Geschiedenis hanwag schoenen

Een eeuw vakmanschap, innovatie en traditie

Al sinds 1921 staat het schoenenmerk Hanwag voor traditioneel Beiers handwerk in combinatie met technische expertise en continue innovatie. Sinds de oprichting van de firma in 1921 worden vanuit de hoofdvestiging in Vierkirchen, vlakbij München, berg- en wandelschoenen van de hoogste kwaliteit geproduceerd. Met een sterke focus op de perfecte pasvorm, robuustheid en de verwerking van de beste materialen zijn de producten van Hanwag geproduceerd in Duitsland, Kroatië, Hongarije en Roemenië, „Made in Europe,“ dus.

Duurzaam & sterk

Als traditionele schoenmaker streeft Hanwag voortdurend naar het maken van hoogwaardige producten, waarbij de ambachtelijke oorsprong niet vergeten wordt.

Het maken van schoenen van hoge en constante kwaliteit begint al bij de keuze van de beste grondstoffen. Alleen dan kan je ook garanderen dat het eindproduct van topkwaliteit is. Daarom kiest Hanwag grondstoffen zeer selectief, altijd met het oog op een lange levensduur. De keuze van de leveranciers is dan ook een zeer bewuste keuze. Rekening houdend met een zo duurzaam mogelijke productie, bevindt bijna de hele toeleveringsketen van het leer voor de schoenen van Hanwag zich binnen de EU: van de grondstoffen tot het looiproces in de door de Leather Working Group met Goud-gecertificeerde leerlooierijen, tot en met de eindfabricage van de schoenen in de schoenmakerijen. Zo blijven productielijnen kort en is er veel minder uitstoot door het vervoer van alle producten.

Geschiedenis hanwag schoenen

Naast de selectie van hoogwaardige materialen berust de kwaliteit van Hanwagschoenen op de fabricage: er worden uitsluitend twee technieken gebruikt: de gecementeerde en de dubbelgestikte maakwijze. Oude, maar oersterke manieren om de schoenzolen en het lederwerk met elkaar te verbinden.

Door op deze manier te blijven produceren, houdt Hanwag vast aan een traditioneel vakmanschap dat slechts nog door weinig schoenmakers beheerst wordt.

Leesten & pasvorm

Alleen als een schoen perfect past, kan je als wandelaar echt van je schoen en dus van de tocht genieten. Iedere schoen heeft zijn eigen vorm en karakter. Die vorm en karakter worden bepaald door de leest waarop de schoen gemaakt is. Maar, geen enkele voet is gelijk. Daarom is het onmogelijk om één leest te maken waar alle voeten van alle wandelaars of bergbeklimmers inpassen. En dus heeft Hanwag het over een andere boeg gegooid: om nog specifieker op de individuele pasvorm in te gaan, is Hanwag jaren geleden begonnen met de ontwikkeling van speciale leesten. Zo kan je schoenen kiezen met een smalle of juist brede leest. Of de speciale leest voor als je een hallux valgus hebt.

Alle modellen worden – afhankelijk van de manier waarop de modellen gebruikt kunnen worden– over deze speciaal vervaardigde en geoptimaliseerde leesten gemaakt. Het resultaat: een perfecte pasvorm voor zoveel mogelijk voeten, waardoor zoveel mogelijk mensen kunnen genieten van bergtochten en wandelingen zonder blaren, maar met een rugzak vol mooie herinneringen.

Samenwerken & vernieuwen

Hanwag ontwikkelt veel van de nieuwe technologieën in haar schoenen in samenwerking met ervaren Europese atleten. Schoenen worden dus niet alleen op de tekentafel bedacht, maar ook op basis van ervaring die in de praktijk is opgedaan. Zo ontstaat schoeisel voor sportief gebruik, dat tot in het kleinste detail is geperfectioneerd.

En denk nou niet dat al die samenwerking met atleten leidt tot technische schoenen waar je als ‘gewone’ bergwandelaar weinig aan hebt. Die zijn er wel, maar dankzij al die kennis van ervaren atleten ontstaat er ook een schoenenlijn die voor veel wandelaars gedragen kan worden, zoals de Hanwag Banks lijn. De verfijning van een Hanwag klassieker. Een volledig nubuckleren schoen voor wandelingen op vlak terrein tot en met lichte huttentochten. Uiteraard zijn deze schoenen ook in veel verschillende soorten en maten te krijgen, van een specifieke dames- of herenleest, tot speciale leestuitvoeringen voor smalle of juist bredere voeten.  

Hanwag Banks Low

En ook aan zulke ogenschijnlijk ‘eenvoudige’ schoenen valt nog altijd wat te innoveren of te verbeteren. En dat leidt weer tot nieuwe schoenen in de Banks familie: de Banks Low. In deze schoen zie je alle eigenschappen die Hanwag zo betrouwbaar, innovatief en duurzaam maken terug. 

Made in Europe

De Banks Low is natuurlijk helemaal ‘made in Europe’, en vervaardigd uit hoogwaardig nubuck en suède, voorzien van een zeer goed dempende zoolconstructie. Door de combinatie van verschillende materialen en het goed op elkaar afstemmen van de buitenzool, tussenzool en inlegzool, biedt de Banks Low een uitstekende demping en maakt hij een soepele afrolbeweging mogelijk. Een extra versteviging tussen de hiel en de middenvoet helpt daarbij. En is je zool versleten? Dan is de Banks Low -net als alle andere schoenen van Hanwag- gewoon verzoolbaar. Kun je er weer heel wat kilometers tegenaan.

En kun je ook plezier hebben van een lage schoen, als je bijvoorbeeld een hoge wreef hebt? Zeker! Niet alleen de leesten waarop de Banks Low worden gemaakt, zijn geschikt voor veel verschillende voeten, ook de tong van de voet en het bovenwerk zijn zo ontworpen dat je er makkelijk in stapt en dat de schoen zich goed aan kan passen aan je voet.  En speciaal voor mensen met een hallux valgus is dit model ook verkrijgbaar in een Bunion leest.  

Waar kun je schoenen van Hanwag kopen?

Via Hanwag.nl kun je altijd een winkel bij jou in de buurt vinden. Deze winkels adviseren je graag bij de aankoop van een nieuw paar bergschoenen:

Apeldoorn  De Wandelfabriek
Barendrecht Outdoor XL
Born  Mulders Bergsport/ Galago Trad.
Drachten Veneboer Outdoor 
Duiven Intersport Four Seasons 
Exloo Schutrups Schoenen
Gorssel René Vos Outdoor & Sports
Haarlem  Soellaart
Heerhugowaard  Pauw Recreatie 
Helmond  Adventure Store
Landgraaf Hendriks Schoenmode & Wandelsport
Lunteren Van Camp Schoenen 
Nijmegen Spac Sport
Roden Kampeerhal Roden
Roermond  Ton Notermans Kamperen
Schijndel  De Wit Schijndel  
Utrecht  Kathmandu
Woerden  Zwerfkei  
Zoeterwoude  Van Bemmelen Outdoor
Zwolle Leerentveld Vrijetijd

 

In België en Luxemburg

Beerse, België  De Wandelstok B.V.B.A.
Bertrange, Luxemburg Freelanders
Elsene (Brussel), België Alpirando Lecomte, SA

 

 

Meer inspiratie

Merk: 

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?