Mountain film

Film: Mountain

Vanaf 22 maart 2018 draait er een bijzondere documentaire film in onze bioscopen. In Mountain wordt een poging gedaan het antwoord op de vraag te laten zien die ons allemaal bezighoudt: “what is this strange force that draws us upwards – this siren song of the summit?”

Mountain mocht ik in avant-première ervaren en ik kan het bevestigen: de film is een cinematografisch spektakel. De schoonheid van de bergen is al eeuwenlang een fascinatie voor de mens. Een bergtop bereiken wordt gezien als een ontzagwekkende prestatie. Dat is de kern van het verhaal dat wordt verteld. Onwaarschijnlijk mooie beelden van landschappen en bergsporters in actie – het merendeel daarvan vanuit een helikopter of met een drone gemaakt – en meeslepende klassieke muziek zuigen je het bergavontuur in.

Offscreen en met onderkoelde stem, als in een understatement, vertelt Willem Dafoe ons over de immer toenemende fascinatie van de mens voor de bergen. Daarbij wordt geen woord te veel gezegd maar elke oneliner die langskomt is raak. “The mountains we climb are mountains of the mind”. Geen wonder: niemand minder Robert Mcfarlane was verantwoordelijk voor de teksten.

Naarmate de film de evolutie van de bergsport volgt en de camera bij hedendaagse wintersporters, B.A.S.E jumpers en kamikaze downhillers aanbelandt, durft Dafoe/Mcfarlane voorzichtige vraagtekens te plaatsen bij de motivatie van dergelijke ‘bergsporters’. Gaat het nog wel om de passie voor de bergen? In de gevarenzone voel je pas echt dat je leeft, maar “risk has become its own reward”, terwijl beelden van stunts die nét niet fataal aflopen langskomen op de cadans van een erg nerveuze uitvoering van Vivaldi’s Vier Seizoenen.

Als simpele bergwandelaar zou je je door de film bijna tekortgedaan voelen: geen één woord of scène gaat over ‘onze’ stille en respectvolle passie voor de bergen. Maar dat is dan ook het enige valse nootje dat ik in deze grootse visuele symfonie heb kunnen ontdekken. (Jonathan Vandevoorde)

Mountain draait vanaf 22 maart in de bioscoop. Wij mogen 5 keer 2 kaartjes weggeven! Doe mee!

Bekijk hier alvast de trailer!

Meer inspiratie

Rubriek: 

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95) 

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?