Foto via wikimedia commons

De Three Peaks Challenge

Voor fervente geboren en getogen Engelse bergwandelaars bestaat er doorgaans slechts één uitdaging die naam waard in eigen land: de Three Peaks Challenge. De uitdaging bestaat uit het achtereenvolgens beklimmen van de hoogste bergen in respectievelijk Wales, Engeland en Schotland binnen een tijdslimiet van 24 uur; Snowdon, Scafell Pike en Ben Nevis.

Ben Nevis

De Schotste berg Ben Nevis is het populairste startpunt voor de Three Peaks Challenge. Met zijn 1.344 meter hoogte is hij ook meteen de hoogste berg van het Verenigd Koninkrijk en dus de grootste? uitdaging. Er is één duidelijk pad dat slechts enkele meters boven zeeniveau vertrekt en je tot aan de top brengt. The Pony Track, zoals het zuidelijke pad bekendstaat, vertrekt vanuit Glen Nevis, is 17 km lang en kent een stijging van 1.325 meter. Voor klimmers ligt de uitdaging van Ben Nevis dan weer in het zuiden, waar een steile rotswand van 700 meter, ook een van de hoogste in het land, zijn eigen uitdaging vormt voor beginnende en gevorderde rotsbeklimmers. Het weer vormt ook een uitdaging. De berg wordt bijna altijd overschaduwd door regenhoudende wolken. Zelfs in de lente heb je zo’n 50% kans op mist tijdens je beklimming. Daarbij loop je het hele jaar door kans sneeuw op de top te vinden.

Scafell Pike

De Engelse Scafell Pike beklim je steeds als tweede berg. Met zijn 978 meter hoogte is hij het kleine broertje in de uitdaging. Scafell Pike bevindt zich in het Lake District, in Cumbria. Er zijn twee wegen beschikbaar om de top van de berg te bereiken, maar de populairste (en kortste) is het pad dat vertrekt vanuit Wasdale Head, aan de zuidelijke voet. Scafell Pike bestaat uit stollingsgesteente, gevormd door lava. Net als verschillende nabijgelegen bergen ligt de top bezaaid met losse rotsblokken en stenen. De meningen over het ontstaan van deze “boulder fields” lopen uiteen, maar het weer en het effect van vriestemperaturen spelen zeker een rol. 
Foto via wikimedia commons

Snowdon

Los van de Three Peaks uitdaging is de Welse Snowdon een van de populairste beklimmingen in het Verenigd Koninkrijk. Jaarlijks beklimmen zo’n 300.000 enthousiastelingen de 1.085 meter hoge berg. Snowdon biedt dan ook verschillende paden met verschillende moeilijkheidsgraden voor het bereiken van de top. De meeste Three Peakers volgen echter de Pyg Track of Miners Track, die beiden vanaf de Pen-y-Pass parking vertrekken. Pyg Track is 11 km lang, Miners Track is 13 km, maar stijgt geleidelijker tot waar beide paden samenkomen. Door de mogelijke drukte is het aangeraden Snowdon op een weekdag te trotseren.
Foto via wikimedia commons

Logistieke organisatie

Om de drie bergen binnen 24 uur af te leggen, heb je ofwel een chauffeur nodig die zelf niet aan de beklimmingen deelneemt, of moet je het openbaar vervoer nemen. De afstand die tussen de verschillende pieken moet worden afgelegd is bijna 750 km en een deel ervan moet ’s nachts wor-den afgelegd. Ondanks het goed georganiseerde openbaar vervoer, is het niet gemakkelijk de tocht binnen de vooropgestelde tijd af te werken. Dankzij de verschillende ferryverbindingen van P&O is het echter een haalbare optie om de uitdaging met de auto te ondernemen. Vanuit Rotterdam kan de overtocht naar Hull gemaakt worden, terwijl de terugtocht vanuit Dover naar Calais kort en gemakkelijk bereikbaar is. Een derde optie is het deelnemen aan een georganiseerde reis waar vervoer tussen de drie wandelgebieden geregeld is.

Dit artikel werd gepubliceerd in samenwerking met P&O Ferries

Meer inspiratie

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?