Serles

De legende van Serles

Serles is een imposante berg in Tirol die tussen de Stubaital en het Wipptal in ligt. De Serles staat ook wel bekend als het Hoogaltaar van Tirol. Die bijnaam heeft de berg te danken aan Goethe. Die was onderweg naar Italië toen hem de bijzondere vorm van de berg opviel. De berg is zo’n 2.718 m hoog en biedt een mooi panorama uitzicht.
Maar de Serles is niet zomaar een berg. Volgens sommigen zit er namelijk een legende achter.

De ridder en zijn zonen

Er zijn verschillende verhalen te horen over de legende van Serles. Zo gaat één verhaal over Serles als ridder. Hij was een onbarmhartige en wrede man, waardoor hij en zijn twee zoons werden vervloekt door een boer uit de omgeving. Hij moest een hoge prijs betalen voor zijn nare gedrag: ze veranderden voor altijd in steen. Om het extra wreed voor Serles te maken, werd hij versteend op de plek waar ooit zijn paleis stond. Zijn ooit zo trotse plek, werd zijn verdoemenis.
Die plek die staat nu bekend als de berg Serles. Waar de drie hoge toppen Serles en zijn zonen zouden zijn.


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


De reuzenkoning en zijn honden

Het andere verhaal vertelt over Serles als reus, waarin hij de koning van zijn soort is. Hij zou vaak gaan jagen met zijn trouwe honden. Maar dit deed hij op een wrede manier. Hij liet zijn honden niet alleen van het wild proeven, maar ook van onschuldige schapen. Eén van zijn honden had net een drachtig schaap vermoord, toen een jonge schaapsherder de hond doodschoot. Serles was in alle staten. Hij liet de schaapsherder uit woede met haar en huid opeten door één van zijn andere honden.
Direct erna barste het onweer los boven Tirol, die heel de deelstaat deed schudden. Het ging door tot de volgende ochtend. Toen het noodweer over was gedreven, waren Serles en zijn honden nergens meer te bekennen. In ieder geval niet meer in levende lijven. Ze waren namelijk in een berg veranderd. En er wordt gezegd dat ook de vrouw van Serles erbij te zien is.  

Bedevaart Maria Waldrast

De regio is doordrenkt van verhalen. Zo vindt je aan de voet van Serles het bedevaartklooster Maria Waldrast. De naam Waldrast is te danken aan de herders die hier vroeger uitrustte. In 1407 vonden, volgens een legende, twee herders een afbeelding die gekerfd was in de boomstam. Die afbeelding liet Maria zien. Na dit verschijnsel werd er een kapel geplaatst op die plek en staat daar nu de kerk.
Toen in 1579 de bergbeklimmer Georg Ernstinger naar Maria Waldrast reisde, viel hem de waterbron naast de kerk op. Hij vond het water bijzonder helder en sommigen beweren dan ook dat het water geneeskrachtig is.
Deze plek is een mooi startpunt voor een bergwandeling in Serles. Zo laat je je helemaal onderdompelen in de legenden van Oostenrijk.

Meer inspiratie

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Lees hier welk biertje het beste bij jou past