liechtensteinklamm langste kloof van Oostenrijk

De Liechtensteinklamm, de langste kloof van Oostenrijk

Niet ver van Sankt Johann im Pongau ligt de Liechtensteinklamm. Met een lengte van iets meer dan vier kilometer is de Liechtensteinklamm de langste kloof van Oostenrijk.

De kloof is ontstaan doordat het water van de Großarler Ache duizenden jaren lang het gesteente heeft uitgesleten. Onder druk van het wassende water ontstond een vier kilometer lange kloof, die op sommige plaatsen driehonderd meter diep uitsleet. De Liechtensteinklamm is daarmee de diepste kloof van de Alpen, en volgens veel mensen ook nog eens de mooiste.

Vernoemd naar vorst Johann van Liechtenstein

Lang was de Liechtensteinklamm een obstakel voor de bewoners van de regio. De kloof was zo goed als onbegaanbaar door de steile rotswanden en het woedende water dat er tussendoor stroomt. Inmiddels is ongeveer een kilometer van de kloof begaanbaar voor mensen. Dat is vooral te danken aan het initiatief van de leden van de lokale Alpenvereniging uit de Pongau. In 1875 begonnen zij met de eerste werkzaamheden om een pad door de kloof te bouwen. Dat was moeilijker en vooral duurder dan gedacht en al snel was het geld op. Dat er toch een pad door de kloof ligt, is te danken aan vorst Johann II van Liechtenstein. Hij ondersteunde de werkzaamheden met een flinke donatie, waardoor in 1876 er een heus pad door een deel van de kloof lag. En daarmee is meteen de naam van de kloof verklaard, als dank voor de donatie werd de kloof naar de vorst vernoemd.


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


Over het pad kun je in de zomermaanden dus ongeveer een kilometer van de kloof verkennen. Een bijzondere tocht. Langs de wanden van de kloof lopen houten paden als een soort galerijen. Door tunnels en over trappen baan je je zo een weg door de kloof, die soms zo smal is, dat je de lucht nog maar nauwelijks tussen de honderden meters hoge rotswanden kan zien. Denk bij het woord ‘paden’ overigens niet dat je op je slippers kan komen. Voor een wandeling door de Liechtensteinklamm heb je je bergschoenen écht nodig, al was het maar omdat de paden door al het water soms behoorlijk glad zijn.

Praktisch:

De Liechtensteinklamm is alleen in de zomermaanden open. ’s Winters is het er door een combinatie van sneeuw, ijs en water te gevaarlijk en worden delen van de constructie van de paden zelfs afgebroken. Om de kloof in te kunnen, moet je entree betalen. Hou je niet van grote groepen mensen om je heen? De kloof is een populaire bezienswaardigheid, zeker in het hoogseizoen. Wie van een beetje meer rust houdt, doet er goed aan om meer aan het begin en eind van de dag een bezoekje te plannen. De wandeling duurt ongeveer een uur en is technisch niet moeilijk al is de route op sommige plekken dus wel glad. Goed kunnen traplopen is wel een vereiste.

Meer weten?

Meer inspiratie

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?