Een dahu

De Dahu: een levensechte fabel

De bergen kennen veel sprookjes, waarin soms de meest wonderlijke dieren voorkomen. De Dahu is er daar één van. Volgens de legende leeft het dier voornamelijk in de Alpen van Frankrijk en Zwitserland. Daar beklimt dit fabeldier behendig de bergen. Hij is er zelfs evolutionair op aangepast, waardoor het beestje wel heel opmerkelijke kenmerken heeft.

Wat is een Dahu?

De Dahu is een soort kruising tussen een geit, alpensteenbok en gems. Het loopt altijd spiraalsgewijs de berg op. Of linksom of rechtsom naar boven en beneden. Doordat het dier nooit de bergen verlaat, is er, door de evolutie, wel iets geks gebeurd. Door het constante staan op de ongelijkmatige hellingen, heeft de Dahu aan één kant lange poten en aan de andere kant korte pootjes. Er bestaan twee soorten: de Dahutus Levogyrus heeft de korte poten aan de rechterkant en de Dahutus Dextrogyrus heeft de twee korte poten aan de linkerkant.

De twee soorten kunnen samen niet voortplanten. Een ontmoeting zou door de ongelijke benen fataal zijn voor de dieren. Een van de twee zou immers omgekeerd op de helling moeten staan en dan genadeloos ten val komen. Ook bestaan er Dahu’s met twee korte voorpoten en lange achterpoten. Deze Dahu kan slechts bergopwaarts klimmen.

Ondanks dat het dier een evolutie heeft ondergaan door zijn verblijf in de bergen, wordt gezegd dat het dier ook is gesignaleerd in dorpen. Ze zeggen dat het dan met zijn twee korte poten op het trottior loopt en met de twee lange op de weg, zodat het dier op de vlakke ondergrond toch recht kan lopen. Dat zou toch een bijzonder gezicht zijn, als je dat in het dorp ziet lopen?

Jacht

Ondanks dat er wordt gezegd dat de Dahu een legende is, worden er nog steeds jachtpartijen op het dier georganiseerd. Maar, zo wordt er beweerd, de Dahu wordt steeds zeldzamer. Daarom mag er buiten het jachtseizoen niet op de Dahu gejaagd worden. Wie buiten het jachtseizoen op pad gaat, krijgt een zes maanden lange celstraf en een boete van 10.000 euro. Dus, wie wil jagen op de Dahu, moet zich houden aan het jachtseizoen!  

Maar hoe wordt er dan op zo’n dier gejaagd? Daar hebben ze meerdere manieren voor. De meest gebruikelijke gaat als volgt. Eén jager gaat vlak achter het dier staan. Als hij fluit zal de Dahu zich omdraaien, waardoor hij door zijn ongelijke benen de grip op de helling verliest. Hij zal van de berg afrollen, zodat de tweede jager hem beneden met een jute zak op kan vangen. Klinkt als een makkelijke jacht, toch?

En als je al een kant en klare Dahu wilt, kan je naar de top van de berg gaan. Daar vind je dan de Dahu’s met twee korte voorpoten en lange achterpoten. Hierdoor kunnen ze wel naar de top klimmen, maar komen ze er niet meer af. Na de top kaal te hebben gegeten, wacht hem daar niks anders dan een langzame hongerdood.

Het verhaal achter de Dahu

De verhalen over de Dahu klinken wellicht wat onwaarschijnlijk. En dat klopt. De Dahu bestaat niet. Maar hoe zijn deze gedetailleerde verhalen over de Dahu dan ontstaan? Eigenlijk is het verhaal over de Dahu een grote grap. In de 19e kwam trokken er steeds meer toeristen naar de Franse Alpen. De vakanties naar de bergen waren populair geworden, maar de toeristen, vaak afkomstig uit de rijke industriële milieus keken erg denigrerend neer op het plattelandsleven van de Alpenbewoners. Om die toeristen een beetje terug te pakken, bedachten de inwoners de Dahu. Ze maakte gebruik van de onwetendheid van de buitenlanders en vertelde hen om op zoek te gaan naar de Dahu. Iets waar ze dus dagenlang naar kunnen zoeken, maar wat ze nooit zullen vinden. Sindsdien is het verhaal een populaire grap geworden en heeft het zich ook uitgebreid naar Zwitserland en de Pyreneeën. Tegenwoordig wordt de fabel nog steeds verteld aan toeristen en soms ook aan kinderen.

Wil je toch nog zelf proberen om de Dahu op te sporen? Er bestaan nog steeds genoeg plekken, zoals deze wijnproeverij waar je op een leuke manier kan proberen het fabeldier op te sporen. Wie weet kom je nog met een goed verhaal thuis. 

Meer inspiratie

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Lees hier een stukje berg geschiedenis