vakantie in Karinthie

Genieten in Karinthië, op het dak van Oostenrijk

In de zuidoostelijke deelstaat Karinthië vind je de hoogste bergen van Oostenrijk, met als uitschieter de Groβglockner van 3.798 meter hoog. Een uitdaging voor de ervaren bergwandelaar, maar ook voor de minder getrainde liefhebber van het alpine landschap valt er veel moois te beleven.

vakantie in Karinthie

Tekst: Paul van Bodengraven, foto’s: Kärnten Werbung

Om op grote hoogte te beginnen bezoek je allereerst het noorden van Karinthië. Daar vind je op de grens met Tirol het Nationalpark Hohe Tauern, waar 266 toppen tot boven de 3.000 meter reiken, inclusief de Groβglockner. Het is het grootste beschermde natuurgebied van de Alpen, met 342 gletsjers en ook nog eens de hoogste watervallen van Oostenrijk: de Krimmler watervallen. Een walhalla voor bergwandelaars. Oostenrijkers wandelen zelf graag en het is dan ook niet verwonderlijk dat er een groot aanbod aan gemarkeerde routes en paden is te vinden. Zo’n 600 km daarvan richt zich op de meer avontuurlijke types, 350 km is gemarkeerd voor de doorsnee sportieve wandelaar. Voor familiewandelingen (lees: met kinderen of mensen met een niet zo heel fantastische conditie) is er 160 km aan ‘light’ wandelingen uitgestippeld. Tot welke categorie je jezelf ook rekent, er is altijd een route die bij jou en je gezelschap past.

Nockgebergte

Als je het liever wat meer glooiend wilt hebben, rijd je naar het oosten van Karinthië en verken je het Nockgebergte, waar de hoogste toppen net boven de 2.000 meter. Met name in het middelgebergte loop je relatief zonder al te veel hoogteverschil van alm naar alm. Evengoed best inspannend, maar je houdt genoeg energie over om je te verdiepen in andere bezienswaardigheden, zoals de bergdorpjes, verschillende musea en de alpine natuur. Daarnaast zijn er diverse thematische wandelingen uitgezet. Die kun je op eigen houtje lopen of onder begeleiding van een gids die je alle ins & outs van wat er te zien is onderweg kan vertellen. Ben je romantisch op stap met je geliefde, dan trek je er natuurlijk liever samen op uit. De 12 km lange wandeling over de hooggelegen Sentiero dell’ Amore mag dan niet ontbreken.

Vakantie in Karinthië

Van alles wat

Maar Karinthië is veel meer dan alleen bergen en alpenweides. Je vindt er bijvoorbeeld een veelvoud aan bergbeekjes en meren, voedingsbron voor het glanzende groen en de rijke alpine natuur waar je doorheen wandelt. Ook zie je op je wandelingen sporen uit vervlogen tijden, zoals oude boerderijen, toen het leven hier nog sober en zwaar was. Kleine charmante bergdorpjes, kerken en kapellen, bronnen en thermale baden vormen de sporen van de bewoonde wereld in een regio die nog niet eens zo heel lang geleden onherbergzaam en moeilijk toegankelijk  was. Waar we ons nu ‘s zomers en ’s winters vermaken, moesten boeren een eeuw geleden vechten voor hun bestaan en de winter zien door te komen.

Onspanning door inspanning

Het overrompelende landschap van Karinthië nodigt uit tot ontspannen. Bijvoorbeeld door te luieren in een bloemenweide, te zwemmen in een bergmeer, voor je uit te staren op een uitzichtpunt of een boek te lezen op het terras bij het Gasthaus, pension of hotel waar je verblijft. Maar je kan natuurlijk ook kiezen voor ontspanning door inspanning. Als de korte wandelingen niet inspannend genoeg zijn, kun je natuurlijk altijd kiezen voor een van de lange-afstandswandelingen. Bijvoorbeeld de Alpe-Adria-Trail. Past een tocht van 750 kilometer door de bergen niet in je agenda, , dan is de Nockberge-Trail met een lengte van 75 km beter te overzien en te doen in vijf dagen. En ook door het Tauern-gebergte slingert een trail die in een dag of vijf te belopen is.

Vakantie in Karinthië

Lekker makkelijk

Natuurlijk kun je zelf allemaal best uitvogelen welke etappes je wilt lopen, welke hutten je moet boeken, hoe het vervoer geregeld is etc. Maar je kunt dat natuurlijk ook gewoon uitbesteden. Gründlich als ze zijn, hebben de Oostenrijkers al lang voor jou bedacht wat de handigste combinaties zijn om een aantal dagen op stap te gaan op deze langeafstandspaden. En omdat het service-gen zo ongeveer zit ingebakken in hun DNA, kun je volledig zonder zorgen op stap in het volste vertrouwen dat het allemaal goed geregeld is. Handig als je zelf niet de tijd hebt om alles te organiseren.

Lopen en logeren met kennis van zaken

Naast kilometers maken wil je ook weten wat je ziet onderweg. Er zijn talrijke themawandelingen te maken, al dan niet onder begeleiding van een deskundige gids. De een kan je van alles vertellen over kruiden en planten, de ander kent de lokale legendes en sagen. Afhankelijk van je interesses kun je je aansluiten bij een groepswandeling of zelf een gids boeken. Veelal vind je ter plaatse informatie over de mogelijkheden bij de lokale VVV.

Hetzelfde geldt voor je overnachtingsadres. Je vindt in Karinthië de meest uiteenlopende soorten accommodaties, voor de meest uiteenlopende prijzen. Van B&B tot grote hotels, van camping tot knus pension in een dorp. Vermeldenswaardig zijn de “Natur Aktiv Unterkünfte”, die gespecialiseerd zijn in wandelen en wandelaars de beste tips kunnen geven voor de mooiste tochten bij hen in de buurt. Deze mensen snappen waar jij als wandelaar naar op zoekt bent en wijzen je de weg naar de mooiste plekken.

Wild

Magische momenten zijn er genoeg te beleven in Karinthië, die kun je het beste zelf ontdekken. Vroeg je bed uit en de zon zien op komen. Of ga op avontuur en beleef de echte wildernis die hier ook nog steeds te vinden is. Natur-Aktiv-gids Elias Umundum neemt je bij Bad Kleinkirchheim mee op een survivaltocht. Test je oriëntatie-vermogen, bouw een basiskamp en vang je eigen avondeten met een zelf gefabriceerde hengel. Visje schoonmaken, kampvuur ontsteken en grillen maar. Back to nature, al is het maar voor even.

“Ganz großer Genuss!”

Of je nu komt om in twee weken je hoofd “leeg” te wandelen of om gewoon te genieten van de Oostenrijkse buitenlucht en natuur, dat kan allebei in Karinthië. Er is veel ruimte voor sport, gezond en actief, maar je hoeft niks! Het grote genieten staat centraal bij de Oostenrijkers, en dat kan ook met een cappuccino en een grote punt taart op een terrasje zijn. Karinthië is een fantastische plek om je eigen ideale vakantie te beleven, op de manier die bij jou en je reisgezelschap past. Kwestie van gaan en ervaren!

 

Meer inspiratie

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?