Nachttrein naar Oostenrijk

Komen er nóg meer nachttreinen richting de Alpen?

Het was bijna niet te missen deze week: na een periode van veel uitstel kwam de eerste nachttrein vanuit Oostenrijk aan in Nederland en vertrok weer. Daarmee is na meer dan tien jaar de directe treinverbinding tussen Nederland en Oostenrijk hersteld. Maar als het aan de treinvervoerders ligt, blijft het daar niet bij.

Nachttrein naar Wenen

Het was deze week niet te missen: de nachttrein naar Wenen vertrok van Amstredam Centraal richting Wenen en Innsbruck. Daarmee reed er voor het eerst sinds tien jaar weer een directe trein van Nederland naar Oostenrijk. En hoewel de coronacrisis ervoor zorgde dat de verbinding werd uitgesteld, de trein had eigenlijk al in december 2020 moeten gaan rijden, zijn de reacties enthousiast. En hoewel de nachttrein nog geen week rijdt, zijn er ook al plannen voor meer verbindingen.


Schiet dat nou op? Met de trein richting de bergen? Of kun je als je duurzaam richting de bergen wil, beter een Tesla pakken? We zochten het uit! in het zomernummer van 2021 vertellen we je er alles over. Neem voor 7 juni 2021 een abonnement, dan ontvang je dit nummer thuis!

Ja graag


Dit jaar ook nachttrein naar Zwitserland?

Een gemis is bijvoorbeeld de nachttrein naar Zwitserland die in 2016 verdween. Wie nu met de trein naar Zwitserland wil, kan de directe ICE van Amsterdam naar Basel pakken, maar die rijdt niet ’s nachts, waarmee een van de grote voordelen van een nachttrein, reizen terwijl je slaapt, verdwijnt.

In het najaar van 2020 werd bekend dat er ideeën waren om die trein een nieuw leven in te blazen en die ideeën zijn inmiddels een stuk concreter geworden. Het doel is om in december van 2021 te gaan rijden. De Zwitserse spoorvervoerder heeft inmiddels al een plan voor een dienstregeling opgesteld en ook is bekend dat de trein gaat rijden als Nightjet-trein, net als de deze week gestarte verbinding naar Wenen. Daarvoor gaan de Zwitserse, Duitse en Nederlandse spoorvervoerders dus intensief samenwerken. Een grote kink in de kabel kan de coronacrisis zijn. De Nederlandse NS durft ngo geen uitspraken te doen over een startdatum. Als de coronacrisis niet nog meer problemen gaat veroorzaken, wordt verwacht dat er na de zomer ook een dienstregeling aangekondigd kan worden.


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


Andere nachttreinen in de planning

En met een beetje geluk blijft het niet bij deze treinen. Voor 2022 en later zijn er veel meer plannen, al is het van sommigen nog lang niet zeker dat ze door kunnen gaan. Zo zouden er in 2022 wellicht treinen van Amsterdam en Brussel naar Praag kunnen gaan rijden en zijn er ideeën voor een directe treinverbinding tussen Brussel en Stockholm, waarmee een directe reis naar Scandinavië weer een mogelijkheid wordt. Die treinen zouden door de nu al bekende vervoerders georganiseerd worden, maar de grote spoorwegmaatschappijen zijn niet de enigen. Het volledig private bedrijf European Sleepers heeft ook aangekondigd dat het bedrijf van plan is om nachttreinen vanuit Nederland en België naar diverse bestemmingen.

 

Meer inspiratie
Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?