Fjell Noorwegen

Rondane. foto CH/www.visitnorway.com

Fjell Noorwegen

Rondane. foto CH/www.visitnorway.comFjell Noorwegen strekt zich uit van Telemark in het zuiden tot Trøndelag in het noorden, en van het fjordenlandschap in het westen tot de Zweedse grens in het oosten. Middenin vind je het berggebied Jotunheimen, met hét hoogtepunt van Noorwegen. Hier bevindt zich namelijk de berg Galdhøppigen, met 2469 meter de hoogste berg van Noorwegen.

Richting de Zweedse grens liggen Trysil en de nationale parken Dovrefjell en Rondane, waar je rendieren kunt spotten in het Snøhetta paviljoen. Andere regio’s zijn Valdres, Lillehammer en Gjøvik Land Toten.

Je bent al in Fjell Noorwegen na 1,5 uur rijden vanuit Oslo.

Het prachtige landschap van de regio Fjell Noorwegen is in de loop van miljoenen jaren gevormd door water en ijs. Fjell Noorwegen, foto Terje RakkeHier vind je de meeste nationale parken van Noorwegen, waarvan Jotunheimen, Rondane en Dovrefjell de grootsten zijn. Én de hoogste berg, de Galdihøppigen. De wandelroutes in de regio zijn goed aangegeven, meer dan 100 paden zijn gemarkeerd naar de nationale standaard en maken het gemakkelijk je weg te vinden. Naast wandelen kan je in Fjell Noorwegen raften, fietsen, zomerskiën en gletsjerwandelen.

Nieuws uit Fjell NoorwegenAccommodaties in Noorwegen
Reportages over Fjell NoorwegenWandelroutes in  Fjell Noorwegen
Reisverhalen uit Fjell NoorwegenEvenementen in Fjell Noorwegen
Bezienswaardigheden in Fjell Noorwegen  
 Vakantietips uit Fjell NoorwegenMeer informatie over Fjell Noorwegen
Vakantietip - 28 mrt 2016

Trek je wandelschoenen aan en word actief in het fantastische landschap van Noorwegen met prachtige uitzichten, diepe fjorden, hoge bergen, 24 uur daglicht en veel frisse lucht.

foto Nyckelpiga Media
Reportage - 21 jul 2013

Ruben heijloo woont sinds 2011 in Midden-Zweden en heeft in mei de Pelgrimsroute de St. olavsleden gelopen.

Reportage - 18 jul 2013

Marcel Vos en Nicole Tielemans zijn in 2010 geëmigreerd naar

Besseggen- foto Chris Arnesen-visitnorway.com,
Vakantietip - 26 jun 2013

De wandeltocht over de Besseggen bergrug in het nationaal park Jotunheimen is ongekend populair. Logisch, want deze bergrug ligt tussen twee meren in.

Galdhopiggen - foto Runa Eggen,
Vakantietip - 23 jun 2013

Op de berg Galdhøpiggen (link is external) in Fjell Noorwegen bevind je je letterlijk op hét hoogtepunt van Noorwegen.

Vakantietip - 29 mei 2013

Deze route is leuk om te wandelen, terwijl u tegelijkertijd kunt leren hoe de mensen hier vroeger hard moest doorpakken om hun landerijen en oogsten van water te voorzien. Er valt in deze regio per jaar net zoveel regen als in de Sahara, circa 300 millimeter per jaar. Informatieborden langs de route vertellen u over het unieke irrigatiesysteem.

Jotunheimen. foto CH/www.visitnorway.com
Reportage - 11 apr 2012
Naar de top: beklim Galdhøpiggen in Nationaal Park Jotunheimen
Storronden-C. Edvardsen Wikimedia commons
Wandelroute - 15 mrt 2012

Dit is een van de mooiste en gemakkelijkste bergtochten. Vanaf de parkeerplaats in Spranget aan de grens van het Nationaal park Rondane kunnen gezinnen met kinderen, maar ook liefhebbers van bergtochten gemakkelijk de bergen in. De tocht start op 1080 meter en heeft een lichte stijging van 175 meter.

Illustratie van Per Gynt. Wikimedia commons
Wandelroute - 15 mrt 2012

Peer Gynt, het bekende personage van Ibsen, heeft echt bestaan en heeft dit berggebied een naam gegeven. Het gebied strekt zich uit van Skeikampen in het zuiden, Espedalen in het westen en Skabu in het noorwesten. De 70 kilometer lange route loopt door een gevarieerd landschap, met genoeg hotels en berghutten onderweg.

Vakantietip - 1 mrt 2012

Het Noorse ‘Wild Reindeer Centre Pavilion’ ligt aan de Hjerkinn aan de rand van het  Dovrefjell Nationaal Park, met uitzicht op het Snøhetta bergmassief. Het 90m2 grote gebouw is openbaar en dient als observatiecentrum voor he ‘Wild Reindeer Foundation’. Deze foundation stelt vele educatieve programma’s samen.

Galdhopiggen - Runa Eggen,
Vakantietip - 1 mrt 2012

Wie van wandelen houdt, zit goed in de regio Jotunheimen.  Maar wie van spektakel houdt, beklimt de hoogste berg in Noorwegen en Scandinavië (2469 meter hoog) en gaat voor een spectaculaire gletsjerwandeling. De klim laat zich het eenvoudigst beginnen vanaf Juvasshytta, dit is de snelste en kortste route naar de top.

Vakantietip - 1 mrt 2012

Bezoek de enige ijstunnel van Noord Europa is gebouwd in de Juvfonna ijsberg in mei 2010 aan de voet van de berg Galdhøpiggen. Vier Fransmannen met ervaring hebben met bijlen handmatig de hele klus geklaard. De ijstunnel is circa 30 meter lang, 2,5 meter hoog en 1,5 meter breed. Een bezienswaardigheid met zowel binnen als buiten de tunnel voldoende interessante acttiviteiten.

Pagina's

Abonneren op Fjell Noorwegen