De roep van de bergen
Onbezorgd op vakantie, zonder al te ver te reizen. Met een maximum aan frisse buitenlucht, aantrekkelijke en bijzondere natuur, volop sportieve uitdagingen, lekker eten, gastvrijheid, rust en heel veel ruimte. Dat is een handjevol redenen om naar Oostenrijk te gaan, het land van bergen, meren, alpenweides, met zijn eigen sfeer en cultuur. Vijf redenen om Oostenrijk (opnieuw) bovenaan je lijst met vakantieplannen te zetten.
Tekst Paul van Bodegraven
Drukke agenda, afspraken vullen je dag. In de file naar huis of op de fiets door de drukke binnenstad naar je werk. Tijd om even stoom af te blazen! Ik heb er regelmatig last van en dan zit er maar een ding op: naar buiten! En dan liefst naar een omgeving met een minimale hoeveelheid dagelijkse prikkels en een maximale dosis natuurpracht. Met andere indrukken, geuren, kleuren en smaken. Ik zoek mijn heil in de bergen van Oostenrijk.
Het is de tegenstelling met ons drukke, vlakke landje die me elke keer weer die kant op trekt. De rust, ruimte, schone lucht, eindeloze landschappen waar ik doorheen kan dwalen zonder drukte. Ongerepte natuur, imponerende berghellingen en eindeloze uitzichten zonder enig teken van menselijk ingrijpen aan de horizon. Een andere wereld, waarin stress en drukte even heel ver weg zijn en ik mijn hoofd in dienst stel van de lichamelijke inspanning die ik moet leveren om dit landschap te voet te ‘bedwingen’. Dat is voor mij wandelen in bergen: thuiskomen, dichter bij mezelf. De herfstvakantie komt er alweer aan, ‘the mountains are calling’!
Frisse start
Waar ik moeite heb om thuis de dwingende toon van de wekker te volgen, spring ik hier om vijf uur uit bed. Want ik wil het mooiste moment van de dag meemaken: de zonsopgang boven op de berg. Een goede voorbereiding is het halve werk, dus mijn accommodatie heb ik niet al te ver onder de top gezocht. Uurtje lopen en dan ben ik net op tijd om de eerste zonnestralen van deze nieuwe ochtend te zien. Een beter begin van de dag is er niet. Een lichtstraal die over de helling kruipt, alsof hij voorzichtig over de rand gluurt voordat hij helemaal boven de horizon klimt. Aftastend, voorzichtig de helling kleurend. Per minuut wordt het licht witter en de straling warmer. Een nieuwe dag, een nieuw avontuur. Hier te zitten en getuige te zijn van die cyclus die zich dag in, dag uit herhaalt, maakt me gelukkig. Getuige te zijn van iets alledaagse dat tegelijk ook weer heel bijzonder is. Welkom nieuwe dag!
Oude en nieuwe vrienden
Niks leuker dan met je hond de bergen in. Vroeger, toen ik met ouders en broer de zomervakantie in Oostenrijk doorbracht, ging huisgenoot Kees, een kruising tussen een herder en een labrador, altijd mee. Het plezier waarmee hij de hellingen bedwong was altijd een aansporing om achter hem aan omhoog te hollen. Het maakt nog altijd deel uit van mijn beste herinneringen. Dieren maken het leven gewoon leuker. Of je nu geniet van wilde dieren als de alpenmarmot en de gems of op een paard door de alpenweiden rijdt, het is steeds een bijzondere ervaring om een dier te observeren en contact te maken. Leuk voor kinderen én volwassenen. De positieve uitwerking van dieren op menselijk gedrag raakt inmiddels steeds meer bekend. Mensen worden zachter, zorgzamer en stellen zich meer open. De heilzame werking van dierlijk gezelschap wordt ook ingezet in de ouderenzorg. Maar waarom zou je wachten tot je oude dag om een boerderij te bezoeken en met een geit te knuffelen?
Gelukkig gezond
Dat je lichaam ook gebaat is bij meer bewegen, weten we allemaal. Zeker voor mensen die veel zittend werk doen, achter een beeldscherm, is een actieve vakantie een welkome afwisseling, goed voor lijf, leden … én geest. Want bewegen is niet alleen gezond, je wordt er ook gelukkig van. Lichaamsbeweging bevordert de aanmaak van neurotransmitters als dopamine, serotonine en endorfine. Van endorfine is bekend dat het snel werkt als anti-stress hormoon. Het kan al binnen een minuut een stressreactie neutraliseren. Dopamine is deels verantwoordelijk voor ons geluksgevoel en door te bewegen maken we dat aan en slaan er meer van op. Niet voor niets maken bewegen en sporten steeds vaker onderdeel uit van de behandeling van psychische klachten als burn-out, stress en depressie. En wat maakt nu nog gelukkiger dan te bewegen en gezond bezig te zijn in de mooiste omgeving, op de hoogste toppen van Europa? Oostenrijk is gewoon gelukkigmakend gezond!
Weg met de coronakilo’s
De afgelopen anderhalf jaar waren in meerdere opzichten zwaar en uitdagend. De coronapandemie heeft veel verdriet, onrust en ongemak veroorzaakt. Een van die ongemakken draag je misschien wel elke dag met je mee: de coronakilo’s. Sportscholen gesloten, minder mogelijkheden om je favoriete teamsport te doen, geen maatjes om mee te trainen… Het kwam aan op discipline, om zelf te blijven bewegen en om niet te bezwijken voor de pakken koekjes en zakken chips in de keukenkast. Een actieve, uitdagende vakantie is een uitstekende manier om al die coronakilo’s weg te krijgen/houden. Gezonde buitenlucht, ontspannende inspanning én calorieën verbranden, wat wil een mens nog meer? In Oostenrijk is dat prima te combineren, door er regelmatig te voet op uit te trekken. Een klein risico: de regionale keukens zijn zo lekker, dat je gemakkelijk de verbrande calorieën er weer aan eet. Geniet, maar doe dat met mate!
Verleg je grenzen
De bergen zijn leuk en soms spannend. En als het te spannend wordt, omdat je zo hoog of zo ver nog niet gegaan bent, ga je op stap met een berggids. Of omdat je gewoon meer wil weten van de natuur en de bergen om je heen, dan kan een berggids je alles vertellen! Een gediplomeerde, deskundige gids kent het gebied op zijn of haar duimpje. En kan precies inschatten wat verstandig is en wat niet. Magdalena Habernig is berggids in Oostenrijk en was als kind al ‘besmet’ met het bergenvirus. “Als dertienjarige werd ik lid van de alpenvereniging en als tiener deed ik mee aan de bergweek voor kinderen en jongeren. Zo werd een liefde voor de bergen geboren, die nooit meer zou ophouden.” Voor Magdalena bleef het lange tijd een kinderdroom om zelf als berggids aan de slag te gaan. In 2010 zette ze haar droom om in daad en volgde de opleiding tot berggids.
Werken als berggids is niet alleen verantwoordelijk werk, er komt ook een belangrijk sociaal aspect bij kijken. “Goed contact met de deelnemers is belangrijk, zodat je als berggids goed kunt inschatten wat iemands fysieke en psychische (on)mogelijkheden zijn. Want veiligheid en gezondheid van de deelnemers staat altijd voorop.” Daarnaast heeft ze een taak als ‘dromenvervuller’; voor veel mensen is een tocht door de bergen een lang gekoesterde wens, een ‘once in a life time’-ervaring. “Als berggids help je mensen een unieke ervaring beleven, iets waar ze soms al jaren naar uitkijken”, aldus Magdalena Habernig. “Mooier werk bestaat toch niet?”