Törggelen

Gezellig Törggelen in de herfsvakantie in Zuid Tirol

De herfst is in Zuid-Tirol is onlosmakelijk verbonden met het 'törggelen'.  Het is een oude traditie die teruggaat tot de tijd waarin wijnhandelaren de wijnboeren bezochten om jonge wijn te proeven, meestal tussen begin oktober en het begin van de adventtijd. Ook nu wordt er nog volop 'getörggeld'.

Tot eind november kan je in gezellige 'buschenschänken' (boerencafés), hotels en restaurants genieten van streek- en seizoen-gerechten en eigen geproduceerde jonge wijn. Het begrip törggelen stamt af van de Törggl, dat is de ruimte waar de wijnpers stond en waar het törggelen (van het latijnse torquere, draaien) vroeger plaatsvond.

Törggelen in de herfst

De ontstaansgeschiedenis  van de traditie is niet helemaal zeker, er zijn twee mogelijkheden: de oogsthelpers kregen vroeger als blijk van dank een groot feestmaal voorgeschoteld. 

Een andere verklaring is dat de traditie is ontstaan in het dal /Eisacktal, een regio in Zuid Tirol. Hier werd niet veel wijn geproduceerd, maar de paar wijnboeren uit het Valle Isarco mochten hun dieren 's zomers laten grazen op de weiden van de bergboeren. Als tegenprestatie nodigden ze de bergboeren uit voor een boerenfeestmaal met jonge wijn. Met het 'törggelen' werd zogezegd de ruilhandel beklonken. 

Wat wordt er gegeten tijdens het törggelen?

Zoals gezegd draait het törggelen om lekkere lokale producten die bij het seizoen passen. Wat daar precies onder valt, is natuurlijk afhankelijk van waar je precies bent. Maar denk aan lokale gerechten met knödels, spek en worst. Ook komen op veel plekken gepofte kastanjes ('keschtn') op tafel, vaak als dessert, samen met zoete beignets. Bij dat lekekre zoete nagerecht horen ook zoete dranken. Vaak wordt begonnen met de zoete most, siasser. Dat is zoet druivensap dat nog niet gegist is. Daarna komt de ruier, de jonge wijn. 

Evenementen in Zuid-Tirol

Tegenwoordig worden vaak stevige slachtschotels met onder andere 'surfleisch' (gepekeld varkensvlees), wild, zuurkool, diverse worstsoorten, pittige kazen en knoedels geserveerd. En niet te vergeten de bekende schlutzkrapfen, (deegenvelopjes met spinazie-kwarkvulling) en 'tirtlen' (gevulde en gefrituurde deeghapjes).

Tijdens het törggelen zijn er overal in Zuid-Tirol leuke evenementen, die zich prima laten combineren met een schitterende herfstwandeltocht!

Meer inspiratie

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!