Een actieve vakantie in Davos, Graubünden

Temidden van de fascinerende bergwereld van Graubünden ligt een dorp met stedelijke allure en een opmerkelijke geschiedenis. Zijn vermaarde luchtkwaliteit gecombineed met Nederlands ondernemerschap zorgden ervoor dat Davos uitgroeide tot een alpien resort van wereldklasse.

In dit artikel vind je de meest interessante links en praktische informatie over je vakantie naar Davos-Arosa.

Activiteiten

Naast wandelen, fietsen en klimmen biedt Davos-Klosters een veelvoud aan activiteiten. Ski, snowboard, langlauf, schaatsen en nog veel meer in de winter. Mountainbiken, wandelen, golfen, tennis en nog veel meer. Ze staan netjes op een rijtje op de website van Davos-Klosters.

Bezienswaardigheden

Hotel Schatzalp. Met de Schatzalpbahn omhoog naar het voormalige sanatorium dat tegenwoordig een hotel is. Een prachtig jugendstilcomplex op een droomlocatie hoog boven het Landwasserdal. Ervaar de sfeer van Davos van begin vorige eeuw.

Kirchnermuseum. Midden in Davos vlak bij hotel Steigerberg Belvédère. Een grote collectie werken van de beroemde Duitse expressionist. Hij leefde, werkte en stierf in Davos.

De Rhätische Bahn. Deze beroemde smalspoorweg leer je het beste kennen door er mee te reizen. Dat kan met de Davos-card van Klosters tot aan Filisur. Vanachter de panoramavensters sta je versteld van het prachtige landschap waar deze spoorweg op onnavolgbare wijze zijn weg door zoekt. Een andere niet minder verrassende manier om de ‘Viafer Retica’ te leren kennen, is een wandeling over de Schluchtweg (zie mooiste wandelingen).

Berg- en wandelgidsen

Bergredding

REGA: 1414 (helicopter)Alarmnummer: 144Ziekenhuis Davos: +41 (0)41814148888

Logies

Een overzicht is te vinden op de site van de toeristische dienst.

Voor kampeerders is er maar één mogelijkheid: Camping Rinerhorn. Deze ligt in Davos Glaris en is eigenlijk een standplaats voor campers. Hij ligt mooi in Landwasserdal, vlakbij een halte van de Rhätische Bahn en het dalstation van de Rinerhornbahn.

Rondom de Sulzfluh (bij Sankt Antönien, ten noorden van Klosters) liggen drie hutten, waarvan twee in Oostenrijk:

 • Carschina Hütte: SAC-hut bij het begin van de via ferrata. Tel. +41 (0)794182280
 • Tilisunahütte: OeAV-hut onderaan de makkelijke noordkant van de Sulzfluh. Tel. +43 (0)6641107969.
 • Lindauerhütte: DAV-hut onderaan de makkelijke, noordwestkant van de Sulzfluh. Tel. +43 (0)6645033456

Kaart

Landeskarte der Schweiz – 1157 Sulzfluh, 1177 Serneus, 1197 Davos, 1196 Arosa, 1:25.000

Publicatie

Davos-Prättigau – Die schönsten Tal- und Höhenwanderungen, Rudolf Weiss, Bergverlag Rother, 2009, ISBN 9783763340101

Vervoer

Trein: vanaf Utrecht bereikt men in 10 tot 14 uur Davos Platz. De route gaat via Keulen, Basel en Landquart. Vanaf Brussel duurt de reis doorgaans iets korter. 

Vliegtuig: talloze vliegtuigmaatschappijen vliegen op Zürich, o.a. Swiss. Vaak loont het te kijken op de websites van prijsvechters German Wings of Air Berlin. Het kan namelijk interessant zijn te vliegen vanaf Keulen-Bonn of Düsseldorf. Onder de luchthaven van Zürich ligt het treinstation. Hier verder richting Landquart-Davos.

Auto: met de auto is het vanaf Utrecht 910 km naar Davos, vanaf Brussel 810 km.

Vervoer ter plaatse

In Davos en omgeving zijn er drie vervoersmiddelen:

 • Davos Platz en Davos Dorf: lokale bus
 • Omgeving van Klosters tot Filisur: de Rhätische Bahn.
 • Omhoog: kabelbanen vanuit Davos en Klosters.

De Davos-Klosters Inclusive Card garandeert (naast andere kortingen) vrij gebruik van alle liften, de Parsennbahn, de Rhätische Bahn tot Filisur en lokaal busvervoer. In de zomermaanden ontvangt u deze card gratis bij verblijf in de meeste hotels, maar ook wanneer je op de camping in Davos-Glaris staat.

Omhoog

 • Schatzalp-Strela: Schatzalpbahn en funiculaire Davos Platz-Schatzalp (1861 m).
 • Parsenn-Davos: Parsennbahn en funiculaire Davos Dorf-Höhenweg (1ste sectie) naar 2219 m. Funiculaire Höhenweg-Weissfluhjoch (2de sectie) naar 2662 m.Stoeltjeslift Parsenn Rapid (Dorftäli) naar 2650 m.
 • Parsenn-Klosters: Gotschnabahn: kabelbaan Klosters-Gotschnaboden (1ste sectie) naar 1779 m.Gotschanboden-Gotschnagrat (2de sectie) naar 2281 m.
 • Madrisabahn:Gondel Klosters Dorf-Saaseralp (1887 m)
 • Pischa: Kabelbaan Dörfli-Pischa (2483m) – alleen ’s winters.
 • JakobshornbahnGondel Davos Platz-Jschalp (1ste sectie) naar 1938 m.Gondel Jschalp- Jakobshorn (2de sectie) naar 2590 m.
 • RinerhornbahnGondel Glaris-Jatzmeder (2053 m).

Meer informatie

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95) 

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?