Foto via pixabay

Gezellig Törggelen in de herfsvakantie in Zuid Tirol

De herfst is in Zuid-Tirol is onlosmakelijk verbonden met het 'törggelen'.  Het is een oude traditie die teruggaat tot de tijd waarin wijnhandelaren de wijnboeren bezochten om jonge wijn te proeven, meestal tussen begin oktober en het begin van de adventtijd. Ook nu wordt er nog volop 'getörggeld'.

Tot eind november kan je in gezellige 'buschenschänken' (boerencafés), hotels en restaurants genieten van streek- en seizoen-gerechten en eigen geproduceerde jonge wijn. Het begrip törggelen stamt van de Törggl af, dat is de ruimte waar de wijnpers stond en waar het törggelen (van het latijnse torquere, draaien) vroeger plaatsvond.

Törggelen in de herfst

De ontstaansgeschiedenis  van de traditie is niet helemaal zeker, er zijn twee mogelijkheden: de oogsthelpers kregen vroeger als blijk van dank een groot feestmaal voorgeschoteld. 

Een andere verklaring is dat de traditie is ontstaan in het dal /Eisacktal, een regio in Zuid Tirol. Hier werd niet veel wijn geproduceerd, maar de paar wijnboeren uit het Valle Isarco mochten hun dieren 's zomers laten grazen op de weiden van de bergboeren. Als tegenprestatie nodigden ze de bergboeren uit voor een boerenfeestmaal met jonge wijn. Met het 'törggelen' werd zogezegd de ruilhandel beklonken. 

Ook nu geniet je tijdens het törggelen van bijzondere streekgerechten. Een typische 'törggelen'- maaltijd bestaat uit zoete most ('siasser') en jonge wijn ('nuier'), afgerond met gepofte kastanjes ('keschtn') en eventueel zoete beignets. Als hoofdgerecht kwamen vroeger vooral spek en gerookte worstjes (meestal zelfgemaakt) naast eenvoudige boerenkost op tafel.

Evenementen in Zuid-Tirol

Tegenwoordig worden vaak stevige slachtschotels met onder andere 'surfleisch' (gepekeld varkensvlees), wild, zuurkool, diverse worstsoorten, pittige kazen en knoedels geserveerd. En niet te vergeten de bekende schlutzkrapfen, (deegenvelopjes met spinazie-kwarkvulling) en 'tirtlen' (gevulde en gefrituurde deeghapjes).

Tijdens het törggelen zijn er overal in Zuid-Tirol leuke evenementen, die zich prima laten combineren met een schitterende herfstwandeltocht!

Meer inspiratie

Maak van je verblijf met de hele familie in de Tiroler Zugspitz Arena een onvergetelijke ervaring! 7 overnachtingen incl. ¾ pension vanaf € 487,- p.p.

Het landschap in de Kitzbüheler Alpen tussen Kitzbüheler Horn en Wilder Kaiser is perfect voor een wandeling! Geniet van de natuurgebieden zoals het Kaiserbachtal. Vanaf € 28,- p.p.p.n.

Diverse pasvormen, duurzaam, lichtgewicht en heel comfortabel, dat is de Tatra Light Lady GTX van Hanwag!

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!

Ticino is Italiaanse flair met de Zwitserse grundlichkeit, genieten in elk seizoen

Reis met Fjord Line naar Noorwegen en beklim de hoogste bergen!