Mooiste wandelroutes in de Rosengarten in de Dolomieten

De zeven mooiste bergwandeltochten in de Rosengarten, Dolomieten

In de Rosengarten in de Dolomieten kan je heel veel en heel mooi wandelen. De redactie van Bergwijzer heeft de zeven mooiste tochten voor je geselecteerd. De stoeltjesliften en de relatief korte afstanden tussen de hutten maken het mogelijk om in de Rosengarten in de Dolomieten allerlei variaties te lopen op genoemde wandelingen. Overschrijdingen dwars door het massief zijn ook mogelijk, maar alleen geschikt voor tredvaste en ervaren bergwandelaars zonder hoogtevrees.

Mooiste wandelroutes in de Rosengarten in de Dolomieten

1. Drei-Almen-Weg

Afwisselende gezinswandeling door koele bossen en langs de almen op het plateau boven Welschnofen. De kapweg door het bos omhoog naar het Schillerhof is een kuitenbijter. Zeer fotogenieke doorkijkjes op de Rosengarten en de mooie Latemar. Een paar terrasjes onderweg (Schillerhof, Hagner Alm) nodigen uit tot lange pauzes.
•    Start- en eindpunt: parochiekerk Welschnofen (1182 m).
•    Duur en hoogteverschil: ong. 3 uur, 430 m stijgen en dalen.


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


Mooiste wandelroutes in de Rosengarten in de Dolomieten

2. Masaréweg

Korte wandeling geschikt voor jong en oud. Prachtige vergezichten over het bosplateau van het Eggental, op de Latemar en in het Fassatal. Aan de overkant in het oosten tronen de Pale di San Martino. Het pad loopt van de Paolinahütte naar de Rotwandhütte. Onderweg kom je langs het mooie Christomannos-monument. Zelfde weg terug.
•    Start- en eindpunt: te bereiken met de stoeltjeslift vanaf Gasthof Alpenrose (1620 m) vlakbij de Karerpass.
•    Duur en hoogteverschil: ong. 1¾ uur, 160 m stijgen en dalen.

Mooiste wandelroutes in de Rosengarten in de Dolomieten

3. Hirzlweg

Bovenstaande wandeling kan makkelijk verlengd worden door op de terugweg vanaf het Christomannos-monument pad nr. 549 te nemen dat ongeveer op gelijke hoogte blijft. Deze Hirzlweg voert langs enkele smalle passages (puinhellingen, rotsen) onder de indrukwekkende Rotwand door en biedt weidse vergezichten over het golvende bosplateau boven het Eggental en op de Latemar. In een grote bocht daal je terug af naar de Paolinahütte.
•    Start- en eindpunt: Paolinahütte (2125 m).
•    Duur en hoogteverschil: ong. 2 ½ uur, 240 m stijgen en dalen. In combinatie met wandeling B (via de Rotwandhütte) ong. 3¼  uur, 300 m stijgen en dalen. Je kan ook doorlopen tot aan de Kölner Hütte (2339 m) en daar met de stoeltjeslift of te voet afdalen naar de Frommeralm of tot in Welschnofen (indien lopend: ¾ resp. 1¾ uur extra afdalen).

4. Hanicker Schwaige

Ontspannen wandeling door bos en over almen van de Nigerpass naar een almhut op een echte droomlocatie. Vanaf het terras van de Hanicker Schwaige (1904 m) kijk je aan tegen de elegante Vajolettorens en de massieve König-Laurin-Wand. In deze variant daal je vanaf de Hanicker Schwaige over bosweg nr. 7 af naar de hoofdweg en neem je daar de bus terug naar het vertrekpunt op de Nigerpass.
•    Start- en eindpunt: Nigerpass (1688 m), langs de weg tussen Tiers en de Karerpass. Parkeerplaats, bushalte.
•    Duur en hoogteverschil: ong. 2¾  uur, 220 m stijgen en 440 m dalen

Mooiste wandelroutes in de Rosengarten in de Dolomieten

5. Grasleitenpasshütte (2600 m)

Eenvoudige gezinswandeling in het betoverende hart van het Rosengartenmassief. Het schouwspel van de rotstorens en kathedralen om je heen is uniek. Je vertrekt bij de Rifugio Gardeccia, waar je met de pendelbus naartoe gebracht bent. Langs een breed en langzaam stijgend pad ga je naar de Grasleitenpass waar het terras van de gelijknamige, recent gerenoveerde berghut op je wacht. Loop eventueeel nog een stukje door richting de Grasleitenkessel. Zelfde weg terug.
•    Start- en eindpunt: Rif. Gardeccia (1949 m), te bereiken vanuit Pozza in het Fassatal met de pendelbus (€ 5 p.p. enkele rit, vertrekt elk kwartier onderaan de stoeltjeslift naar Ciampedié
•    Duur en hoogteverschil: ong. 3 uur, 430 m stijgen en dalen

6. Cima Scalieret (2887 m)

Indrukwekkende hooggebergtetoer naar een relatief eenvoudig te beklimmen uitzichtberg, de Cima Scalieret (2887 m). De klim via de Pas da le Pope gaat veelal over losliggend puin (tredvastheid noodzakelijk) maar is nergens echt steil. Vanaf de top zie je de Centrale Dolomieten (Marmolada, Monte Pelmo...) liggen en reikt het zicht tot aan de Zillertaler en Ortler Alpen. De afdaling gaat over een rotsgraat richting de Antermoiapass (2770 m) en onder de Kesselkogel door naar de Grasleitenpass (2600 m). Door het populaire Val del Vaiolet (Zie E.) daal je terug af naar de Vajolethütte en de rifugio Gardeccia.
•    Start- en eindpunt: Gardeccia (1949 m), zie E.
•    Duur en hoogteverschil: ong. 6 uur, 940 m stijgen en dalen. Een overnachting in de Vajolethut en een vroege klim naar de top (650 m stijgen) is aan te raden, vanwege het prachtige licht ‘s morgens vroeg en schaduw tijdens de klim omhoog. De route is naar de top niet altijd even duidelijk aangegeven. In de vroege zomer oppassen voor resten van sneeuwvelden rond de Antermoiapass.

Mooiste wandelroutes in de Rosengarten in de Dolomieten

7. Bletterbachschlucht

Interessante wandeling door de ‘Grand Canyon’ van Zuid-Tirol. De geologische formaties in de sokkel van de Dolomieten laten zich lezen als een open boek. Je daalt eerst af in de kloof en loopt dan geleidelijk stroomopwaarts. Vorige zomer kwam je niet verder dan tot het zgn. Butterloch; de trap langs de waterval verder omhoog was vernield door een steenlawine.
•    Start- en eindpunt: Bezoekercentrum Bletterbach, te bereiken vanuit het dorp Aldein.
•    Duur en hoogteverschil: ong. 3 uur, 250 m dalen en stijgen

Meer inspiratie

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling