten en in de rotsen uitgehakte tunnels, waarvan de bekendste bijna 6 kilometer lang is. Het Landwasserviaduct is met zijn 65 meter hoogte een letterlijk en figuurlijk hoogtepunt van de reis en biedt de treinreiziger een indrukwekkend uitzicht.

Eenmaal in Sankt Moritz aangekomen kan men via de Berninaspoorlijn verder reizen naar Tirano. Het traject slingert dwars door het indrukwekkende Berninamassief, een groep bergen in de Zwiters-Italiaanse Alpen. Vanuit de trein heeft men bovendien goed zicht op het grote aantal gletsjers dat zich in dit gebied bevindt. Tevens treint de reiziger langs de Piz Bernina, die 4049 meter hoog is. Het hoogste punt van het traject bevindt zich op 2328 meter boven zeeniveau.

Petit Train Jaune

Le Petit Train Jaune in Frankrijk

De zogeheten Petit Train Jaune is een geel boemeltreintje dat ook wel ‘de kanarie’ wordt genoemd. Het 63 kilometer lange traject waar deze over rijdt, loopt dwars door de Franse Pyreneeën, vanaf het bergdorpje Villefranche-de-Conflent naar Latour-de-Carol. Het eerste stuk van de spoorweg, dat liep tot aan Mont Louis, was af in 1910. In 1927 werd het traject verlengd tot aan Latour-de-Carol.

Het lieflijke gele treintje klimt tot bijna 1600 meter hoogte en rijdt over het hoogste treintraject van Frankrijk, dat midden in een natuurreservaat ligt. In het hoogseizoen kan de toeristische treinreiziger plaatsnemen in een open treinstel voor een goed panorama-uitzicht. Het traject leidt je over een diepe afgrond via de Pont de Cassagne, een indrukwekkende hangbrug, die sinds 1995 een beschermd monument is.

Met een retourtje voor de hele dag kan men overal in en uit stappen om bijvoorbeeld te wandelen in het natuurreservaat of het stadje Mont-Louis, dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat, te bezoeken. Het ouderwetse stationnetje in Latour-de-Carol is daarnaast een interessante bezienswaardigheid voor menig spoorwegliefhebber.

Arlbergbahn

De Arlbergbahn in Oostenrijk

Deze spoorlijn, die 136 kilometer lang is, ligt tussen Innsbruck en Bludenz en is een van de populairste trajecten van Oostenrijk. De treinen op het traject worden verzorgd door de Österreichische Bundesbahnen.

Het traject, dat zich voor een deel in rotswanden bevindt, doorkruist de bergkam Arlberg tussen Vorarlberg en Tirol en leidt je door onder andere de ruim 10 kilometer lange Arlbergspoortunnel. Verder passeer je bijzondere bruggen, zoals de Trisannabrücke, een waar kunstwerk, en viaducten, vanaf waar reizigers een mooi uitzicht het uitgestrekte rotslandschap hebben.

Met het traject zijn verschillende bekende plaatsen te bereiken, zoals St. Anton am Arlberg, een bekend wintersportgebied dat zich ook in de zomer goed leent voor bergactiviteiten zoals wandelen en mountainbiken. Andere leuke bezienswaardigheden langs het traject zijn het oude station van Bludenz en de daartegenover gelegen chocoladefabriek.

Schwarzwaldbahn

De Schwarzwaldbahn in Duitsland

Een pittoreske treinreis maak je met de (Badische) Schwarzwaldbahn in Duitsland, die je dwars door het Zwarte Woud voert. Het traject dat 150 kilometer lang is en 650 meter stijgt, loopt van Karlsruhe naar Konstanz. Het personenvervoer op het traject wordt verzorgd door de Deutsche Bahn.

Onderweg kan je genieten van uitzicht over het Zwarte Woud, het grootste natuurgebied van Duitsland, met diepgroene dennenbossen en spectaculaire rotswanden. Ook passeer je kastelen, oude boerderijen, wijngaarden en meren zoals de Titisee en de Schluchsee. Een goede tussenstop voor een bezienswaardigheid is station Triberg. Vanaf het station kun je een wandeling maken naar een 163 meter hoge waterval.

Al in 1865 werd er met de bouw van het traject begonnen, maar vanwege de Duits-Franse oorlog was het gehele traject pas af op 10 november 1873.

 

 

Meer inspiratie

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!