Explore Opinel

Joseph Opinel is geboren in 1872 en werkte in de werkplaats van zijn familie in de Franse Savoie. Met een passie voor en met behulp van machines en moderne technieken, ontwikkelde hij op 18-jarige leeftijd een klein zakmes. Dit leidde in 1890 tot de geboorte van het Opinel zakmes. Joseph Opinel had het idee om verschillende formaten van het zakmes te ontwikkelen, zodat er voor elk formaat hand een geschikt Opinel zakmes is.

Wat maakt een Opinel zakmes zo bijzonder?
Joseph Opinel ontwikkelde een serie zakmessen van N°1 tot N°12, waarbij N°12 de grootste uit de serie is met een totale lengte van 28 cm. Al snel moest hij grotere aantallen produceren om aan de vraag te voldoen. Het traditionele Franse zakmes werd een enorm groot succes en de werkplaats van de familie werd te klein. In 1901 bouwde Joseph Opinel een fabriek om aan de grotere vraag te kunnen voldoen. De fabriek van Opinel staat tegenwoordig in Chambery in de Franse Savoie. Opinel heeft ook een eigen museum in Saint-Jean-de-Maurienne waar elk jaar de Tour de France karavaan voorbij raast. Het museum is dagelijks geopend voor bezoekers.

In 1955 werd het Virobloc® systeem ontwikkeld. Dit systeem zorgt ervoor dat het Opinel zakmes, zowel in open als gesloten toestand, vergrendeld kan worden voor extra veiligheid en voorkomt plotseling dichtklappen. Opinel is inmiddels een onderdeel geworden van het Franse cultureel erfgoed. In 1989 is Opinel als merknaam opgenomen in het Larousse woordenboek met de volgende omschrijving: “Vouwmes met houten handgreep voorzien van een gleuf, waarin het lemmet wordt opgeborgen wanneer het mes is gesloten”. In 2015 vierde Opinel haar 125-jarige bestaan.

Wat is jullie meest innovatieve ontwikkeling van dit jaar of het voorbije jaar?
Kenmerkend aan een Opinel zakmes is de vorm van de handgreep. Deze is sinds 1890 niet veranderd en tot 2012 werden er voornamelijk verschillende houtsoorten gebruikt. In juli 2016 introduceert Opinel een nieuw type zakmes “N°12 Explore” met kunststof handgreep waar een fluit, gordelsnijder/vilhaak en een vuurstaal in verwerkt zitten. De N°12 Explore is verkrijgbaar in de kleuren oranje en groen en is geschikt voor jacht, outdoor- en bushcraftactiviteiten. 
 

www.opinel.fr

 

Dit artikel is eerder verschenen in de Bergen Magazine Merkenspecial in mei 2016

Meer inspiratie

Merk: 

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden