wandelen dolomieten

Dolomiti Paganella… meervoudig adembenemend

Tijdens het bergwandelen zijn er momenten dat de rugzak als lood weegt of je voeten even niet meer willen maar dan komt er zo’n adembenemend uitzicht waardoor je alles vergeet...! In de streek Dolomiti Paganella in Trentino zijn deze ‘wow’ momenten gegarandeerd.

Aan jou de keuze: Dolomieten of Gardameer

Wandel vanuit Fai della Paganella of Andalo naar de top Paganella (2121 m. – er zijn ook liftverbindingen) om daar een schitterend panaroma kado te krijgen. Je ziet er de hele Adige vallei, de ‘skyline’ van de Brenta Dolomieten en bij helder weer zie je in het zuiden zelfs het Gardameer. Als je met de lift naar boven gaat, wandel dan vanaf de top naar ‘Sentiero delle Aquile” (adelaarspad) en maak deze fraaie rondwandeling. Er is ook de ‘ferrata delle Aquile’ (klettersteig – enkel voor wie ervaring heeft), duidelijk zichtbaar vanaf de wandelroute. 

Boven Molveno is er nog zo’n fijne plek, de hoogvlakte van Pradel op 1.367 m. Vanuit het dorp kun je ook hier al wat hoogtemeters met de lift overbruggen om daarna via een pad langs en door de rotsen naar de eerste hutten in het hart van de Brenta Dolomieten te wandelen. Regelmatig krijg je een uniek zicht op het azuurblauwe Molvenomeer dat aan de voet van de Brenta Dolomieten schittert. Bij terugkomst is het dan ook een aanrader om op de oever na te genieten.

Op adem komen

Tot slot is het heerlijk op adem komen in het ‘Parco del Respiro’ (Park van de ademhaling). Dit unieke therapeutische park  in Europa dat, met de specifiek aanwezige bomen en planten (o.a. beuken), voor stressvermindering, verbetering imuunssyteem en verlaging van de bloeddruk zorgt. Dit ‘baden in het bos’ kan via een fijne wandeling, door tegen bomen aan te zitten, deze te omarmen en/of onder begeleiding voor passende activiteiten en informatie. 

wandelen dolomieten

Sentiero delle Aquile (adelaarspad) bereik je eenvoudig vanaf de top van de Paganella door de bordjes te volgen. Deze route loop je in circa een uur en 15 minuten en het hoogteverschil is miniem ca 150 meter dus ook met kinderen goed te doen. Wel de staalkabel laten vast pakken waar nodig. 

Meer weten?

Hier vind je meer informatie over wandelmogelijkheden en accomodaties.

Meer inspiratie

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

De Nieuwe Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 17,95)