jbel Toubkal

De Toubkal in Marokko beklimmen

De Jbel Toubkal maakt deel uit van het Atlasgebergte en is niet alleen de hoogste berg van Marokko, maar van heel Noord-Afrika. De eerste beklimming door Europeanen vond in 1923 plaats, ten tijde van het Franse protectoraat. Franse alpinisten lieten er een refuge bouwen.

Beste periode om Toubkal te bezoeken

Doorgaans april t/m oktober.

Accomodaties in Toubkal

  • Refuge du Toubkal – de oorspronkelijke, goedkope hut (www.refugedutoubkal.com).
  • Refuge Les Mouflons – luxe, nieuwe hut van een particulier uit de streek (www.refugelesmouflons.com). 
    Voorstanders van duurzaam toerisme houden het bij de oude refuge omdat hun gidsen en koks daar alle vrijheid hebben om voor hun klanten te zorgen. Ze mogen er gebruikmaken van de slaapvoorzieningen en de keuken. Daarmee profiteren de dorpelingen optimaal van het toerisme.

Berggidsen

Het inhuren van gidsen is verplicht en eker voor beginnende wandelaars en bij minder weer een aanrader. Gekwalificeerde gidsen vind je via het Bureau des Guides in de doorgaande dorpsstraat van Imlil. De meesten spreken voldoende Engels (en doorgaans Frans). Regel een goede gids, want er wordt op meerdere plekken gecontroleerd of je met een gids op pad bent en zonder gids kom je het gebied niet in. Maroc Travel / Morocco Toubkal Adventure hebben wekelijks – vertrek op maandag vanuit Marrakech - een 6 daagse trektocht met lokale gids. Zie onder.

Toubkal beklimmen

Je hebt minimaal twee dagen nodig voor de hier beschreven, gebruikelijke route naar de top van de Toubkal. Meer tijd en een langere aanloop nemen is een aanrader. Je loopt dan bijvoorbeeld vanuit Oukaïmeden (een wintersportgebied) in enkele dagen door Berberdorpen richting Imlil en van daaruit het hier beschreven laatste stuk. Je krijgt zo meer mee van het leven van alledag. Bovendien wen je dan ook rustiger aan de hoogte.
Alternatief – Via het Lac d’Ifni is ook een tocht mogelijk voor bikkels; of voor hen die wat meer tijd hebben. In de winter is deze laatste optie lastig vanwege de sneeuw op de hoge passen. Het bagagetransport met  muildieren is dan onmogelijk. Dat betekent of zelf alles sjouwen of inhuur van dragers.

Tip van onze redactie

Vanuit de hut zijn extra wandelingen te maken naar nog meer 4000’ers als de Akioud (4030 m), de Timesguida (4089 m) en de Ras-n-Ouanakrim (4083 m).

Kaarten

Hoge Atlas Toubkal en Marrakech, Orientazion, 1:50.000. Goede kaart met gemarkeerde tochten rond de Toubkal, waterproof, geschikt voor gebruik met gps.

Leestips

  • Trekking in the Atlas Mountains – Toubkal, Mgoun Massif and Jebel Sahro, Karl Smith, Cicerone, 2009, ISBN 9781852844219. Dé klassieker.
  • Moroccan Atlas – The Trekking Guide, Alan Palmer, Trailblazer, 2014, ISBN 9781905864591.
  • The High Atlas – Treks and Climbs on Morocco's Biggest and Best Mountains, Hamish M. Brown, Cicerone, 2012, ISBN 9781852846718.
  • Mountaineering in the Moroccan High Atlas, Des Clark, Cicerone, 2011, ISBN 9781852846114. Meer technische klimgids. 

Meer weten?

Visit Morocco – site van het Nationaal Marokkaans Verkeersbureau.
Reisbureau Maroc Travel - om je reis vanuit Nederland te boeken - met SGR garantie
Mountain Network - Organiseert ook reizen naar de Toubkal - met SGR garantie
Morocco Toubkal Adventure - lokale reisspecialist

Meer inspiratie

Ook leuk om te lezen: 

Landen en gebieden: 

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.