Jotunheimen. foto CH/www.visitnorway.com

Fjell Noorwegen, daar moet je geweest zijn

Naar de top: beklim Galdhøpiggen in Nationaal Park Jotunheimen

Jotunheimen. foto CH/www.visitnorway.comWie van wandelen houdt, zit goed in de regio Jotunheimen.  Maar wie van spektakel houdt, beklimt de hoogste berg in Noorwegen en Scandinavië (2469 meter hoog) en gaat voor een spectaculaire gletsjerwandeling. De klim laat zich het eenvoudigst beginnen vanaf Juvasshytta, dit is de snelste en kortste route naar de top. Wie het zichzelf moeilijk wil maken en de langste route naar de top kiest, start bij de Spiterstulen aan de oostzijde. Deze route is technisch niet zwaar, vooral de lengte van de tocht maakt het een uitdaging! De route zelf is goed en duidelijk gemarkeerd.Geniet van  de prachtige uitzichten onderweg, stop vooral even voor een slok uit het kristalheldere bergwater dat naar beneden komt via een van de vele bergriviertjes. Halverwege de top bevindt zich de eerste sneeuw. Vanaf hier is het genieten van het uitzicht op de gletsjers, de stilte en de omgeving. Eenmaal aan de top zie je hoe populair Galdhøpiggen is, iedereen wil dit uitzicht op de gevoelige plaat vastleggen.

De enige ijstunnel van Noord Europa!

De enige en eerste ijstunnel van Noord Europa is gebouwd in de Juvfonna ijsberg in mei 2010 aan de voet van de berg Galdhøpiggen. Vier Fransmannen met ervaring hebben met bijlen handmatig de hele klus geklaard. De ijstunnel is circa 30 meter lang, 2,5 meter hoog en 1,5 meter breed. Een bezienswaardigheid met zowel binnen als buiten de tunnel voldoende interessante activiteiten. De tunnel, onderdeel van het Klimapark2469, is een onvergetelijk onderdeel in een reis voor de meeste vakantiegangers aan Jotunheimen. Vooral voor diegenen die interesse hebben in geschiedenis, archeologie, glaciology en diegenen die op zoek zijn naar een unieke ervaring in de prachtige Noorse natuur!Tip! Een bezoek aan de ijstunnel is goed te combineren met de beklimming van de top van Galdhøpiggen.

Besseggen, de populairste wandeling onder de Noren

Besshøe Memurubu foto Anders Gjengeldal_visitnorwayBeseggen, in Nationaal Park Jotunheimen is de populairste wandeling in Scandinavië. Start de wandeling in Gjendesheim en wandel via de de rug van Beseggen naar bijvoorbeeld de Memurubu Lodge, een goede, standaard accommodatie. Vanuit hier kunnen dagtrips gemaakt worden, maar de lodge leent zich ook prima om langer te verblijven.

De vroegere ‘bergboerderij’ voldoet aan alle luxe en comfort van vandaag.  Een andere leuke optie is het om de boot te nemen van Gjendesheim naar Memurubu. Via de meren Bjørnbøltjønne and Bessvatnet en de oversteek van Bandet, kan de Besseggen rug beklommen worden.

Klim naar het wilde rendier paviljoen

Het Rendiercentrum in DovrefjellHet Noorse ‘Wild Reindeer Centre Pavilion’ ligt aan de Hjerkinn aan de rand van het Dovrefjell Nationaal Park, met uitzicht op het Snøhetta bergmassief. Het 90m2 grote gebouw is openbaar en dient als observatiecentrum voor het ‘Wild Reindeer Foundation’. Deze foundation stelt vele educatieve programma’s samen. Een klim van ongeveer 1,5 km brengt bezoekers via een pad naar deze spectaculaire plek, 1200 meter boven zeeniveau. Het Rendiercentrum in DovrefjellDovrefjell is het berggebied dat een natuurlijke barrière vormt tussen het noordelijke en het zuidelijke deel van Noorwegen.  Het is de thuisplek van de laatste wilde rendieren en de natuurlijke woonplaats van vele zeldzame planten en dieren. Onder het unieke wild zijn met name de Muskus Ossen de belangrijkste bezienswaardigheid voor bezoekers. Een mooie klim met een nog mooier doel dus!

Doe eens een Muskus Ossen-safari!

Muskus ossen. foto CH/www.visitnorway.comHet Dovrefjell Nationaal Park is een van de laatste plekken ter wereld en de enige plek in Noorwegen waar we de Muskus Os nog tegenkomen. Van juni tot en met september worden er onder begeleiding van een gids  Muskus Ossen-safari’s georganiseerd. Een safari duurt ongeveer zes uur. Een ontmoeting met deze machtige dieren is tijdens de wandeling gegarandeerd! Daarnaast is de kans groot op het zien van ander wild zoals herten. De gidsen vertellen onderweg alles over de flora en fauna van dit bijzondere gebied.De Muskus Ossen zijn de enige erfenis uit de laatste gletsjerperiode. De dieren zijn niet agressief zo lang ze vanaf een afstand benaderd worden (zo’n 200 meter). Een beetje os weegt al tussen de 200 en 400 kg en ook al lijken ze een beetje log en onhandig, ze kunnen een snelheid maken van wel 60 km per uur!Tip! Deze Muskus Ossen-safari is heel goed te combineren met een bezoek een het rendierobservatie paviljoen.

Doen! Wandelen in de sporen van Peer Gynt.

Wandelen in Rondane. foto  CH/www.visitnorway.com  Wie actief wil zijn en tegelijk de Noorse cultuur wil proeven, moet zeker in de voetsporen treden van Peer Gynt. Mooiere uitzichten van de Nationale Parken Jotunheimen en Rondane zijn er niet! In het midden van  de Gudbrandsdalen Vallei, tussen Lillehammer en Vinstra in het zuidoosten van Noorwegen, bevindt zich het Koninkrijk van de legendarische Noorse volksheld Peer Gynt. Een prachtig gebied waar Peer Gynt de rust en inspiratie vond voor zijn vele fantasieën.

 

Bezoek Fjell Noorwegen, kijk hier!

 

Meer inspiratie

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt