6 via ferrata in de Dolomieten

Zes keer via ferrata in de Rosengarten (Dolomieten)

In de Rosengarten in de Dolomieten in Italië kan je als wandelaar je hart ophalen aan een enorm netwerk aan wandelroutes, Ook de liefhebber van de via ferrata kan zijn hart ophalen. Zes routes die zeker de moeite waard zijn om geklommen te worden, voor elk wat wils, op verschillende niveaus.

1. Maximiliansteig naar de Roterdspitze

Afwisselende route vanuit de Tiersr-Alpl-Hütte (2438 m). Op sommige plekken is de route erg geëxponeerd maar nergens echt moeilijk. De hut is vanaf de Seiseralm of Tiers in een vijftal uur te bereiken.
•    Duur en hoogteverschil: 2 uur, 200 meter vanaf de hut (overnachten mogelijk).

2. Santnerpass Klettersteig

Prachtige route midden tussen de indrukwekkende rotsburchten van het massief die vertrekt en eindigt bij de Kölnerhütte op 2339 m. Deze afwisselende variant is een lus die via kleine Santnerpass-, Gartl- en Vajolethütten en het Tsager Joch rond de Rosengartenspitze loopt.
•    Duur en hoogteverschil:  6 uur, 900 m stijgen en dalen voor de hele ronde (via ferrata zelf: ong. 1 uur, 300 m). De Kölnerhütte is met de stoeltjeslift te bereiken vanaf de Frommeralm of Welschnofen.

3. Rotwand Klettersteig

Het beginpunt van deze tamelijk moeilijke route bereik je vanaf de Rifugio Paolina via de Hirzlweg (zie C.). De zeer goed gezekerde klettersteig gaat over de noordgraat naar de Rotwandspitze (2806 m).
•    Duur en hoogteverschil: vanaf de hut ong. 7½ uur, 800 m stijgen en dalen (stoeltjeslift vanaf de Karerpass naar de hut). De via ferrata zelf is 3 uur en 400 hoogtemeter. Vanaf de Vajolonpass kan de route eventueel gecombineerd worden met de Masaré Klettersteig (zie K).

4. Masaré Klettersteig

Deze middelmatig zware tocht gaat eerst naar de Punta Masaré op 2585 meter. Dan gaat de afwisselende wandel- en klettersteigroute langs rotspartijen en soms grashellingen over de Masarékam naar de Vaiolonpass (2560 m). Deze route wordt tot een van de mooiste via ferrata’s in de Dolomieten gerekend.
•    Duur en hoogteverschil: ongeveer 4 uur, 820 m stijgen en dalen vanaf de Rotwandhütte. Deze bereik je vanaf de Paolinahütte (zie B.) of vanuit het Fassatal met de Ciampedièlift. De via ferrata zelf gaat op en neer, samen ongeveer 400 hoogtemeter.

5. Kesselkogel (3002 m)

De beklimming van de hoogste top in het Rosengartenmassief is een middelzware maar lange via ferrata vanaf de Grasleitenpasshütte (2600 m). Het uitzicht is adembenemend.
•    Duur en hoogteverschil: vanaf rif. Gardeccia ong. 7 ½ uur, 1300 meter stijgen en dalen. Vanaf de Grasleitenpasshütte (overnachting mogelijk): ca. 3 uur, 700 m stijgen en dalen.

6. Laurenzi Klettersteig

De Laurenzi geldt als de zwaarste, langste en eenzaamste via ferrata van het gebied. Hij gaat over de ruige Molignonkam tussen Tiersr Alpl en Antemoia. Diepe afgronden en indrukwekkende vergezichten aan alle kanten bepalen het parcours. Vertrekpunt: Tiersr Alpl-Hütte (overnachting aanbevolen)
•    Duur en hoogteverschil: 9 ¼ uur, 950 meter stijgen en dalen.
 

Meer inspiratie

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?