Val di Mello. Foto Sebastiano Rametta

Het afgelegen Val di Mello in Italië

Het Val di Mello ligt aan de zuidkant van het Bergellmassief tussen Italië en Zwitserland, aan de zuidkant van het Zwitserse kanton Graubünden. Je bereikt het door vanuit het Italiaanse Valtelline, beroemd om zijn wijnen, het Val Masino in te rijden. Bij het dorpje San Martino (923 m) splitst het zich oostelijke richting het Val di Mello af. De plek is vooral een begrip onder sportklimmers vanwege de honderden meters hoge granieten kliffen die boven het daleinde oprijzen. Het is echter ook een prachtige bestemming voor bergliefhebbers met minder extreme aspiraties. Er zijn een vijftal boerderijen die zich hebben ontwikkeld tot agriturismo’s (vakantieboerderijen).

Vervoer

Vanuit Nederland zijn er verschillende aanrijmogelijkheden:

  • Via de Gotthardtunnel richting Milaan, vervolgens langs de noordpunt van het Comomeer naar het Valtellina;
  • Via Zurich, Chur en de Splugenpas naar Chiavenna en vervolgens naar het zuiden naar het Valtellina;
  • Via Zurich, Chur, de Julierpas, Pontresina en de Berninapas naar Tirano in het oostelijke Valtellina; daarna via Sondrio in de richting het Comomeer tot aan Ardenno.
  • Via Zurich, Chur, de Julierpas en Malojapas naar Chiavenna en vervolgens naar het zuiden naar het Valtellina;

Val Masino ligt op ongeveer 1065 km van Utrecht en 935 km van Brussel. In het Valtellina sla je bij Morbegno af (ongeveer 20 kilometer ten oosten van het Comomeer) naar Val Masino. Aan het eind van de vallei kom je in het dorpje San Martino.

Vliegen kan bijvoorbeeld met RyanAir op Bergamo (113 km). Gecombineerd vliegen en een huurauto boeken is vaak verrassend goedkoop. De luchthaven Milaan-Malpenza ligt op 135 km.

Vervoer ter plaatse

Van 1 juni to 1 september mogen er geen auto’s in het Val di Mello. Het is de bedoeling dat je je auto parkeert vóór San Martino en een shuttlebusje naar het Val di Mello neemt (kosten € 1,-). Het wandelpad door het Val di Mello begint aan het einde van de parkeer-plaats. Vandaar is het 15 min lopen naar Rifugio Mello en de Rifugio Luna Nascente.

Beste periode

Omdat het Vale di Mello relatief laag is (ongeveer 1000 meter boven zeeniveau) en bovendien aan de zuidkant van de Alpen ligt, kun je er al vroeg in het voorjaar terecht. De Rif. Luna Nascente is bijvoorbeeld het hele jaar door open.
Tijdens de zomermaanden kan het soms warm zijn en komen zware onweersbuien geregeld voor. Deze zijn berucht om de snelheid waarmee ze vanaf het Comomeer komen opzetten.

Wandelen

Het Val di Mello is ondanks het geweldige berglandschap is het geen groots wandelgebied. Het is vooral een plek om te relaxen en te boulderen, en om het prachtige kunstmatige meertje en de leuke agriturismo’s.

De voornaamste wandeldoelen zijn de bivacco’s en berghutten die tot wel 1500 meter boven de dalbodem liggen. Deze kleine onderkomens worden onderling verbonden door een van de mooiste en ruigste trekkings van de Alpen: de Sentiero Roma, een alpiene wandelroute waarbij men onderweg nagenoeg zelfverzorgend is.

  • Bivacco Molteni Valsecchi (2510 m): 6 uur en 1450 m stijgen vanuit San Martino;
  • Rifugio Allievi (2385 m): 7 uur en 1300 m stijgen vanuit San Martino;
  • Bivacco Manzi (2538 m): 8 uur en 1450 m stijgen vanuit San Martino

Berggidsen

In San Martino en omgeving leven zeven berggidsen die met elkaar zijn verenigd in de Guide Alpine Val di Mello.

Logies

In Italië zijn de laatste jaren agriturismo’s steeds populairder geworden. In Lombardije (waar het Val di Mello toe behoort) heb je een rijke keus. Alle agriturismo‘s zijn nog steeds functionerende boerderijen. De logeerplekken worden gerund door mensen met veel hart en aandacht voor hun producten, werkmethodes, tradities en omgeving. Ze serveren uitzonderlijk lekker eten en het is vaak ook een uitstekende plek om met kinderen te logeren. Heel vaak kun je er behalve kamers ook appartementen huren.
Agriturismi heb je in principe in alle soorten, van heel simpel tot erg luxe. In Val di Mello vind je er een vijftal die alle behoren tot de eerste categorie.

Rifugio Mello
Cascina Piana
Val di Mello
20010 Valmasino (Sondrio)
Tel.: 00  39 338 561 26 70
http://www.rifugiomello.it/

Rifugio Luna Nascente
Fraz. Cascina Piana
20010 Valmasino (Sondrio)
Tel.: 00 39 338 33 17 507

Rifugio Rasega
Val di Mello   
Telefoon: 00 39 338 44 67 550
E-mail: rifugiorasega@tiscali.it  

Aan het begin van het dal ligt een leuke camping (elementaire voorzieningen):
Agricampeggio Ground Jack, tel. +39 0339 6128187, krissuinVal@alice.it

Een luxere accomodatie, net buiten het Val di Mello, is: Albergo Terme Bagni Masi-no, tel. +39 0342 641 010, www.bagnimasino.it

Tips

  • Trattoria Gatto Rosso, tel. +39 0340 3726006, info@miramontivalmasino.com (leuk restaurant aan het begin van het dal bij de parkeerplaats)
  • Le Terme di Masino: thermale bronnen in de omgeving van San Martino. Het bronwater heeft een temperatuur van 38° Celsius.

​Sportwinkel

Fiorelli Sport
Via Vanoni,
323010  Val Masino  (SO) 
tel: 00 39 342 64 10 70

Kaarten

Kompass 92 – Chiavenna Val Bregaglia, 1:50.000
Carta Nazionale della Svizzerra 1296 – Sciora, 1:25.000

Publicaties

Ontspannen in de hof van Eden, Ronald Naar. Bergen Magazine 2 van 2011. Cover Bergen Magazine 2 van 2011
Rund um den Comer See, Eugene E. Hüsler, Bergverlag Rother, 2010, ISBN 9783763340408 (met drie wandelingen vanuit het Val di Mello)
La Luna Nascente, Petra Darchinger. Alpin Magazine, 8/2006
Traumtreks Alpen – Die schönsten Wanderungen von Hütte zu Hütte zwischen Nizza und Wien, Ralf Gantzhorn & Iris Kürschner, Bergverlag Rudolf Rother, 2009, ISBN 9783763370511 (met onder andere de Sentiero Roma)
Solo Granito – Masino Bregaglia Disgrazia Nario Sertori & Guido Lisignoli, 2007, ISBN 8887890390 (rotsklimgids verkrijgbaar in San Martino. Volledig in het Italiaans uitgave)

Meer informatie

www.valdimello.it
www.valmasino-online.eu 
www.rifugi.lombardia.it 
www.termemasino.com
www.bagnimasino.it
www.rifugiomello.it

Meer inspiratie

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?